Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kartepe’de, siyasetçilere Mevlânâ‘nın; “Kazanmak koca bir ömür ister, kaybetmeye anlık gaflet yeter” deyişini hatırlattı.

        Hisarcıklıoğlu, ekonomideki trendleri anlatırken girişimcilik ve kadının ekonomideki gücü üzerinde duruyor:

        “TOBB Genç Girişimciler Kurulu 7 bin 500, Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) ise 5 bin 500 üyeye ulaştı. Geçen yıl erkeklerin kurduğu şirketlerin sayısı 57 bin azalırken, kadınların şirketleri 1000 kadar artarak 94 bine çıktı.”

        İyi güzel de, KGK 2007 yılında kurulduğunda belirlenen, “10 bin kadın girişimci üye” hedefine halen ulaşılamamış!..

        Kürsüde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hisarcıklıoğlu’na “360 odanın hangisinde bir başkanlık koltuğu bu kadar uzun süre boş kalıyor? Kurucu Başkan Aynur Bektaş‘tan boşalan göreve 2 yıldır atama yapılmaması kadının güçlenme hareketinin önünü kesiyor” dediğimde; şu yanıtı alıyorum:

        “Suç bende. Mutlaka birisini bulmamız gerekiyor. İnsan en iyisi olsun istiyor. İşinden koparıyorsun, çok dikkat etmemiz gerekiyor. Hem işinde bir probleme yol açmayacak, hem de kadınların güçlenmesine pozitif etki yapacak birisini bulmakta zorlanıyorum.”

        VİCDAN MUHASEBESİ

        Hisarcıklıoğlu’na toplantı sonrası, EGD yönetimi ile sohbette yeniden bir araya geldiğimizde, samimi yanıtı için teşekkür ederken, “O koltuk boş kalmamalı” görüşümdeki ısrarımı sürdürüyorum. Hisarcıklıoğlu, Aynur Hanım’ın şirketi Hey Tekstil’in batışında KGK’ya verdiği mesainin de payı olduğunu düşünüyor olacak ki, “Bu işte kendimi de sorumlu tutuyorum” diyecek kadar sorunu vicdan muhasebesine dönüştürüyor.

        Bana göre fazla hassas bir değerlendirme. Evet, ben de kadın girişimciler üzerindeki “ekonomik şiddet” olgusuna şahidim. Hatta bu konunun yeteri kadar dile getirilmediğini bile düşünüyorum ama KGK başkanlığını kotaracak yeteneğe sahip güçlü kadınları bulmanın o kadar da zor olmadığını düşünüyorum. Hisarcıklıoğlu’nun sohbet sırasında önerimi sorması üzerine verdiğim örneği buraya yazmakta sakınca görmüyorum. Aklıma İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay geliyor. Çünkü KGK’ya TOBB’un koyacağı isim “Türkiye’deki kadınlara rol model” olurken, dünyaya da “Türk kadın girişimciliği”nin yüzünü yansıtacak. Bu süreçte gerek Avrupa’da (Eurochambres) gerekse de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nda TOBB’un kadın girişimcilerini temsil eden Kayserili sanayici Şafak Çivici‘nin adı, KGB Başkanlığı için de geçiyor. Başkanın aradığı modele uygun bir isim olan Çivici’nin önündeki en büyük engel, Hisarcıklıoğlu ile hemşeri olması! Güler Sabancı‘nın dünyanın en güçlü kadın listelerinde yer aldığı, TÜSİAD’ın tarihinde 2 kadın başkan çıkardığı Türkiye’de çıtayı ne kadar yükseğe çıkarabileceğimizin işareti, TOBB’un içinden geliyor. TOBB’da göreve başlayan eski Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Janamitra Devan “Kadın, Dünya Bankası’nın da önemli bir konusu. Burada da konuşulması çok iyi. Hiçbir gelişmiş ülke yok ki, kadın sorununu es geçsin. Türkiye yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde neden bir kadını düşünmesin?” diyerek hedef büyütüyor.

        Diğer Yazılar