Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        -PARİS-

        AKDENİZ’de, “Napolyon adası”. Devrim öncesinden beri “Fransız” ama kültürü, kökeni, dili epey “İtalyan”.

        Özerklik, bağımsızlık, ayrılık yanlısı “Korsika milliyetçileri”ne göre, ne o ne öteki; başlı başına bir kimlik!

        Bir zamanlar “ayrılıkçı hareket”in Paris tarafından “terörist” kabul edildiği, geçmiş cinayetlerin hâlâ öyle görüldüğü ada, geçen hafta Cumhurbaşkanı’nı ağırladı.

        Daha doğrusu Cumhurbaşkanı kendini ağırlattı ve aralık bölgesel seçimlerinde yüzde 56 oyla Korsika’nın yerel idaresine ağırlık koyan “milliyetçiler”le onların sahasında “sıcak temas” kurdu.

        “Cumhuriyet yemeği” biri özerklik, diğeri bağımsızlık yanlısı iki “seçilmiş Korsikalı lider”, Simeoni ve Talamoni tarafından boykot edilse de, Cumhurbaşkanı “Politika için yemeklere ihtiyacım yok” dedi, temaslar başka ortamlarda sürdü.

        Peki, eski Vali Erignac’ın “ayrılıkçı terör”e kurban verilişinin 20’nci yılına da denk getirilen ziyarette Cumhurbaşkanı Macron neleri kabul etti, neleri reddetti?

        AF KABUL EDİLMEDİ

        Reddettikleri:

        1. Hem vergi bağımsızlığı isteyip hem de devletten “dayanışma, mali destek” beklemek olmaz, diyerek sadece yerel yönetim vergilerinde Korsika yöneticilerinin inisiyatifi olabileceğini söyledi.

        2. “Fransa’nın resmi dili Fransızca’dır. İkinci bir resmi dil olmaz. Fransızca bizi birleştiren en önemli çimentodur” dedi ve ekledi: “Ama çift dilliliğe karşı değiliz. Zaten devlet bunu finanse ediyor ve okullarda Korsika dili de öğretiliyor. 34 bin çocuk böyle eğitim görüyor. Dil çeşitlilik ve kimliktir ama bölünme aracı olamaz.”

        3. Kimlik konusunda şu ayrımı yaptı: “Bir açılım kimliğine saygılıyız. Ama içe kapanmaya dair bir kimlik tarzı olmaz.”

        4. “Terör suçu”ndan mahkûm Korsikalıların Ada cezaevlerine getirilmesini veya af taleplerini reddetti.

        Fransa Cumhurbaşkanı Macron (solda), Korsikalı liderler Simeoni (ortada) ve Talamoni ile.

        ANAYASAL KİMLİK

        Kabul ettiği:

        Macron, Korsikalıların da birinci gündem maddesi olan “Anayasal kimlik” konusunda ise önemli bir açılım yaptı. “Korsikalı kimliği”nin Anayasa’ya dahil edileceğini söyledi ve çalışmaları süren “Anayasa değişiklikleri” içinde bunun nasıl olması gerektiğine dair, Korsikalıların fikir ve öneri geliştirmesini istedi.

        CİNAYET, TERÖR OLAYI

        Mesaj:

        Macron, öldürülen Vali Erignac’ın karısıyla da görüştü, hapisteki “katil” Colonna’nın karısının taleplerini, görüşme ve benzeri konulardaki şikâyetlerini aldı. (Colonna’nın avukatı, seçimleri kazananlardan Simeoni’ydi.)

        “Cinayetin bir terör olayı olduğunu” söylerken, hemen hemen “IŞİD terörü” ile bağlantı kurdu.

        BİR MESELE DAHA

        İspanya’da yıllar süren “Bask meselesi”nin ardından “Barcelona’nın bölgesi, varlıklı Katalonya”nın özerklikten öte bağımsızlık niyetlerinin, seçimlerde “Katalan milliyetçiler”in ağırlık kazanmasının, liderlerinin “AB’de kaçak” olmasının, Madrid’in sert tutumunun yarattığı tartışmalara, Avrupa’da “Korsika meselesi” de yeniden, sıcak sıcak eklenmiş oldu.

        Cumhuriyet, üniter devlet, demokrasi, kimlikler, kendi kaderini tayin hakkı, özerklik, bağımsızlık, ayrılıkçılık kavramlarının, kâğıt üstünde değil, fiilen, “sahada” tartışıldığı, daha doğrusu yeniden yoğun tartışıldığı, tarihin ve kimi değerlerin sınandığı bir Avrupa sayfası daha!

        Diğer Yazılar