Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye Vodafone Vakfı'nın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı himayesinde; Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) işbirliğiyle hayata geçirdiği "Teknolojide Kadın Hareketi" yarışmasında, 312 başvuru arasından elenerek jürinin önüne çıkan 18 kadının iş fikrini dinledim. Kadın istihdamı, kreş, eğitim, teknolojiye erişim gibi alanlarda toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan sorunları, mobil altyapılı iş fikirlerine dönüştürmeleri dikkat çekiciydi... Azize Karataş'ın birinci seçilmesi tam sürprizdi... Mersin'den geliyordu yarışmacı ve jüri toplantısına uçağının gecikmesi nedeniyle zamanında yetişememişti; oylamaların büyük bölümü tamamlandıktan sonra kendisini dinleyebildik... Nefes nefese kürsüye çıktı... Geliştirdiği "Sürücüleri Takip Projesi", yaşadığı sorunla öylesine örtüşüyordu ki, bir anda depar yaparak listelerimizin en üst basamağına tırmandı... Son günlerde medyaya "Suriye'ye araç kaçırılıyor" haberleri yansımıştı. Karataş "Mersin, Hatay ve İğdır bölgelerindeki araç kiralama şirketlerinden kiralanan 180 araç Suriye'ye kaçırıldı, arasında benim aracım da vardı" diyordu. Karataş, "rent a car" hizmeti veren şirketlerin ortak bir "dayanışma platformu" kurması fikrinden hareketle "CoplukCenter.Com" bilgi paylaşım sitesi hazırlamış.

        KİRALIK ARAÇ TAKİP SİSTEMİ

        Nasıl ki, kredisini ödemeyenleri kara listeye alan bir bankacılık denetim sistemi varsa, araç kiralama şirketlerinin de benzer bir uygulama yapmasını öneriyor. Araç kiralama şirketleri kara listeye aldıkları müşteri bilgilerini ortak bir dijital platformda birbirleriyle paylaşacaklar ve böylece "kötü niyetli" müşteriyi deşifre etmiş olacaklar.

        Bilişim alanında yüksek eğitim görmüş kadınlar arasından sıyrılıp birinciliği alırken Karataş'a en büyük destek jürideki "girişimci" üyelerden Ali Sabancı'dan geldi.

        Sabancı "En yeni, uygulanabilir ve kullanıcılara fayda sağlayan proje budur" diyordu... Jüri üyelerinden Alphan Manas'ın teknolojiyi yakından takip etmesi ve "yeni fikir" olarak getirilen iş modellerinin dünyadaki izlerini aktarması, yarışmacılara "danışmalık" seviyesinde katkılar sağlarken, bizim de seçimlerimizde yol gösterici oluyordu...

        Yine jüri üyelerinden ve projenin ortaklarından TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı'nın "sürdürülebilirlik" uyarıları da "yenilikler" havuzunda yüzen bir girişimcinin titizliğini yansıtıyordu... Jüri üyelerinden Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran. S. İnan'ın teknoloji kullanımını odağına alan ancak kadın girişimciliğine odaklanan soruları dikkat çekiciydi. Bu yarışma sayesinde Prof. İnan'ın "ABD Antarktika Servis Madalyası" sahibi olduğunu ve Antarktika'daki dağlardan birisine "İnan Tepesi" adı verildiğini öğrendim.

        Leyla Alaton'un "iş kadınının önündeki engelleri" soruşturması ve eşinden ayrılan bir yarışmacıya "Bir daha da evlenme" esprisi yapması, aile ve iş hayatı arasındaki derin çelişkilerin dışa vurumuydu...

        Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray jürinin "rekabet üstünlüğü" çıpasını elinde tutan üyesiydi. KAGİDER Başkanı Gülden Türktan ise "iş yapma modellerini" analiz eden sorulara odaklanıyordu.

        VODAFONE BM'DE SUNUM YAPACAK

        Yarışmanın ikincisi "Etkinlik Fabrikam Projesi"yle ABD'de eğitim gören ve Boston'dan katılan Ceren Çubukçu, üçüncüsü "Mobil Solar Acil Destek Ünitesi Projesi"yle ARD Enerji Sistemleri şirketi kurucusu ve Genel Müdürü Esra Canpolat oldu. Jüri Özel Ödülü'nün sahibi "İnternet Cafe Projesi"yle Van'dan katılan Sibel Kanat olurken, Teknolojide Kadın Hareketi Özel Ödülü'nü "Gift Card Projesi"yle İzmirli girişimci Hale Daşman kazandı. Dünyada Hillary Clinton ve Cherie Blair tarafından desteklenen "m-Women" projesinin Türkiye ayağı olarak hayata geçen "Teknolojide Kadın Hareketi Projesi", 5 Mart tarihinde New York'ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler Komisyonu Kadın Statüsü Toplantısı'nda örnek başarı hikâyesi olarak tüm dünyaya tanıtılacak.

        Diğer Yazılar