Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Birleşmiş Milletler'in New York'taki merkezinde, Kadın Statüsü Komisyonunun (CSW) 57. oturumunda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen oturumlardan birinde, Türkiye'den örnek proje olarak Vodafone Türkiye Vakfı Başkanı Hasan Süel tarafından "Teknolojide Kadın Hareketi" sunulacak. Projenin yüzü olarak da kürsüye Boston'da eğitim gören Ceren Çubukçu çıkacak.

        2012 yılında düzenlenen BM-CSW etkinliğinde, KAGİDER Başkanı Gülden Türktan, dünya kadınlarına örnek proje olarak "Fırsat Eşitliği Modeli" uygulamasını anlatmıştı. 2010'da ise kürsüdeki temsilcimiz Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'nden yola çıkıp ODTÜ'ye uzanan eğitim yolculuğunu anlatan Güleser Çelik'ti. Çelik, Turkcell'in, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) işbirliği ile 10 yıldır sürdüğü "Kardelenler" projesini örnek proje olarak sunuyordu... BM'deki son 4 yılın bu sunumlarına bakarsak; Türkiye'deki kız çocuklarının temel eğitimden başlayıp bilişim sektöründe projeler üreten lider kadınlar olmaya giden öyküsünü dünyaya anlatmışız...

        Proje bazında büyük sıçrama!..

        BM Daimi Temsilci Büyükelçi Halit Çevik'in, New York'taki sunumdan önce "Türk Evi"nde verdiği akşam yemeği davetinde; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve bakanlık temsilcilerini, AK Parti milletvekillerini, Meclis KEFEK Başkanı Azize Sibel Gönül ve yardımcılarını, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit ve çalışma arkadaşlarını; sivil toplum temsilcileri olarak da Leyla Şahinin "türban davası" avukatı ve Uluslararası Kadın Hukukçular Birliği Türkiye Temsilcisi Av. Fatma Benli ve Hanımlar Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Piyale Çiti'yi, akademisyenlerden Doç. Dr. İpek İlkkaracan'ı, bürokrat kadınları gördüm...

        Şu sorunun yanıtını arıyorum: Kadınlar toplantılardan toplantılara koşuyorlar, şirketler "başarılı proje öyküleri" ile topluma eğitim, istihdam, girişimcilik aşısı yapmaya çalışıyor da; kadına yönelik şiddet, ayrımcılık azalıyor mu?

        AK PARTİ'NİN PROGRAMINDA AKP

        Heyette CHP İstanbul Miletvekili Sedef Küçük'ün yanı sıra, MHP'den de Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı yer alıyordu. Eee peki, Dünya Kadınlar Günü etkinliğine eğer bir tek milletvekili ile katılacaksan, erkek mi gönderirsin?!

        Büyükelçinin davetinde toplantının ayrıntılarına girilmedi; ben de yemek sırasında dağıtılan programdan besleniyorum. AK Parti'nin çantasından çıkan programa bakınca gülesim geldi. Kimi milletvekillerinin isimlerinin yanına (AK Parti) yazılmış, kimi isimlerin yanına (AKP). Başbakan'ın partinin adının "AK Parti" olarak ifade edilmesi yönündeki ısrarı sır değil... Şahsen bu meselede "Her kişinin ve kurumun, yasal olarak tanımlanmış ismiyle anılmayı talep etme hakkı vardır" ilkesinden yana durdum. Takıntım başka... Türkiye'de "Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği" TBMM'de kısa adı KEFEK olarak anılan bir "komisyon" adıdır ve bu ifadede "kadın-erkek eşitliği" kavramı dışlanır. Önceki hükümetlerde bir Devlet Bakanı, "Kadın ve Aileden Sorumlu Bakan" olarak görevlendiriliyordu. Şahin'in döneminde "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı" adı altında "Kadın" yok edildi.

        Kadın cinsiyetinin üzeri buzlanıyor... Aile dışında, kadının birey olarak hakları siyasi iradenin alt başlıklarına indirgeniyor... Toplumsal cinsiyet eşitliğinin (ki burada da üçüncü cinsiyete hakkını teslim eden Obama kadar ileri de gitmiyorum!) bir tarafı olarak, doğal hakkımı kullanıyorum ve devlet düzeyinde "aile" yerine "kadın" denmesini talep ediyorum!... KAGİDER'in itirazı da bu yöndeydi ama o da yemekte yoktu!..

        5-6 Mart tarihleri arasındaki BM oturumlarını aktarmaya devam edeceğim.

        Diğer Yazılar