Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BİLECİK (AA) - Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 11,1, tarım sektörünün ise yüzde 2,8 büyüdüğünü belirterek, "Fransa'da tarımsal üretimde bir gelişme yokken, coğrafi işaretli tarımsal ürünlerde yıllık yüzde 50 gibi bir artış var. Bizim de ürünlerimizi, coğrafi işaretlerini alarak dünyaya pazarlamamız ve bunu gelir olarak Türkiye'ye yatırmamız lazım." dedi.

        Bilecik Belediyesi tarafından, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı ve Şeyh Edebali Üniversitesinin katkılarıyla "Uluslararası Marka Değerleri ile Bilecik Sempozyumu" düzenlendi.

        Ali Çandır, burada yaptığı konuşmada, yöresel ürünlerin Türkiye için memleket meselesi niteliğinde olduğunu söyledi.

        Ülkenin hemen hemen her köşesinde onlarca ürün bulunduğunu belirten Çandır, şöyle devam etti:

        "Coğrafi işaret sayısını artırmak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Biz bu projeye başladığımızda 110 iken şu an 250'nin üzerine çıktı ve 400'ün üzerinde de müracaat var. Coğrafi işaret, bunun taklit edilmesini, başkalarının bunu kullanmasını engelleyecek bir mekanizma. Dünyaya baktığımızda yaklaşık 500 milyar avroluk coğrafi işaretli ürün ticareti var. Bu ürünleri coğrafi olarak işaretlemişler ve dünyanın her yerine satar hale gelmişler."

        Avrupalı tüketicinin, coğrafi işaretli ürünlere normalden yüzde 20-30 daha fazla bedel ödemeyi peşinen kabul ettiğini söyleyen Çandır, şunları kaydetti:

        "İtalya 293 ürünle 7 milyar avronun üzerinde, Fransa 242 ürünle yaklaşık 6 milyar avro, Almanya 89 ürünle 4 milyar avro, İngiltere 69 ürünle 1,5 milyar avro, Yunanistan 104 ürünle yaklaşık 1 milyar avro, İspanya 194 ürünle 1 milyar avronun üzerinde gelir elde ediyor. Sadece Yunanistan coğrafi menşei işareti almasından itibaren son 10 yılda ihracatını yüzde 50 oranında artırmış durumda. Fransa'da bu coğrafi işaretli ürünlerin değeri diğerlerine göre yüzde 57 civarında daha yüksek.

        Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 büyürken, tarım sektörü yüzde 2,8 büyümüş. Fransa'da tarımsal üretimde bir gelişme yokken, coğrafi işaretli tarımsal ürünlerde yıllık yüzde 50 gibi bir artış var. Bizim de ürünlerimizi, coğrafi işaretlerini alarak dünyaya pazarlamamız ve bunu gelir olarak Türkiye'ye yatırmamız lazım."

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler