Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yemek tarifi videolarını Youtube’da paylaşan Salihlili 77 yaşındaki Saniye Karataş, “Saniye Anne” diye kayda giriyor ve 140 bin takipçi tarafından izleniyor. O bir Youtuber...

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Google’ın düzenlediği “Kadın ve Teknoloji Zirvesi”nde yeni iletişim teknolojilerini deneyenler arasında o da vardı.

        Dijital teknoloji fuarı havasında geçen etkinlikte sanal gerçeklik projeleri öne çıkıyordu.

        Modacı Arzu Kaprol’ün, sanal evrende oluşturulan Yerebatan Sarnıcı’ndaki defilesini Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz ile izledik.

        KADEM, “teknoloji ve kadın” projelerine düzenlediği yarışmalarla destek veriyor.

        Kaprol, ilkbahar- yaz 2018 “Inter-Being” koleksiyonunu, 2017 Eylül ayında düzenlenen “Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul” kapsamında sanal gerçeklik performansıyla tanıtmıştı.

        Kaprol, 2015 yılında da Vodafone işbirliğiyle Türkiye’nin ilk akıllı ceketini üretmişti.

        Ayvalık’ın uyuşturucu bataklığına dönüşen Küçükköy’ünü (Yeniçarohori) “teknoloji ve sanat” kesişmesinin durağı haline getirmek için çalışan, “Women in Games Türkiye”nin kurucusu Simay Dinç’in de yeni haberleri vardı.

        Kardeşi Eray Dinç ile tasarladıkları ilk mobil video oyunları “Recontact İstanbul”un App Store’da etkileşim sayısı 60 milyon kullanıcıya ulaşmıştı. 153 ülkede izlenen oyunun ikinci serisini Vestel ana sponsorluğunda ücretsiz olarak piyasaya çıkardılar.

        Dünyanın ilk sinematografik mobil video oyunu “Recontact İstanbul II: Eyes Of Sky” serisinde çizgi karakterler yerine Fikret Kuşkan, Haldun Boysan, Gökçe Suyabatmaz gibi gerçek oyuncular rol alıyor. Senaryo danışmanlığını da polisiye yazarı Ahmet Ümit yapıyor.

        GOOGLE’IN TEPE YÖNETİMİNDE BİR TÜRK KIZI: BRUNINI

        Çırağan’daki etkinliğin ev sahibi Google’ın Londra’daki bölgesel ofisinde Avrupa, Ortadoğu, Afrika Pazarlama Müdürü olarak görev alan Yonca Dervişoğlu Brunini ile de sohbet ettik. Annesi Çayhan Orhon Dervişoğlu’yla ortak dostumuz Banu Zeytinoğlu’nun desteklediği Eskişehir Klasik Müzik Festivali programlarında buluşur olmuştuk.

        Rize’nin sevilen, sayılan belediye başkanlarından Robert Kolej mezunu Ekrem Orhon’un kızı olan Çayhan Hanım, 1983 yılında kaybettiği babasının ilkelerini yöresinde güncelleyen has bir hemşeridir.

        Dervişoğlu Brunini’nin küresel kariyerinin sırrı sorulduğunda “Çalışmak” demesi de bu kökleriyle bağlantılı olsa gerek.

        Zeynep Bodur Okyay’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Kale Grubu’nun bursuyla Amerika’da master eğitimi yaptığını belirten Dervişoğlu Brunini, 12 yılı Google’da olmak üzere toplam 16 yılını teknoloji şirketlerinde geçirmiş.

        Google Türkiye, İŞKUR ve TOBB işbirliğiyle 9 ilde başlatılan “Dijital Atölye”nin, bilişim sektöründe oluşan istihdam açığını azaltmayı hedeflediğini belirtiyor.

        En çarpıcı cümlelerinden birisi de Google’da “herkes” kelimesine verilen öneme yaptığı atıftı. “Herkes”, gelir grupları, cinsiyet, dil, ırk vs. bütün kesimlerin ortak alanını kapsıyor.

        BAKAN SAYAN KAYA: 20 BİN KADINI EĞİTECEĞİZ

        Google Türkiye’nin yaptığı araştırmaya göre kadınların dijital okuryazarlığının işgücüne katkısı yüzde 25 olurken, erkeklerde bu oran yüzde 10’da kalıyor.

        Dijital okuyazarlık aynı zamanda kadın işgücünün niteliğini artırma potansiyeli de taşıyor. Ücretli çalışan kadın oranını yüzde 21 artırabiliyor, ücretsiz aile işçisi olarak çalışanların oranını yüzde 5 düşürebiliyor. Dijital okuryazarlığın artmasının Türkiye’nin 2023 ekonomik hedeflerine katkısı da analiz edilmiş. Son 2 yılda yüzde 33’ten yüzde 41’e çıkan kadınların işgücüne katılım oranında, dijital okuryazarlığın artmasıyla 2.3 puanlık artış bekleniyor. Varsayılan seyre göre de ülkenin GSYH’sinde 53 milyar TL’lik bir değer ortaya çıkıyor.

        Google Türkiye araştırmasında, kadınların interneti daha çok yemek tarifi, dizi ve müzik videoları izleme ya da aileleriyle, arkadaşlarıyla sosyalleşme amacıyla kullandığı belirtiliyor. Toplantıda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, “Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı”yla, bilişim sektöründe istihdam edilmek üzere 20 bin kadının eğitilmesinin hedeflendiğini vurguluyor. Bu alanda farkındalığın artmasına TEB, Mastercard gibi finans ve Microsoft, Vodafone, Turkcell ve Facebook’un da aralarında olduğu teknoloji şirketlerinin üstlendiği sosyal sorumluluk projeleri katkı yapıyor.

        Diğer Yazılar