Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Pervin KAPLAN/YAZI DİZİSİ-1/GAZETE HABERTÜRK

Üniversiteye geçiş sınavlarının ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar için ikinci adımı olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) için başvuru süreci başladı. Haziran ayında 5 ayrı oturum halinde yapılacak LSY’ler için başvurular 14 Nisan Çarşamba günü son bulacak. Ancak ücret ödemek için adayların süresi 15 Nisan’da bitecek. LYS’ler için gireceğiniz sınavları seçtikten ve ücretinizi yatırdıktan sonra başvuru işleminizi tamamlamış olacaksınız.

LYS’lerin sonuçları ile yükseköğretim kurumlarının dört ya da üzerindeki lisans programlarını seçme hakkına sahip olacaksınız. Ancak her başvuruda olduğu gibi adayların girecekleri LYS’leri belirlerken ve başvuru gerçekleştirirken yaptığı hatalar var. Oysa yapacağınız başvuru sizin gireceğiniz sınavları belirleyecek ve bu sınavlardan alacağınız puanlar da tercihlerinizde etkili olacak.

Bu yazı dizisinde LYS başvurularınızı yaparken dikkat etmeniz gereken noktaları anlatacağız. Hangi sınavlardan hangi puanların çıkacağını, tercih için doğru stratejiyi nasıl belirleyeceğinizi anlatacağız.



Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) sonuçları, yükseköğretim kurumlarının 4 yıllık ve üzerinde lisans programlarını tercih etmek için kullanılacak. Önümüzdeki haziran ayında yapılacak bu sınavlar 5 ayrı oturum halinde gerçekleştirilecek. Adaylar bu sınavlara, hangi bölümlerde okumak istiyorlarsa bu bölümlerin istediği puanları dikkate alarak başvuru yapacak.

Adayların LYS’lerin tüm oturumlarına katılma zorunlulukları yok. Ancak bir adayın puanının hesaplanabilmesi için en az 2 sınava girmesi şartı var. Çünkü ÖSYM, 2013 yılında bir değişiklik yaparak puan hesaplama kuralını değiştirdiği için artık LYS’de tek oturuma katılan adayların puanları hesaplanmıyor. Bu yüzden de adayların puanlarının hesaplanabilmesi için en az 2 sınava girmeleri gerektiğini unutmaması gerekiyor.

“2 sınav kuralı” yalnızca dil puanları ile tercih yapacak adayları bağlamıyor. Bu adayların puanları hesaplanırken, YGS’den sonra yalnızca Dil Sınavı’na (LYS-5) girmeleri yeterli olacak.

ALTERNATİF PUANLARINIZ OLSUN

Ancak size tavsiyemiz eğer yabancı dil konusunda da yeterli eğitim aldığınızı düşünüyorsanız mutlaka 5 sınava da başvuru yapmanız olacak. Yıllardır öğrencilere söylediğimiz “5 sınava da başvurun” önerisi, artık ÖSYM duyurularında da adaylara tavsiye ediliyor. Daha farklı puan türlerinde puanınızın hesaplanabilmesi için bu sınavların tümüne girebilirsiniz. Nasıl tüm sınavlara girme zorunluluğu yoksa, tüm sınavlara girmenizin önünde de bir kısıtlama bulunmuyor. Adaylar isterlerse 3 isterlerse 5 sınava da girebilir.

PUAN TÜRLERİ DEĞİŞEBİLİR

Ayrıca tüm sınavlara girmeniz bölümlerde olası puan değişiklikleri durumunda mağdur olmanızı engeller ve ek yerleştirme döneminde açılacak yeni programlar için de yine tercih seçeneklerinizi genişletir. ÖSYM de LYS başvuruları başladığında yaptığı duyuruda “Yeni açılacak programlar, puan türlerinde oluşabilecek değişiklikler gibi durumlar nedeniyle farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, adayların LYS’lerin tamamında sınava girmeleri yararlarına olacaktır” diyerek bu gerçeğe dikkat çekiyor



HANGİ GÜN HANGİ SINAV VAR?

