Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bugün sizlere yüreğimize dokunan bir hayat hikâyesini anlatacağım.

        Turgay Tanülkü Ankara’da 18 yaşında bir gençken 1970’lerde siyasi nedenlerle Ulucanlar cezaevine giriyor. Tutuklanmadan önce hem hukuk hem de konservatuvar sınavlarını kazanıyor. Hapiste hayat boyu çocuğunun olamamasına sebep olan pek çok işkenceye maruz kalıyor. Tutukevinin izniyle gardiyan eşliğinde, tercih ettiği konservatuvar tiyatro bölümüne devam ediyor. İki sokak ilerdeki okuluna gardiyan, sabah bırakıp akşamüzeri alıyor. Akşamları koğuş arkadaşlarını eğlendirmek için fıkraları canlandırarak tiyatroyu parmaklıkların içine sokmayı beceriyor ve hapis yaşamının içinde okulunu bitiriyor.

        Tam sekiz yıl hapis hayatından sonra suçsuzluğu anlaşılıp serbest bırakılıyor. Ama hapisten çıkarken kendi kendine, bir gün hapse geri dönme sözü veriyor. Oyuncu Turgay Tanülkü, tutukevine sık sık giderek mahkûmlara gönüllü tiyatro yapmaya başlıyor. Tutuklulardan oluşan bir tiyatro gurubu kuruyor, onları eğitiyor ve kısa sürede oyunlarını sahnelemeye başlıyorlar. Hapishane ortamında tutuklulara ve onların ailelerine mutluluk rüzgârları estirmeyi başarıyor.

        İNSAN KOKUSUDUR

        Çocuklar gelirdi babasını, annesini izlemeye. Oyun biter, misafirler gider, o koca insanlar sahneden iner, ailesinin çocuklarının oturdukları koltukları koklarlardı.’ diye o günleri anlatıyor ünlü oyuncu ve tiyatro bir insan kokusudur’ diye ekliyor.

        27 yıldır evli olan oyuncu gördüğü işkenceler nedeniyle çocuk sahibi olamıyor. Kendisini mahkûmların çocuklarını eğitmeye, okutmaya adıyor, bunun için ek iş yapmak zorunda kalıyor.

        Durumu iyi olmayan mahkûmların çocuklarını okutmaya başlıyor.

        TRT’de Ferhunde Hanım dizisinde oynarken bir yandan da naylon torba satıp, çay ocağı işletiyor. Ve kazancını çocuklar için harcıyor.

        Eşiyle birlikte çocukları okutarak onları suça, sokağa düşmekten kurtarmak oluyor tek amaçları. Tanülkü’nün şu an 23 çocuğu var. Ünlü oyuncunun çocuklarının 11 tanesi üniversitede okuyor, ortaokul ve lise çağında olanlar var. Çocuklarının ikisi ile sahne aldığı bir oyunda oynuyor.

        SAVCI OLMAK İSTİYORUM!

        Başarılı oyuncunun Merve Sultan Elgün ismindeki kızı okulunu bitirip savcı olmuş. O, hepsiyle ayrı ayrı gurur duyuyor. Merve, Buca Cezaevi’nde kalan bir mahkumun kızı. Babasını ziyarete geldiğinde bir savcının başını okşaması onu savcı olmaya özendirmiş. Turgay Baba diye hitap ettiği Turgay Tanülkü’nün sayesinde hayaline kavuşup savcı olmuş.

        Hayata yenik başlayan bu küçük çocuklara kendisini adayıp, her şeyini verip yeni yaşam sunuyor Turgay Tanülkü.

        Sanatçı yıllardır bu çocuklara verdiği emeği halen sürdürüyor. Kurduğu beş evde çalışıp çabalayarak onları hayata hazırlıyor. Büyüyüp eli ekmek tutanlar küçüklere destek oluyorlar. Böyle bir yardım hareketini yaşamını adayarak başlatan, yıllardır özveri ile sürdüren Turgay Tanülkü’yü yürekten kutluyorum ve herkese örnek olmasını umuyorum.

        Diğer Yazılar