Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        40’ıncı yaşına giren Pet Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güntekin Köksal, petrol arama çalışmalarını, mermer ocağı yatırımlarını ve İstanbul başta olmak üzere Ankara, Bodrum, Datça ve Londra’da yaptığı arazi yatırımlarını anlatırken, “Hiçbir bakanla, başbakanla işimiz olmadı” cümlesiyle söze giriyor.

        “Kendi imkânlarımızla, banka kredisi bile kullanmadan bugünlere geldik. Hayat yalana dolana, hırslanmaya değmeyecek kadar kısa. Her şeyi satın alabilirsin, itibar hariç. Allah’ın temiz, dürüst, çalışkan insanların yanında olduğuna inanıyorum” diye de devam ediyor.

        Bu konuşmanın arka planında, Köksal’ın köşemde yer alması için bana gönderdiği “Başbakan’a açık mektup” yer alıyor. “Ülke bölünüyor” başlığıyla 17 Şubat 2008 günü Milliyet Gazetesi’nde yer verdiğim ve internette en çok okunan metinler arasında yer alan bu mektubu okursanız, bir işadamının siyasetçiye mesafe koymakla neden övündüğünü daha iyi anlarsınız...

        ‘KİMSEYE PETROLÜ ANLATAMADIM’

        Köksal, İTÜ’den jeoloji mühendisi olarak mezun olduktan sonra devlet bursuyla gittiği Avusturya’da hem petrol hem de maden konularında iki ayrı master yaptığını, ODTÜ’de 7 yıl öğretim görevlisi olarak çalıştığını ve bu yıllarda profesyonel olarak çalışma yaşamına başladığı TPAO’da, 11 yılı Batman’da olmak üzere toplam 16 yıl geçirdiğini anlatıyor. Şirket kurma öyküsü ise daha basit: “Hak ettiğime inandığım genel müdür yardımcılığı görevini bana vermediler, ben de şapkamı alıp çıktım.“ ODTÜ’de kendisiyle ilgili “Risk Alan İşadamı” konulu bir master tezi yazıldığını söyleyen Köksal, “Petrol için gittiğiniz yerde 100-150 yıl kalırsınız, inşaat için gittiğinizde 15-20 yıl. Petrol uluslararası güç demektir” sözlerini şöyle sürdürüyor:

        “Dünyada küçük şirketler petrol arama faaliyetlerini yürütürler, büyükler üretir ve geliştirir. Çünkü birinci aşama daha az maliyetlidir. Hükümetlerimiz, petrolü bilsin istedim, kimseye derdimi anlatamadım. Rusya dağılırken, Türk cumhuriyetlerinde Türkiye çok büyük petrol kaynaklarına sahip olabilirdi, Irak ABD’liler tarafından tarumar edildi. Suudi Arabistan’dan bile daha zengin yataklara sahip olan Irak’ın Kürdistan bölgesinde olmalıydı. TPAO gibi büyük bir şirket günde 30-35 bin varil petrol üretilen sahalara giriyor, bizim gibi 8-10 kişilik ekipler günlük 12 bin varil petrol çıkarıyor.”

        KÜRDİSTAN VE MOZAMBİK

        Bugüne kadar 100 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyledikleri Kürdistan’da petrol sahası almayı sürdüreceklerini, Uganda, Mozambik’e girmeye çalıştıklarını, Azerbaycan’a geri döndüklerini belirten Köksal, “2013 yılında Türkiye’ye 200 milyon dolar getirdik. Türkiye’deki merkezimizde 40 kişi çalışıyor. Şunu iddia ediyorum ki, TPAO dahil petrolde en güçlü grubuz. 2012 yılında Kurumlar Vergisi’nde 41. sıradaydık“ diyor.

        TPAO Arama Dairesi Müdürlüğü’nden emekli olan Petoil Genel Müdürü Dr. Mehmet Ali Ak, “Türkiye’de petrol var mı?” sorusunu ise şöyle yanıtlıyor:

        “Suudi Arabistan, İran ve Irak ayrı bir kıta. Anadolu 28-30 parçanın birleştiği bir yarımada. O nedenle Ortadoğu’daki petrol damarı bizde devam etmiyor. Her yıl kara parçalarının 2 santim ilerlemesiyle Ortadoğu ile Anadolu yapışmış.”

        Ankara’nın sanat, kültür yaşamına katkıları da olan Köksal Ailesi’nin eğitim, kültür ve spor konularına destek veren üç ayrı vakfı bulunuyor. Pınar Köksal ise TRT’ye eser veren 250 kadın besteci arasında 120 bestesiyle ilk üçe giriyor.

        Diğer Yazılar