Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Anadolu Grubu, 2016 sonu ve 2017 başında 3 büyük şirketle alım-satım sözleşmesine imza atarak sektörel tasarımında perakendeye ve tarıma ağırlık verdi.

        Dünyanın 19 ülkesinde faaliyet gösteren ve geçen yıl yüzde 10 büyüme ile 25.6 milyar TL ciro sağlayan grup, her yıl 200-250 milyon dolar yatırım hedefine sadık kalıyor.

        2017 yılında da aynı oranda büyümeyi hedefliyor.

        “Türkiye ekonomisine güveniyoruz, yatırımlarımız artarak devam edecek” vurgusu yapan Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Bankacılıkla, Migros yer değiştirdi” diyor.

        26 YILLIK BANKACIYDI MARKET DEVİ OLUYOR

        Anadolu Grubu, 1991 yılında kurduğu Abank’taki yüzde 25 hissesini, bankanın yüzde 75 ile çoğunluk hissedarı olan The Commercial Bank of Katar’a (CBQ) devretti.

        Katar’ın Türkiye’deki finans sektörüne ilgisi CBQ ile sınırlı değildi.

        Bundan 1.5 yıl önce de Katar’ın en büyük bankası QNB, Yunanistan Ulusal Bankası’ndan (NBG) Finansbank’ın yüzde 99.81’lik hissesini 2.94 milyar dolara satın almıştı.

        Bankadaki hisse satışına parelel olarak, perakende sektörünün en büyük oyuncularından Migros’ta, BC Partners’ın yüzde 10 hissesini satın alarak ortaklık payını yüzde 50’ye çıkardı.

        Özilhan, “BC Partners bir fon. Hissesini satmak istiyordu. Anlaşmamızın başından beri var olan 2’nci senenin sonunda yüzde 10 hisseyi satın alma opsiyonunu kullandık. Hissedar olarak duracağımız noktaya geldik” diyor.

        Grubun yurtdışındaki mağazası Ramstore’un da yeni pazarlara gireceği belirtiliyor. 1990’larda Rusya’da açılan ancak daha sonra bu piyasadan çıkan Ramstore; Kazakistan ve Makedonya’da faaliyet gösteriyor.

        Anadolu Grubu, 2015 yılında İngiliz perakende devi Tesco’nun Türkiye iştiraki Tesco Kipa’yı da 302.3 milyon TL’ye bünyesine katmıştı.

        Online satış sistemine ise geçen yıl Tazedirek.com katılmıştı.

        YAĞDA TUTUNAMADI, MARKET AĞI BÜYÜDÜ

        Grup, 2017 yılınına girerken, Ayvalık’ta fabrikası bulunan Ana Gıda’daki yüzde 55.25 hissesini Hollanda merkezli kürsel yağ şirketi Bunge’ye sattı.

        Ana Gıda faaliyetleriyle ilgili “Çok zamanımızı alıyordu” cümlesini kuran Özilhan, satış kararı almalarına yol açan etkenleri de sıralıyor:

        “Yılda 200-250 milyon TL ciro yapan ve piyasa payı yüzde 35 olan bir şirketti, ama arzu ettiğimiz kadar büyüme sağlayamadık. Herkes ayçiçeği ve zeytinyağı üretmeye başladı. Zeytinyağı tüketimi de artmıyor.”

        Ana Gıda’nın yüzde 44.75’i de “para sihirbazı” olarak anılan dolar milyarderi George Soros’un yatırım fonu Seef Foods’a ait bulunuyor.

        Et işleme tesisinde kasapları eğitiyor

        50 binin üzerinde istihdam sağlayan grubun stratejik yatımları arasında yer alan tarım-gıda ve perakendecilik faaliyetleriyle ilgili bilgileri Anadolu Grubu Mali İşler Başkanı Can Çaka aktarıyor:

        “Yıl sonuna kadar mağaza sayımız bin 700’ü geçecek. Migros’un hane penetrasyonu yüzde 85, market kartlı 8 milyon müşterimiz var. Her gün mağazalarımıza 2 milyon müşteri giriyor. 2016’da 232 yeni mağaza açtık. Bu yıl 170 Kipa entegrasyonuna ek olarak, 100 yeni Migros olmak üzere toplam 270 mağaza açacağız. Mağazaların net satış alanı 1.5 milyon metrekareye yaklaşacak. 2 bin tedarikçimiz var. Bütün markaları rafa koyuyoruz. Prinç, un, şeker gibi 15-16 temel ihtiyaç maddesinde, 3 harfli en ucuz satan mağazalarla aynı fiyatı yakalıyoruz. Türkiye standartlarının üstünde hizmet sağlayan Torbalı’daki et işleme tesisimizde, kasaplara da eğitim veriyoruz. 5M Migroslarda 30 binin üzerinde ürün çeşitliliği sunuyoruz. Migros’a her yıl 70-80 milyon TL’nin altına düşmeyen yatırım yapıyoruz.”

        2 BIN ÇIFTÇI ILE MEYVECILIK YAPIYOR

        Son 1 yılda Isparta’da 3’üncü meyve konsantre fabrikasını ve Balıkesir’in Gönen İlçesi’nde paketleme ve soğuk hava tesislerini devreye aldılar.

        Türkiye’de tarladan satış noktasına gelene kadar taze meyve ve sebzede ortaya çıkan yüzde 25’lik kaybı, yeni yatırımlarla minimize ettiklerini ifade ediyorlar.

        25 bin dönümde Urfa’dan Çanakkale’ye kadar 7 meyve bahçesi bulunan grup iştiraklerinden Anadolu Etap, Özgörkey Ailesi ve Brezilyalı Cutrale ortaklığı ile 2009 yılında kurulmuştu.

        300 milyon dolara ulaşan yatırımla meyve tarımına yöneldiler ve bu alanda “Doal” markasını piyasaya çıkardılar.

        Özilhan ekliyor: “Antalya ve çevresinde 2 bine yakın çiftçiyle anlaşmamız var.”

        Coca-Cola İçecek ve Anadolu Efes’in yanı sıra perakendede kırtasiye ürünleri ve 1986 yılından beri McDonald’s dükkânları ile de yer alan grup, otomotiv şirketlerini de odağında tutuyor.

        Diğer Yazılar