Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BEŞİKTAŞ’A EV SAHİPLİĞİ YAPAN STADYUMA ADINI VEREN VODAFONE TÜRKİYE, GELECEĞİN ‘MESSI’LERİ İÇİN DE KOLLARI SIVADI

        Türkiye’nin ilk akıllı stadyumu olarak 2016 yılında hizmete giren Beşiktaş’ın stadı Vodafone Park; çok amaçlı şehir kompleksi ve kentin ikonik yapılarından biri olarak planlanmıştı.

        Vodafone Türkiye, Beşiktaş Kulübü (BJK) ile 2013 yılında imzaladığı sponsorluk anlaşmasıyla bu fikre 150 milyon dolar yatırım yaptı.

        407.4 milyon liraya mal olan 42 bin izleyici kapasiteli Vodafone Park ile start alan sponsorluk yatırımının 10 milyon doları BJK’nin altyapısına, 25 milyon doları da forma göğüs reklamına yapıldı.

        Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan’ın davetlisi olarak, Allianz Arena Stadyumu’nda oynanan Bayern Münih-Beşiktaş karşılaşmasına gittiğimizde, iki temel soruya yanıt aradık.

        Birincisi: Statlarda izleyici sayısının azalması, sponsorları nasıl etkiliyor?

        İkincisi: Vodafone Türkiye futbola yatırım yapmayı sürdürecek mi?

        Deegan, “Beşiktaş ile işbirliğimiz beklentilerimizin çok üzerine çıktı” dedikten sonra ekliyor: “Sadece spor ya da takım sponsorluğu gibi düşünmüyoruz. Vodafone Park, hem Türkiye’nin en güzel stadyumlarından biri, hem de İstanbul’un en güzel yerlerinden birinde. Sponsorluğa İstanbul’u marka şehir yapma vizyonuyla yaklaştık. Burada moda gösterileri, konserler, kültürel-sosyal etkinlikler de düzenlenebilir.”

        HEY GİDİ GÜNLER!

        İstanbul’un 2014 yılından beri güvenlik algısı yerlerde sürünüyor. Bırakın starları, biracı turistin bile kentten ayağı kesildi. Dolayısıyla bugüne kadar Vodafone Park’ın “şehir kompleksi” iddiasına verilecek örnek, Arzu Kaprol’ün dijital defilesiyle sınırlı kaldı.

        Oysa Vodafone Park’ın üzerinde yükseldiği İnönü Stadyumu (1992) Bryan Adams ile Türkiye’de ilk stadyum konserlerine ev sahipliği yapmış; 1993 yılında Metallica, Michael Jackson, Bon Jovi, Guns N’ Roses, Madonna’nın da aralarında olduğu starlarla zirve yaptığı konserler serisini, yıkılmaya başlandığı 2013 yılına kadar sürdürmüştü.

        Demek ki neymiş, “şehir kompleksi” yalnızca yapı meselesi değilmiş.

        Şu da bir gerçek ki; spor endüstrisi salt “izleyici gelirleriyle” ayakta kalamazken, şirketler de en geniş kitleleri kucaklayan futbol üzerinden “yeni segment” cazibesine kapılıyor.

        TARAFTAR SEGMENTİ PAZARI BÜYÜTÜYOR

        Deegan’ın Beşiktaş sponsorluğu iradesini ifade etmek için kullandığı, “Bir ülkede sponsorluk için 15 yıllığına yatırım yapıyorsanız, bu aslında o ülkede nasıl var olmak istediğinizi gösterir” cümlesi, ülkenin potansiyelini de ortaya koyuyor.

        Nitekim Vodafone Türkiye; 2017-18 mali yılının Ekim- Aralık döneminde, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13.2 büyümeyle sabit geniş bant abone sayısını 656 bine, mobil (internet) abone sayısını da 23.2 milyona çıkardı. 3. çeyrekte servis gelirleri de 2.3 milyar TL’ye ulaştı.

        Vodafone Türkiye’nin BJK ile sponsorluk ilişkisi; taraftara odaklanıyor ve dijital platform üzerinden “gelir üretme” modeline dönüşüyor.

        FC Barcelona’nın yanı sıra ortağı olduğu FC Bayern Münih Stadı’nın (Allianz Arena) 2005 yılından beri isim hakkını elinde bulunduran sigorta şirketi Allianz’ın, futbol endüstrisine özel geliştirdiği iş modeli; Vodafone Türkiye’ye örnek olur mu, onu da henüz bilmiyoruz.

        ***********

        59 SANİYEDE MESSİ HAYALİ

        Kulüp üyelerinin sadakat programı olarak başlayan ve 3’üncü yılını dolduran “Vodafone Karakartal Hareketi”, 5 ve 9 TL’lik paketlerle siyah-beyaz taraftardan kulübe kaynak aktarıyor.

        Bu paketleri kullanan 1 milyona yaklaşan üyeden; yaklaşık 14 bin krampon, 13 bin forma ve altyapı tesislerine kurulacak 2 sahaya denk düşen 8 milyon TL ek katkı sağlanmış.

        Şubat 2018 başında da “Geleceğin Kara Kartalı” projesi başlattılar. Erzurum, Gaziantep, Samsun, Antalya, İzmir, Ankara ve İstanbul illerinde 22 Nisan’da yapılacak bölge elemelerine; yaşları 8-10 ve 11-13 arasında değişen 350 çocuk katılacak. Finalde en az 3 genç yetenek Beşiktaş’ın altyapısına kazandırılacak.

        Sisteme ilk 10 günde yüklenen bini aşkın video, 450 bin kez izlenmiş. Yüzde 44 ile en fazla video Marmara Bölgesi’nden gelmiş.

        Deegan bu projeyi, “Beşiktaş için zor olan yeni yetenekleri bulmaktı. Bir koç gidecek, gezecek, yetenekleri seçecek. Beşiktaş ile birlikte Türk futbolunda altyapının gelişmesi için çözüm yolu aradık. 59 saniyelik video yüklüyorsunuz, geleceğin Messi’si, Ronaldo’su olabiliyorsunuz” cümleleriyle takdim ediyor.

        Transfer ücretleri dudak uçuklatan Barcelona’da oynayan Lionel Messi 202.2 milyon Euro, Real Madrid’de oynayan Cristiano Ronaldo 80.4 milyon Euro ile yıldızlar liginde...

        Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi’nin (CIES) Ocak 2018 itibarıyla yaptığı değerlendirmeye göre, Avrupa takımları içinde 79.3 milyon Euro transfer değeriyle 50’nci sırada yer alan Fabinho’yla bile makası kapatacak yıldız futbolcumuz yok.

        Barcelona, Ocak 2018’de Başakşehir’e 2.5 yıllığına kiraladığı Arda Turan’ı, Atletico Madrid’den 41 milyon Euro’ya transfer ederek kadrosuna katmıştı.

        Sadece yetenekli çocuklara erişerek Ronaldo ve Messi çıkarmanın kolay olmadığı açık. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, Türkiye Futbol Federasyonu’nun, kulüplerin altyapı ve amatör kulüp yatırım politikasını da sorgulamak gerekiyor.

        Diğer Yazılar