Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        15 günlük yarıyıl tatili başladı. Bir eğitimci olarak yarıyıl tatili hakkındaki fikirlerimi değerli okurlarımla paylaşmak istedim. Tatiller dinlenmenin yanı sıra moral ve rahatlama olarak da algılandığında, öğrenci okul zamanı vakit bulamadığı için yapamadıklarını yaptığında, daha verimli oluyor. Tatil ne yan gelip yatma ne de ödevlere boğulma olarak değerlendirilmemeli. Uzman psikologların tavsiyelerine göre, aileler karne notları konusunda doğru tutum sergilemeli. Çocuğun karne notları iyi olmasa da o bu yüzden cezalandırılmamalı. Aileler tepkilerinde kontrollü olup, çocuğu okuldan soğutmamalı.

        ÇOCUĞA ULAŞMAK

        Yirmi yılı aşkın süre ilköğretim okullarında öğretmenlik yapmış bir öğretmen olarak çocuğa sevgi ile yaklaşmanın tüm sorunları çözeceğine inanıyorum. Çocuğa ulaşabilmek onun güvenini kazanıp, kendine güvenmesini sağlamak çok önemli. Çocuğa ulaşabilmenin onun başarısında atılacak ilk adım olduğuna inanırım hep. Bu çabayı aileler de öğretmenler de göstermeli.

        Eğitim teknolojilerinin hızla gelişmesi ile birçok aile çocuğunun getireceği karne notlarını önceden biliyor, böylece bir sürprizle karşılaşmıyor. Ama yazılı bir belge ile gelen notlar çocuğun durumunu somutlaştırdığı için aileler ya üzülüyor ya da çok seviniyorlar.

        Düşük not getiren çocuğunuza bağırmanız okuma isteğinin kaybolmasına neden olabilir.

        Bu tatilde dövizdeki artış nedeniyle yurt dışına gitmeyi arzu eden pek çok aile planlarını değiştirdi. Bence bu tatilde çocukların en mutlu olacağı hareket bu 15 günü verimli aktivitelerle planlamaktır. Çocuğunuzu tatile götürün ya da götürmeyin, kayak merkezlerine gidin ya da gitmeyin çocuğunuzun başarı ve mutluluğunda çok bir şey değişmiyor. Önemli olan sevginizi ve güveninizi hissettirebilmek, tatilini verimli ve eğlenceli kullandırabilmek.

        SİNEMAYA GÖTÜRÜN

        Son yılların çocuklarının bilgisayar alışkanlığından hepimiz şikâyetçiyiz ve bu tatil onları bilgisayardan ayırmak için yöntemler gerekebilir. Oyunlar oynamak, sinemaya, tiyatroya gitmek, kitap okumak, sevdikleri şeyleri yapabilmek bu kısacık tatili dolu dolu yaşamalarını ve bilgisayardan uzak durmalarını sağlayacaktır. Programları çocuğunuzla birlikte karar alarak yapmanızı öneririm çünkü hem ona da tatilini planlama sorumluluğunu vermiş hem de onu önemsediğinizi belirtmiş olursunuz.

        12 yaşındaki torunum Mina ile planımızı yaptık bile. Belki bir sinemada ya da tiyatroda bir çocuk oyununda karşılaşırız. Herkese iyi tatiller diliyorum.

        Diğer Yazılar