Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Milano’da, Avrupa Mutfak ve Mobilya Fuarı’nda (Eurocucina- 2014) bu yıl ilk kez stant açma vizesi alan Arçelik AŞ’nin “Beko” standındayız. Uluslararası fuarlara katılmak, bilek gücü istiyor. İtalya da günün sonunda bükemediği eli öpüyor!..

        Meslektaşlarım Şelale Kadak ve Vahap Munyar ile Indesit Company’nin CEO’su Marco Milani ile yaptığımız görüşmede, Indesit’te yüzde 44 ile hâkim ortak olan Merloni Ailesi’nin hisselerine dünya beyaz eşya ve elektronik firmalarıyla birlikte talip olanlar arasında Arçelik’in de adı geçmişti.

        Koç Topluluğu Dayanıklı Tüketim Malları Grubu Başkanı Levent Çakıroğlu ile Eurocucina’da karşılaşınca, İtalyan medyasında yer bulan iddiaları kendisine yöneltiyoruz: “Indesit Company’ye talip misiniz?”

        Yanıt kısa ve öz: “Kamu Aydınlatma Platformu’na açıklama yapmamızı gerektirecek bir durum olmadı.” Türkiye’de 3 bin bayi ile yüzde 50 pazar payına erişen Arçelik AŞ’nin belki de Indesit hisselerine talep olması halinde dikkat etmesi gereken konu, “rekabet kuralları” olacak. Zira Rekabet Kurumu piyasa hâkimiyetine yol açacak bir alışverişe izin vermeyebilir. O nedenle önceki yazımda da belirttiğim gibi bu durumda Indesit Company ile “karşılıklı hisse satışı” söz konusu olabilir. Çakıroğlu, Arçelik AŞ’nin global adımlarını anlatmayı tercih ediyor. Arçelik’in Avrupa’da son 5 yıldır pazar payını en çok artıran marka olduğunu ve yıllık 16 milyon adetlik üretim kapasitesiyle pazarda 3’üncü sıraya oturduğunu vurguluyor.

        Fiyat endeksi yukarılara çıkan Arçelik ürünlerinin rekabet gücünün arttığına da değinen Çakıroğlu, 4 kıtada, 130 ülkeye yayıldıklarını anlatıyor. 2013’te 16 milyon adet üretim yaptıklarını ve 11.5 milyar TL cironun, 2.5 milyar Euro’sunun Türkiye’den sağlandığını belirtiyor. Cironun yüzde 1- 1.5’ini Ar-Ge’ye ayıran Arçelik’in, 2011 ve 2012 yıllarında üst üste yüzde 27 oranında büyüdüğünü, geçtiğimiz yıl da bu oranın yüzde 11 seviyesini yakaladığını vurguluyor.

        SAHRA ALTINDA YÜZDE 40’A ULAŞTI

        Türkiye, Rusya, Romanya, Güney Afrika ve Çin ile birlikte 5 ülkede 14 tesis kuran Arçelik’in 2011 yılında Güney Afrika’da satın aldıkları 3 fabrika ile büyüdüğüne dikkat çeken Çakıroğlu, Sahra altına 350 milyon dolar yatırım yaptıklarını ekliyor. 5 ülkeyi içine alan Sahra altında, pazar payını yüzde 40’a ulaştıran Arçelik, 2013’e dek bölgedeki fabrikalara 40 milyon dolarlık ilave yatırım gerçekleştirmiş. 1990’ların başında “küçük hacimle” girdikleri İngiltere pazarını “başarı öyküsü” olarak tanımlayan Çakıroğlu, “Son 5 yılda pazar payımızı ikiyi katlayarak yüzde 17 seviyesine çıkardık” diyor.

        Koç Topluluğu şirketlerinden Beko’nun 2004 yılında yüzde 50’sini, 2007 yılında ise tamamını satın aldığı Alman Grundig’deki yatırım öykülerini anlatan Çakıroğlu, marka stratejisini “Hacim değil, kâr odaklı” olarak tanımlıyor: “İngiltere’de olduğu gibi kâr etmediğimiz pazarlardan çıkıyoruz. İskandinavya’da pazar payımız yüzde 15, Almanya’da ise yüzde 15’e ulaştı. Grundig’e ilave olarak 20 milyon Euro yatırım yaptık. Grundig’in hemen üzerinde konumlandırdığımız Beko, önümüzdeki 2 ay içinde Almanya ve İskandinavya’ya da girecek.” Romanya’da 2002 yılında “Arctic” markasıyla yılda 300 bin adet buzdolabı üreten fabrikayı satın aldıktan sonra, kapasiteyi 2.5 milyon adede çıkardıklarını söyleyen Çakıroğlu, Beko’nun da aynı pazarda 2’nci marka olarak yer edindiğini vurguluyor.

        ‘LİDERLİĞİ İTALYA’DAN ALDIK’

        Çakıroğlu’nun şu cümlesinin altı çizilmeli: “2 yıl önce beyaz eşyada en büyük kapasite İtalya’daydı, bugün Türkiye’de.” Koç Topluluğu’nun uluslararası pazarda en yaygın şirketinin Arçelik olduğunu belirten Çakıroğlu, 4 kıtada rekabet ettiklerinin ve 130 ülkeye girdiklerinin altını çiziyor. Global şirket tanımını, Rusya’daki soğutucu ve çamaşır makinesi ile Çin’deki çamaşır makinesi üretim tesisleri örneğiyle tamamlıyor.

        Malezya ve Tayland’da potansiyel gördüklerini belirten Çakıroğlu, Avustralya pazarına da girdiklerini ekliyor. Arçelik’in rotasını açıklıyor: “Globalde, Avrupa’da, Türkiye’de organik büyüme...”

        ABD beyaz eşya ve elektronik pazarına, Manhattan’da American International Group’un 1430 daireli gayrimenkul projesine yaptıkları ihracatla giren Arçelik, gözünü Kanada pazarına dikti. 1955 yılından beri dayanıklı tüketim malları üreticisi olan Arçelik AŞ; Arçelik, Beko, Altus ve Grundig’in yanı sıra 2002’de satın aldığı Almanya’nın 130 yıllık markası Blomberg, Romanya’nın 1946 yılından beri yerel markası Arctic, İngiltere ve İrlanda’nın beyaz eşya markası Flavel, Avusturya’nın 120 yıllık markası Elektra Bregenz ve İngiltere’nin solo pişiriciler pazarının geleneksel markası Leisure’ın yanı sıra, son olarak Güney Afrika’da dayanıklı ev aletleri markası Defy’yi de bünyesine katarak çatısı altındaki marka sayısını 10’a çıkardı.

        Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç‘un Koçtaş’ın açılışında son dönemlerde grup şirketlerine kesilen cezalarla ilgili sorulan bir soru üzerine söylediği “Enerjimizi başka konulara harcamak istemiyoruz. Ancak yaşananlar enerjimizi, vaktimizi alıyor. Yatırımlarımıza devam edeceğiz” sözlerini, arka plandaki bu yatırımlarla birlikte okumak gerekiyor.

        Diğer Yazılar