18 Haziran Cumartesi: LYS-4 (Sosyal Bilimler)
19 Haziran Pazar: LYS-1 (Matematik)
25 Haziran Cumartesi: LYS-2 (Fen Bilimleri)
25 Haziran Cumartesi: LYS-5 (Yabancı Dil)
26 Haziran Pazar: LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya

HER OTURUM 35, TOPLAM 175 TL

LYS’lerin her oturumu için adayların 35 TL ödemesi gerekiyor. En az 2 sınava girileceği için bir adayın ödemesi gereken en düşük miktar 70 TL. Tüm sınavlara girmek isteyen aday ise 175 TL ödeyecek. LYS’ler için başvurular 14 Nisan’da son bulurken, ücret yatırmak için adayların 15 Nisan’a kadar süreleri olacak.

2 HAFTA SONU 5 AYRI SINAV VAR

LYS’ler önümüzdeki haziran ayında 2 hafta sonunda yapılacak. Bu yıl ilk sınav 18 Haziran Cumartesi günü Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) ile başlayacak. Sınav sabah 10.00’da gerçekleştirilecek ve 135 dakika sürecek. 19 Haziran Pazar günü ise saat 10.00’da başlayacak ve 135 dakika sürecek Matematik Sınavı (LYS-1) var.

25 Haziran Cumartesi günü 2 sınav olacak. Bu sınavların ilki saat 10.00’da başlayacak ve 135 dakika sürecek Fen Bilimleri (LYS-2) Sınavı olacak. Aynı gün saat 14.30’da ise 120 dakikada tamamlanacak Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) yapılacak. Bu yılın LYS maratonu, 26 Haziran Pazar günü yapılacak Edebiyat- Coğrafya (LYS-3) Sınavı ile son bulacak. Bu sınav da saat 10.00’da başlayacak ve 120 dakika sürecek.

YA BAŞVURU MERKEZİ YA İNTERNET

Adayların LYS başvurularını yapmak için izleyecekleri iki yol bulunuyor. Bunlardan biri 3 TL hizmet bedeli ödeyerek ÖSYM başvuru merkezlerine gitmek. Eğer başvuru merkezini seçerseniz 14 Nisan mesai saati bitimine kadar işleminizi yapmalısınız. Bu merkezlerde başvurular resmi işgünlerinde ve mesai saatleri içinde alınıyor. Başvuru merkezine şahsen gitmeniz şart. Yanınızda mutlaka nüfus cüzdanı ve süresi geçerli pasaport ile doldurduğunuz Aday Başvuru Formu olmalı. Görevli işleminizi yaptıktan sonra size bilgilerinizi kontrol etmeniz için bir çıktı verecek. Bunun üzerinde yer alan onay kodunu görevliye verdiğinizde bu kod sisteme girilecek. Unutmayın, onay kodu girilmemiş başvurularda sınav ücreti yatıramazsınız. Bu durumda da başvurunuz geçerli sayılmaz ve sınavlara da giremezsiniz.

Eğer başvurunuzu bireysel olarak ÖSYM’nin internet sayfası üzerinden yapacaksanız süreniz 14 Nisan’da saat 23.59’da sona erecek. Bu durumda da “Başvuru işlemi ÖSYM’ye bildirilmiştir” uyarısını mutlaka görmeniz ve yazıcıdan da çıktı almanız gerekiyor. Eğer hata yapmaktan çekiniyorsanız bir başvuru merkezinden işleminizi gerçekleştirmeniz doğru olacak.

BİLGİLERİNİZİ MUTLAKA KONTROL EDİN 

Başvurusunu tamamlayan adaylar sınav ücretlerini yatırdıktan sonra başvuruları geçerli olacak. Eğer ücret yatırmazsanız işleminiz tamamlanmamış sayılacak ve sınavlara girme hakkınız olmayacak. Zaten adınıza sınav giriş belgesi de düzenlenmeyecek.

Başvurunuzu yaptınız ve ücretinizi yatırdınız ancak bilgilerinizi mutlaka ÖSYM’nin aday giriş bilgilerinizi düzenleyen https://ais.osym. gov.tr internet adresinden başvuru süresi içinde kontrol edin ve bunların bir dökümünü alın. Bu belgeyi de yerleştirme işlemine kadar saklayın

YAZI DİZİSİ-2

Bu yıl YGS sorularının kolay olması ve iki iptal sorunun da etkisiyle geçen yıla göre LYS’lere katılmak için 180 puan barajını aşanların sayısı 1 milyon 600 bin 49 oldu. Bu rakam geçen yıla göre 230 bin kişi arttı

Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS), Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 180 ve üzerinde puan alan adayların başvuru hakları bulunuyor. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) herhangi bir puan türünde puanınızın 180 ve üzerinde olması LYS’lerin isterseniz tümüne başvuru yapmanıza yeterli. Birçok aday tek bir puan türünde 180’i aştıklarında LYS’lere başvuru hakkı olup olmadığını soruyor.

