Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ALMANYA

        Almanya’nın 350 yıllık ilaç ve kimya şirketi Merck Serono’nun, yaklaşık 5.3 milyar Euro cirosu bulunan Çin ve ABD dışındaki bölgelerini, 1998 yılında şirketin Türkiye’deki ilk genel müdürü olan Elçin Ergün yönetiyor.

        Ergün, toplam 15 bin Merck Serono çalışanının bağlı olduğu bölgenin, ticari hacminin büyümesinden sorumlu!..

        Aynı zamanda Merck Serono Global İlaç Yönetim Kurulu Üyesi olan Ergün, şirketin 2 numarası olarak anılan bir pozisyonda.

        Bu yılın başından itibaren Merck Serono Global Ticari Operasyonlar Başkanlığı görevini yürüten Ergün, uluslararası bir şirkette yükseliş öyküsünü “aile köklerinden” anlatmaya başlıyor...

        “Babaannem 65 yaşında Erenköy İlköğretim Okulu’ndan emekli olduktan sonra modern matematik öğrendi ve 97 yaşında vefat edene kadar özel ders vermeyi sürdürdü. Babam emeklilikten sonra tercümanlık eğitimi aldı ve 85 yaşında ‘yılın tercümanı’ seçildi. Annem ilk ehliyet alan kadınlardandı. Halam geç yaşında İngilizce öğrendi, öğretmenlik yaptı...”

        KADINLAR İYİLİK ÜRETEN İŞLERDE BAŞARILI

        Merck Serono’nun Almanya’nın Darmstadt kentindeki merkezinde yapılan basın toplantısına gitmeden önce bir araya geldiğimiz Ergün, lise yıllarında basketbol takımında edindiği deneyimin; iş yaşamında ihtiyaç duyduğu, cesaret, takım çalışması ve zorluklarla baş etme yetileri edinmekte katkısı olduğunun altını çiziyor.

        Hisselerinin yüzde 70’i Merck Ailesi’ne, yüzde 30’u da halka açık olan Merck Serono’nun CEO’su da bir kadın: Belen Garijo. Garijo’nun başkanlığındakmi yönetim kurulunda Ergün ile birlikte iki kadın yönetici daha yer alıyor. Şirketin Garijo’dan sonraki CEO’sunun da bir kadın olma olasılığı hiç de düşük değil. Üstelik üçü de Alman değil...

        İlaç sektöründe Türkiye’de de kadın yönetici sayısı hiç de az değil. Ergün bu durumu “Kadınlar sosyal fayda sağlayan işlerde daha başarılı oluyorlar. İyilik yapmak kadınların doğasına uygun bir iş modeli” diye açıklıyor.

        TÜRKİYE BİYOTEKNOLOJİDE GEÇ KALDI

        2018’de, 350’nci yıllını kutlayacak olan Merck, dünyanın en eski ilaç ve kimya şirketi olarak anılıyor. En çok satılan ürünlerinin başında tiroit tedavisinde kullanılan ilaçlar geliyor. 40 bin çalışanıyla 66 ülkede faaliyet gösteren ve Türkiye’de onkoloji, tüp bebek, MS, diyabetik ürünleriyle tanınan Merck Serono, 11 milyar Euro yıllık cirosu olan Merck’in, ilaç iştiraki. Merck Serono’nun yıllık 1 milyar Euro’ya ulaşan Ar-Ge yatırımları içinde Türkiye’nin de pay almaya başladığını söyleyen Ergün, aşı üretimindeki gelişmelere dikkat çekiyor.

        Global büyüme pazarlarında nüfus ve yükselen orta sınıf nedeniyle Türkiye’nin ilaç şirketleri için cazibesini koruduğunu da ekliyor.

        Temel bilimlerde güçlenmenin, bilgi çağı endüstrilerinin gelişmesinde önemli olduğuna değinen Ergün, Türkiye’nin biyoteknoloji alanında geç kaldığını da vurguluyor.

        Diğer Yazılar