Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eril ve otoriter zihniyet anlamakta güçlük çekse de, şirketlerin kadın dostu olmaktan başka çaresi yok.

        Bu konuda yapılan en çarpıcı araştırmayı McKinsey’in 2016 yılında açıkladığı, “Women Matter Türkiye Raporu” ortaya koyuyor. Kadının işgücüne katılım oranı yüzde 36 olan Türkiye, OECD ülkeleri içinde en son sırada. 2025 yılına kadar OECD ortalaması yüzde 63’ü yakalarsa, milli geliri yüzde 20 veya 200-250 milyar dolar artırabiliyor. 2023 hedeflerimizde bu oran yüzde 41 olarak belirlendi. Türkiye’de işgücüne katılmayan 20 milyon kadının 11 milyonu, “Ev işlerim yoğun” diyerek çalışmıyor. Kadınların yüzde 73’ü anne olduktan sonra işten ayrılıyor. Kadın hak savucularının en çok dile getirdikleri bir talebi, ING Bank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Abay, hayata geçiriyor.

        “Kadınların gelirlerinden tasarruf etme alışkanlığı erkeklere göre 3 kat fazla” diyen Abay, bankada kadın çalışanları güçlendirmek üzere “Dönüşüm Programı” uyguluyor. Banka, yeni anne olan çalıs¸anlara, ilk 6 ay boyunca “ücretli” dogˆum izni verecek. Yeni baba olan çalışanlar da ilk bir yılda diledikleri tarihte 10 gün yine “ücretli” izin kullanabilecek. Resmi uygulamaya göre ücretli doğum izni annelere 16 hafta, babalara da ilk 5 günle sınırlı.

        2-3 yaşındaki çocukları kreşe başlayan anne-baba çalışanlara ilk hafta izni de veren banka, sonraki bir hafta da yarım gün çalışma imkânı tanıyor. HeForShe imzacısı şirket, çocuklarıyla vakit geçirmelerini desteklemek üzere çalışanlarına 2013 yılından beri “okulun ilk günü”; 2016 yılından beri “karne günü” ve “senede bir gün” de serbest izin kullandırıyor. 42 şubede pilot başlattıkları “esnek çalışma” modeli, yeni iş taleplerini de artırıyor. ING Bank Genel Müdürlüğü’nde çalışanlar; haftanın 2 günü ofis dışında ve diledikleri yerde mesailerini tamamlayabiliyor. Bu program; “yazlıkların” yoğun olduğu Ege’nin başkenti İzmir’de açılan ofisle destekleniyor. Şu ana kadar 30 kadınerkek çalışan yaz aylarını bu ofiste geçirmiş.

        Çalışma ortamında yapılan iyileştirmeler bankanın 2017 performansına da yansımış. 2017 yılında yüzde 25 büyümüşler.

        ***********

        ‘LİNÇ EDİLSEM DE MEMNUNUM’

        Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan banka, destekçisi olduğu BM Kadın Birimi tarafından yürütülen “HeForShe” hareketini genişletiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesine “erkekleri” de katan hareketin ruhuna uygun olarak, Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çakır, ING Bank “HeForShe” Elçisi yapılmış. Abay ve ekibi son 2 yıldır; Türkiye’nin farklı illerinden 200 kadının hikâyesini dinledi.

        Her bir buluşma için taşıdıkları unvanlardan bağımsız olarak seçilen 25 kadın, yılda 4 kez Anadolu’nun bir ilinde hafta içi 2 günü birlikte geçirdi. Yıl sonuna kadar 240 şubenin tümüne yayılacak olan süt odası, bu toplantılardan sonra alınan akiyonlardan yalnızca birisi. Banka, üst düzey kadın çalışan oranını önümüzdeki 5 yılda yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyor. Abay’ın genel müdür koltuğuna oturduğu 2011 yılını çıpa alırsak; 5 bin kişinin çalıştığı bankada, son 7 yılda yeni işe alımlarda yüzde 53 olan kadın oranı yüzde 60’a; yüzde 26 olan üst düzey kadın oranı yüzde 35’e yükselmiş.

        Kadınların istihdama katılması ve yönetim kademelerinde ilerleyebilmesi önündeki en büyük engel “kreş ihtiyacı” olduğuna göre, iş dünyasının öncelikli olarak bu alana yatırım yapmasını bekleyebiliriz. Abay, “Kreş sorununu gündemimize aldık. Kahramanmaraş Operasyon ve Çağrı Merkezi’mize açabiliriz. ING anneleri için kreş ve yuvalardan toplu fiyat indirimi alıyoruz” diyor.

        Abay 11 Şubat günü kişisel Twitter hesabından “Kadın çalışana iş mülakatında çocuk sahibi olmayı düşünüyor musun? sorusunu sormak bence şiddettir. Kabul edilemez. Erkeklere soruyor muyuz?”mesajı vermişti.

        Bu tweet’in altına iki kullanıcının yaptığı yorum, sosyal medyada gündem oldu.

        Doğum sonrası ING Bank’ta işten atıldığını iddia eden kullanıcı hakkında araştırma yaptıklarını belirten Abay, konuyu takip etmiş: “O yorumu yapanın işten çıkarılması, iş performansıyla ilgili bir durumdu. Yaşanılan olumsuz deneyim karesine, kadın konusuna duyarlı olduğum için beni yerleştirmiş.” Abay’a “bu tür inisiyatif almış bir yöneticiniz olamaz mı?” diye sorduğumda “Bizde de varsa yok olsun!” yanıtını veriyor. Attığı tweet’le ilgili olarak; “Linç edilsem de memnunum. İş mülakatlarında farkındalık oluşturdu” diyor.

        Diğer Yazılar