YGS’de her adayın YGS- 1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere toplam 6 farklı puan türü hesaplandı. İşte bu puan türlerinden herhangi birinde 180 puanı aştıysanız LYS’lere girebilirsiniz. 6 puan türünün tümünde bu barajı aşmanız şartı bulunmuyor. Biri bile sizin tüm sınavlara girmenizin yolunu açıyor.

1.6 MİLYON ADAY YARIŞA KATILIYOR

Bu yıl YGS’de herhangi bir puan türünde 180 ve üzerinde puan alan adayların sayısı 1 milyon 600 bin 49 oldu. Geçen yıl ise LYS’lere katılma hakkı kazanan aday sayısı 1 milyon 369 bin 147 olmuştu. Geçen yıl ile kıyaslandığında ise bu yıl LYS’lere katılma hakkı kazananların sayısının 230 bin 902 kişi arttığı görülüyor. Yani bu yıl LYS’de adayların rakip sayıları artmış oldu. Ancak bu hakkı kullanmayan adayların sayısının da yüksek olduğunu unutmayın. Örneğin geçen yıl 415 bin aday LYS’lere başvuru yapmadı. Adayların sınavlara katılmaktan vazgeçme nedenlerinin başında “puanını yetersiz bulmak’ geliyor. Puanını düşük bulan adaylar istemedikleri bölümlere yerleşebilecekleri gerekçesiyle sınavlara girmekten vazgeçip şanslarını bir sonraki yıl denemeyi tercih edebiliyor

517 BİN ADAY ELENMİŞ OLDU

Bu yıl LYS’lere girme hakkını elde edemeyen aday sayısı da 517 bin 25 oldu. Bu adaylar YGS’nin herhangi bir puan türünde 180 ve üzerinde puan alamadıkları için sınavlara katılma hakkını kaybetti. EN BÜYÜK TALEP LYS-1’E LYS başvuruları incelendiğinde ise en büyük başvurunun Matematik Sınavı’na (LYS-1) olduğu görülüyor. Geçen yıl LYS- 1’e başvuran aday sayısı 779 bin 281 olmuştu. İkinci sırada ise Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) geliyor. Bu sınava başvuranların sayısı da 772 bin 735 oldu. Fen Bilimleri (LYS-2) ile Sosyal Bilimler (LYS-4) sınavlarına da 400 binin üzerinde aday başvuruda bulunuyor.

EN BÜYÜK TALEP LYS-1’E

LYS başvuruları incelendiğinde ise en büyük başvurunun Matematik Sınavı’na (LYS-1) olduğu görülüyor. Geçen yıl LYS- 1’e başvuran aday sayısı 779 bin 281 olmuştu. İkinci sırada ise Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) geliyor. Bu sınava başvuranların sayısı da 772 bin 735 oldu. Fen Bilimleri (LYS-2) ile Sosyal Bilimler (LYS-4) sınavlarına da 400 binin üzerinde aday başvuruda bulunuyor



ŞİFRENİZİ UNUTURSANIZ?

Tercih bildirme, başvuru ve tercih bilgilerinde değişiklik yapma, sınava giriş belgesi edinme, sınav ve yerleştirme sonuçlarını öğrenme vb. işlemlerinizi şifrenizle yapacaksınız. Elektronik ortamda yapacağınız tüm işlemlerde gerekli olacak bu şifreyi özenle saklamanız gerekiyor. Ama kaybeder ya da unutursanız da ÖSYM’nin https://ais.osym. gov.tr adresine girerek ücretsiz edinebilirsiniz. Bunun için “Şifremi Unuttum” alanına girip soruları doğru yanıtladığınızda yeni şifre alabilirsiniz. Bir başka seçenek ise ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri’ne veya ÖSYM tarafından yetkilendirilmiş Başvuru Merkezleri’ne nüfus cüzdanı ya da pasaport ile şahsen başvurup, 5 TL ödeyerek yeni şifre alabilirsiniz.

