Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İtalya’nın Bologna kentinde 25-29 Eylül tarihleri arasında düzenlenen dünyanın en büyük seramik fuarı Cersaie’deyiz.

        Son 30 yıldır aralıksız olarak bu fuara katılan ilk Türk firması olduklarını söyleyen Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Yıllık ihracatımızın yüzde 70’i burada bağlanır” diyor.

        İlkin 1987 yılında bir İtalyan firmasının yerini kiralayarak Cersaie’ye girebildiklerini belirten Bodur Okyay, “Bize 3’üncü dünya ülkerine ayrılan yeri veriyorlardı. Maliyetlerimizin yükselmesiyle, İtalyanları AB için tehdit olmadığımıza ikna ettik; şimdi 750 metrekare alan alabiliyoruz” diye de ekliyor.

        Türkiye markaları artık İtalya’da yalnız değil. Bologna Havaalanı’na indiğimizde Ekonomi Bakanlığı’nın yürüttüğü “Türkiye’yi Keşfet” kampanyasının, seramik sektörü için hazırlanan ilanını görüyoruz.

        Hepsi Kale Grubu şirketlerinden Kaleseramik gibi “prestij” salonunda yer almasa da, fuarda aralarında Vitra, Ege, Yurtbay, Kütahya, Hitit ve Seranit’in de olduğu 30 kadar Türk markasının standı yer alıyor.

        Bodur Okyay, Bologna’da verdikleri 60’ıncı yıl davetinde konukları, Kaleseramik Genel Müdürü Okan Gedik ve Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Soysal ile karşıladı.

        İNOVASYON, ÜRÜNE 3 KAT DEĞER KATIYOR

        Geçen yıl granite, bu yıl da ikinci Sinterflex fabrikasına toplam 145 milyon, Kalekim’e 30 milyon lira yatırım yapan grubun, toplam seramik üretim kapasitesi 67 milyon metrekareye ulaşmış.

        Metrekaresi 10-15 dolara satılan seramiklerinin yanı sıra 25-30 dolara satılan Sinterflex, grubun rekabetçi ürünü olarak öne çıkıyor. 12 yılda üretimden aldığı pay yüzde 2’den 5’e, satışlardan aldığı pay ise yüzde 5’ten, 10’a yükselmiş.

        300 santim olan yükseklik, 360 santime kadar uzamış. Yapı elemanı olarak kullanılan bu ürün, mobilyada da kullanılmaya başlanmış.

        1957 yılında Çanakkale’de temelleri atılan Kaleseramik’in, Avrupa’nın 3’üncü, dünyanın 12’nci büyük seramik karo üreticisi konumuna geldiğini söyleyen Bodur Okyay, “Babam Anadolu sevdalısıydı. Doğduğumuz toprakta doyuyoruz. 13 Ekim’de ‘İbrahim Bodur Sosyal Girişim Ödülü’ vereceğiz” diyor.

        İTALYA’DA TASARIM TÜRKİYE’DE ÜRETİM

        Bodur Okyay, Kale İtalya’nın 2011 yılında satın aldığı Bologna’daki seramik tesisine bugüne kadar 40 milyon Euro yatırım yaptıklarını belirtirken, geçen yıl kaybettiğimiz Kale Grubu’nun kurucusu İbrahim Bodur’un vizyonunu paylaşıyor:

        “1999 depreminden sonra, seramiğin kaplama malzemesinden ziyade yapı elemanı olarak kullanılması gerektiğini savundu. Binalara bindirilen yükün hafifletilmesi gerektiğini düşünüyordu. Bu amaçla Avrupa’nın seramik üssü İtalya’da tesis satın aldık. Burada Sinterflex üzerinde çalışırken, başarılı olacağına ihtimal verilmiyordu. Artık benzerleri üretiliyor. İtalya’nın 3 yerel markasını da güçlendirdi.”

        Bodur Okyay’ın en çok vurguladığı cümle “Dünya hafifliyor” oluyor. Daha az enerji ve kaynak israfı sürdürülebilir büyümenin mottosu haline geldi.

        Yılda 30-40 milyon Euro ciro yapan Bologna’daki tesiste geliştirilen inovasyonla, Türkiye’de üretim yapıyorlar.

        Bodur Okyay, Sinterflex metrekaresi 30 Euro’ya satılırken, diğer seramiklerin metrekaresinin 10-15 Euro olduğunu kaydediyor.

        Dünya seramik modasında ahşap ve taş efekti veren tasarımlar birbiriyle yarışıyor.

        Ahşap görüntülü seramiklerin yüzeyindeki “soğukluğu” gidermek üzere araştırmalar yapıyorlar. Vitra Karo Genel Müdürü Hasan Pehlivan’dan da “seramiğin duyusu” üzerine çalıştıklarını belirtiyor.

        HAVACILIK EKOSİSTEMİ

        Toplam cirolarının yüzde 70’inin yapı grubundan geldiğini söyleyen Bodur Okyay, havacılık ve savunma sanayii projelerini de açıklıyor:

        “2017-2020 yılları arasında her yıl ortalama yüzde 11 büyüyerek, savunma ve teknik grubunun toplam ciromuzdaki payını yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz.”

        Bu yıl yüzde 51 Kale Grubu, yüzde 49 İngiliz firması Rolls-Royce oraklığıyla, başta Türkiye’nin milli savaş uçağı projesi TF-X olmak üzere, sivil ve askeri alanda ihtiyaç duyulan uçak motorlarını üretecek.

        Havacılık ve savunma sanayii ekosistemi oluşturmayı hedefledikleri Bandırma’da 1.3 milyon metrekare arazi satın aldılar.

        2023 yılına kadar kurulması planlanan “Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi” (AMTC) için 70 kişiyi işe almışlar.

        Uçak parçaları, insansız hava araçları, füze rampaları ve milli tüfeğin geliştirilmesinde rol alan Kale, savunma ve havacılık sanayiine 1987 yılında Stinger füze konsorsiyumunun bir parçası olarak girmişti.

        Amaçlarının nihai ürün yapmak olduğunu belirten Bodur Okyay, havacılık ve savunma sanayii şirketleri Lockheed Martin, Boeing ve Airbus’ın tedarikçisi olduklarının altını çiziyor.

        Ülke markasının şemsiye olduğunu vurgulayan Bodur Okyay’ın Türkiye için öngördüğü kalkınma modeli, İtalya’nın tasarım, Almanya’nın teknoloji gücünü örnek alıyor.

        Diğer Yazılar