Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Palmali Holding’in, bulunduğumuz yerden bakınca “Gezi Parkı” olaylarının yarattığı ekonomiden duyulan endişe, küresel gelişmeler dikkate aldığında ise “gelişmekte olan pazarlardan sermaye çıkışı” olarak algılanan belirsizliklerin altında kalmaya hiç niyeti yok. Hatta yabancı ve yerli sermayenin Türkiye’ye güvenini pekiştirmek için çıtayı daha da yukarı çıkaracaklarını söyleyen Palmali Holding yönetiminden, “Türkiye’ye bugüne kadar 500 milyon dolar yatırım yaptık, bir 500 milyon dolarlık yatırımı da planlarımız içine aldık. Bu tutarın önü açık...” sözlerini duyuyoruz. 2011 yılında Muğla’nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Yalıkavak beldesindeki marinayı, Cefi Kamhi‘den 47 milyon dolara satın alan Palmali, geçtiğimiz şubat ayında dümeni Akdeniz çanağına kırdı. Son 5 ayda, 100 milyon dolarlık yatırımla yenilenen “Palmarina Bodrum“ yat limanı, dün gece görkemli bir açılışa ev sahipliği yaptı. Batı Akdeniz Çanağı’nda Fransız rivierası ile rekabet eden; 40 metre ve üstü (mega), 100 metre ve üstü (giga) yatların bağlanabileceği marinanın, dünyanın en büyük 10-15 marinası arasına girdiği belirtiliyor. Marriott Grubu’nun A Plus otel markası The Edition’u Levent’e getiren Palmali, Yalıkavak’ta da Palma Life Resort SPA’yı yaz kış hizmet verecek şekilde yeniledi. Ayrıca marina içinde, biri 15, diğeri 17 odalı iki ayrı butik oteli de hizmete açıyor. Karada 100 dönüm, denizde ise 200 dönüm alanı bulanan Palmarina Yalıkavak, grubun turizm sektöründe dikey büyümesine olanak veriyor. 5 uçağı ve 5 mega yatı “zengin turizminin” lojistik altyapısını oluşturuyor. İstanbul-Bodrum arasında VIP helikopter servisi de verecek olan Palmali, gecede 40.00045.000 dolar arasında harcama yapabilen bir kitleyi Bodrum’a çekmeyi hedefliyor. “Türkiye, merak edilen ülke” saptamasını yaparak stratejilerini oluşturan grup, Bodrum ve İstanbul Boğazı’nda yeni otel yatırımı için de yer arıyor. Palmali Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mübariz Mansimov Gurbanoğlu‘nun “Denizin üzerinde yapılan her işe talibiz” sözünü hatırlatan yönetim; iki gündür “Avrupa’nın en iyisi, Türkiye’nin en yenisi“ sloganıyla gazetelerde tam sayfa yayımlanan “Palmarina Bodrum“ yat limanı açılışı ilanlarının, Türkiye’ye moral verme amacı taşıdığını vurguluyor.

        ‘DENİZDE DOĞUŞ İLE ORTAKLIĞA AÇIĞIZ’

        Ortadoğu’nun en zenginleri listesine 11. sıradan giren Toyota’nın ortaklarından Mohammed Jameel‘in 78 metre uzunluğundaki yatının yanına bağlanan Palmarina’nın teknesinde, Palmarina Genel Direktörü Levent Baktır‘ı dinliyoruz...

        Yat bağlama kapasitesi yeni yatırımla katlanan marinada; denizden 710, karadan ise 140 yat bağlama kapasitesine ulaşıldı. Marina’nın 1200 kişilik istihdamı desteklediğini belirten Baktır, hedeflerine örnek olarak, Rus oligark Roman Abramoviç‘in üzerinde 2 helikopter pisti bulunan, 168 metrelik Eclipse yatını gösteriyor. Turizm sektöründe Gezi Parkı sonrası yaşanan durgunluktan denizin etkilenmediğini belirten Baktır, “Rezervasyonlarımızda iptal olmadı, doluluk oranımızın yüzde 70 olacağını tahmin ediyoruz” diyor. Sezon başı olmasına karşılık bu sezon Palmarina’ya, yüzde 30’u yurtdışından gelen 69 mega yatın ve 150 teknenin bağlandığı bilgisini paylaşan Baktır, “Marinacılık, karasal dinamiklerden daha az etkileniyor. Bodrum ise ayrı bir cumhuriyet gibi... Setur’la sözleşmesi dolacak olan Kalamış Yat Limanı ve Ataköy Limanı ihalelerine de kayıtsız kalmayacağız, büyük olasılıkla bu yatırımlarımızda konsorsiyum ortağımız Doğuş Grubu olacak” diye ekliyor. Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ile Mansimov’un dostluklarının temelleri Palmarina Bodrum’da atıldı. Palmarina’da kiralanan 11 restoranın 6’sı, 63 lüks mağazanın 3’ü Doğuş’un markaları.

        MISIR’DAN KUM DENİZLİ’DEN TAŞ

        Mimar Emre Arolat‘ın imzasını taşıyan, Üsküdar açıklarındaki Kız Kulesi ile Bakü’deki Kız Kalesi’nin birbirine baktığı Palmarina’daki tasarımlarda; tek tip malzeme olarak seçilen traverten yapılar, denize dökülen kayaların üzerine inşa edilen mendirek ve Palma Life Beach’e Mısır’dan getirilen beyaz kumlar ayrı bir yazı konusu olmayı hak eder. Size bir de sır vereyim: Rusya’nın Kızıl Ordusu’nda yüzbaşı görevi ile hizmet verdikten sonra 1990’larda iş hayatına atılarak dünyanın tonaj kapasitesi olarak bir numaralı deniz taşımacılığı firmasını kurup dünyanın en büyük 5 armatöründen biri olan Mansimov, çok iyi gitar çalıyormuş. İşadamı, Yalıkavak’ı uluslararası caz konserleriyle renklendirecek bir festival düzenlemeyi de düşünüyor.

        MİLYONERLERİN BODRUM GECESİ

        1998 yılında Palmali Holding Türkiye’yi kurarak, Bodrum’a demir atan Mansimov, dün gece yalnızca Azerbaycan’dan 80 özel konuğun geldiği, dünyanın zenginler kulübü üyelerine görkemli bir açılış yaptı. İçerisinde yer alan “Billionaire Club”ın ete kemiğe büründüğü davete gelen konuklar arasında; Palmarina’da, Mansimov’la ortak mağaza açan New York merkezli mücevherci Jacob Arabo, hip-hop sanatçısı Akon, Hollywood starı Zoe Saldana, Cipriani restoranlarının sahibi Giuseppe Cipriani ve futbol hayatını 2010-2011 sezonunda Brezilya’nın Corinthians takımında sonlandıran ünlü futbolcu Ronaldo’nun da olduğu bilgisi paylaşılıyor. Gecede; Ajda Pekkan, Rusya’nın Tarkan‘ı Nikolay Baskov ve İngiliz sanatçı Craig David sahne aldı.

        Diğer Yazılar