HEM LYS HEM DE ÖZEL YETENEK HAKKI VAR YÜKSEKÖĞRETİM

kurumlarına iki yol ile öğrenci alınıyor. Bunlardan birisi YGS ve LYS puanlarına göre tercih listesi hazırlama ve ÖSYM’ye gönderme. Merkezi yerleştirme denilen bu sistemde ÖSYM sizi puanlarınıza göre bir yükseköğretim programına yerleştiriyor. Üniversiteli olmak için ikinci yol ise özel yetenek sınavları. Bu sınavları üniversiteler kendileri düzenliyor ve öğrencilerini de kendileri seçiyor. Bu sınavlara katılmak için adayların YGS’de herhangi bir puan türünde 150 ve üzerinde puan alması gerekiyor.

Adayların merak ettiği sorulardan biri de hem özel yetenek hem de LYS’lere başvuru hakkı olup olmadığı. Hem özel yetenek hem de LYS’lere başvurabilir ve ikisinin sınavlarına da girebilirsiniz. Hatta LYS puanlarınızla da tercih yapabilirsiniz. Sadece eğer bir yükseköğretim programına yerleşir, özel yetenek sınavıyla da aynı hakkı kazanırsanız birini seçmeniz gerekir. Çünkü aynı anda iki programa birden kayıt olamazsınız.



TERCİH İÇİN 180 PUAN ŞARTI VAR

Önümüzdeki haziran ayında yapılacak LYS’lerin ardından adayların hem YGS hem de LYS yerleştirme puanları ortaöğretim başarı puanları eklenerek açıklanacak. Tercihlerde bu puanlar kullanılacak. LYS’de de tercih hakkına sahip olabilmek için 180 puan barajı olacak. LYS’de 180 ve üzerinde puan alanlar LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve önlisans programlarını tercih edebilecek. LYS’de 180 ve üzeri puanı olmayan adayların; sadece meslek yüksekokulu önlisans programları, açıköğretim programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları olacak.

LYS’LERİN PUANLARI NEDİR?

Tercihlerinizi hem Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) hem de Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puanlarınıza göre yapacaksınız. Sonuçları geçtiğimiz 25 Mart’ta açıklanan YGS’de elinizde 6 farklı puan türü var. Önümüzdeki haziran ayında yapılacak LYS’lerin 5 ayrı sınavına da girerseniz bu kez elinizde 4 ana gruptan 12 puan türü olacak. Yükseköğretim kurumlarını tercihlerinizde de bu farklı 18 puan türüne göre tercih yapacaksınız. İşte LYS puanları:

MATEMATİK FEN (MF) PUANLARI

MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 olmak üzere 4 farklı puan türü var. Matematik ağırlıklı MF-1 puanlarını istatistik ve temel bilimler gibi bölümleri tercih ederken kullanacaksınız. Fen ağırlıklı temel bilim programları için ise MF-2 puan türüne ihtiyacınız olacak. Bu bölümler arasında fizik, kimya, biyoloji ile bu bölümlerin öğretmenlikleri yer alıyor. MF-3 puanlarını ise diş hekimliği, eczacılık, tıp gibi sağlık bilimleri programlarını tercihlerinizde kullanacaksınız. Mühendisliklerin de aralarında olduğu bölümlere girebilmek için MF-4 puanı kullanılacak.

TÜRKÇE MATEMATİK (TM) PUANLARI

TM-1, TM-2, TM3 olmak üzere 3 farklı TM puan türü olacak. Bu puanlarla girebileceğiniz bölümlere baktığımızda ise işletme, ekonomi, uluslararası girişimcilik, finans gibi programlar matematik ağırlıklı TM-1 puanı ile öğrenci alacak. Türkçe-edebiyat ve matematik ağırlıklı bir puan türü olan TM-2 ile ise eşit ağırlıklı programları tercih edebileceksiniz. Geçen yıldan bu yana TM-3 puanı ile öğrenci alan hukuk fakültelerinin yanı sıra AB ilişkileri, kamu yönetimi, siyaset bilimi programlarına girebileceksiniz.

TÜRKÇE SOSYAL (TS ) PUANLARI

TS puanlarında TS-1 ve TS-2 olmak üzere 2 puan türü olacak. Bunlar sözel puanları ifade ediyor. TS-1 puanı ile animasyon, basın yayın, TS-2 ile ise görsel iletişim, halkla ilişkiler gibi programları tercih edebilirsiniz. DİL PUANLARI 3 farklı Dil puanı var. İngilizce, Fransızca gibi Batı dillerini Dil-1, İspanyolca gibi programları DİL-2, Çince, Japonca gibi Doğu dillerini ise Dil-3 puanı ile tercih edeceksiniz.

 YAZI DİZİSİ-3

BÖLÜMLERDE YAPILAN PUAN DEĞİŞİKLİKLERİNİ UNUTMAYIN

Geçen yıl hukuk fakültelerinde puan türü değişti ve tıp ile birlikte başarı sırası barajı geldi. Bu yıl da kamu yönetimi, siyaset, uluslararası ilişkiler gibi bölümleri seçecek öğrenciler, dikkat! Bu bölümlerin de puanları değişti

Geçen yıl hukuk fakültesine giriş puanlarında değişiklik yapılmıştı. Bu yıl da özellikle Türkçe Matematik (TM) ile Türkçe Sosyal (TS) puanlarıyla tercih yapacak adayları ilgilendiren puan türü değişiklikleri oldu. Bu değişiklikler başta AB ilişkileri, kamu yönetimi, gazetecilik, siyaset, uluslararası ilişkiler gibi bölümlerde okumak isteyen öğrencileri ilgilendiriyor. Bu bölümlerde okumak isteyen öğrenciler için bu yıl edebiyat sorularının değeri artarken, matematik sorularının ağırlığı azaldı. Bu yüzden de sınavlara başvuru yapmadan önce girmek istediğiniz bölümlerdeki puan değişikliklerini de dikkate almanız gerekiyor.

TM-2’DEN TM-3’E GEÇTİLER

TM puan grubunda TM-2 puan türüyle öğrenci alan Avrupa Birliği İlişkileri, Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi programları bu yıl TM-3 puan türüyle öğrenci alacak. Bunun anlamı da matematik sorularının değerinin edebiyat sorularına göre azalması. Matematiğin ağırlığı 22’den 18’e düştü, edebiyat sorularının ağırlığı da 24’ten 28’e yükseldi.

TS-1 İKEN TS-2 OLDULAR

Puan türü değişikliğine uğrayan bölümler arasında TS-1 puanıyla öğrenci alan Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gazetecilik, Görsel İletişim, Halkla İlişkiler, Medya ve Görsel Sanatlar, Reklamcılık, Yeni Medya bulunuyor. Bu bölümlere de bu yıldan itibaren TS-2 puanıyla öğrenci alınacak. Bunun anlamı ise tıpkı siyaset ya da uluslararası ilişkiler okuyacaklar gibi bu bölümleri tercih edecek gençler için de Türkçe ve edebiyat soruları daha önemli oldu.



MESLEK LİSELİNİN ‘EK PUAN’ BELİRSİZLİĞİ

BU yıl mezun olacak mesleki ve teknik lise mezunlarını ilgilendiren değişiklik “ek puanın” kaldırılması oldu. Adayların 15 ile 30 arasında puan kaybetmesine neden olan bu uygulamanın geri gelmesi için kanun taslağı hazırlandı. Ancak tasarı yasalaşırsa ek puan lisans değil, sadece önlisans programları tercih edildiğinde verilecek ve sınavsız geçiş kalkacak.

77 BİN ÖĞRENCİ NE OLACAK?

EK puanın gelmesiyle de bu yıl mezun olacak öğrenciler bu kez “sınavsız geçiş hakkını” kaybedecek. Oysa 2016 ÖSYS’ye 77 bin 814 aday sınavsız geçiş hakkı için başvurdu. Bu yüzden de bu öğrenciler YGS’ye girmedi. Bu öğrenciler ek bir madde konmazsa sınavsız geçiş hakkı ortadan kalkacağı için mağdur olacaklar

İŞLEM ADIMLARINA DİKKAT EDİN

LYS başvuruları için yapmanız gereken işlemler şöyle:

-Gireceğiniz LYS’lere karar vermek
-İnternet veya bir Başvuru Merkezi aracılığıyla başvuru yapmak
-Sınav ücretini yatırmak



SINAV BAŞVURULARINIZDA NASIL DEĞİŞİKLİK YAPABİLİRSİNİZ?

Gireceğiniz sınavları seçtikten ve başvurunuzu yaptıktan sonra fikir değiştirip farklı sınavlara girmek isterseniz bu şansınız var. Bunun için yapacağınız farklı işlemlere göre izleyeceğiniz yollar şöyle olacak:

SINAV SAYISI ARTIRMA:Diyelim MF puanlarıyla tercih yapmak için LYS-1 ve LYS-2’ye başvurdunuz. Ama bunlara Yabancı Dil (LYS-5) Sınavı’nı da eklemek istiyorsunuz. Bunun için ÖSYM’nin http:// ais.osym.gov.tr adresine girip TC kimlik numaranız ve şifrenizle bağlanıp “Sınav Başvuralarım” kısmında 2016-LYS’yi seçtikten sonra Oturum Bilgileri alanından işlemlerinizi yapabilirsiniz. Daha sonra da ilgili bankalardan birine ya da yine ÖSYM’den “Ödemeler” başlığı altından kartınızla fark ücretini ödeyebilirsiniz.

SINAVLARI DEĞİŞTİRME: Yine LYS-1 ve LYS-2’ye başvurdunuz. Sonra LYS-2 yerine TM puanlarıyla tercih yapmaya karar verdiniz ve LYS-3’e girmek istediniz. Bu durumda yine ÖSYM’nin sitesine girip “Sınav Başvurularım” bölümünden işlemlerinizi yapabilirsiniz. Tercihte kullanacağınız puan hangi sınavdan çıkacak? LİSANS Yerleştirme Sınavları (LYS) 5 ayrı oturumdan oluşuyor ve Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) herhangi bir puan türünde 180 ve üzerinde alan tüm adayların bu sınavların tümüne girme şansları bulunuyor. LYS puanlarınızın oluşabilmesi için her adayın iki sınava girmesi gerekiyor. Gelin hangi puan türlerinin hangi sınavlardan çıkacağına bakalım.



MF PUANLARI: 4 farklı puanın olduğu Matematik-Fen puanlarını elde edebilmek için girmeniz gereken iki sınavdan biri Matematik (LYS-1) diğeri de Fen Bilimleri (LYS-2) sınavları. LYS-1’de, Matematik Testi ve Geometri Testi yer alacak. Matematik Testi’nde 50 soru, Geometri Testi’nde de 30 soru olacak. LYS-2’de Fizik Testi, Kimya Testi ve Biyoloji Testi yer alacak. Her testte 30’ar soru olacak.

TM PUANLARI: 3 farklı puan türünün yer aldığı TM puanlarına sahip olabilmek için Matematik (LYS-1) ve Edebiyat Coğrafya (LYS-3) sınavlarına gireceksiniz. LYS-2’de 56 sorunun olduğu Türk Dili ve Edebiyatı Testi ile 24 soruluk Coğrafya-1 Testi yer alacak.

TS PUANLARI: 2 puan türünün olduğu TS puanları için girmeniz gereken sınavlar Edebiyat-Coğrafya (LYS-3) ile Sosyal Bilimler (LYS-4) sınavları olacak. LYS-4’te 44 soruluk Tarih Testi, 14 soruluk Coğrafya-2 Testi ve 32 soruluk Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi olacak. Bu testte adaylara 8 din sorusu yöneltilecek. Din dersinden muaf olanlar ise alternatif felsefe sorularını yanıtlayacak.

DİL PUANLARI: 3 puan türünün olduğu DİL puanları için girmeniz gereken sınav Yabancı Dil (LYS-5) olacak. Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılacak LYS-5’te adaylara 80 soru yöneltilecek.

HANGİ SINAVDAN HANGİ PUAN TÜRÜ ÇIKACAK?

MF Puanları: LYS-1 ve LYS-2
TM Puanları: LYS-1 ve LYS-3
TS Puanları: LYS-3 ve LYS-4
DİL Puanları: LYS-5

 

 

BAKMADAN GEÇME