Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KARS (AA) - HÜSEYİN DEMİRCİ - Kars'taki tandırlar, ekim ayından bu yana sadece arpa ile beslenen ve yağan karla daha da lezzetlenen kaz eti yemeği için yakılmaya başladı. Karslı kaz yetiştiricileri, kesime başladıkları kazları yerli ve yabancı turistlere servis etmek için kolları sıvadı.

        Kar yağışının ardından kaz yetiştiriciliğinde önemli yere sahip Kars'ta besiye alınan ve kar yedikten sonra yağlanarak lezzetini alan kazlar, kesildikten sonra yakılan tandırlarda hazırlanıyor.

        Kars'ın Selim ilçesine bağlı Karahamza köyünde kaz besiciliği yapan Nermin Aydoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars'ın en önemli lezzeti kaz etini kış sezonu için hazırlamaya başladıklarını söyleyerek, şöyle dedi:

        "Kars'ın yöresel lezzetlerinin başında gelen kaz eti, yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmezidir. Mart ayında yumurtalarından çıkan civcivler, şimdi kesilmeye başlandı. Lezzet olarak Türkiye'nin en iyi kazları burada olur. Kestiğimiz kazların tandır evlerinde önce tüylerini ve iç organlarını temizliyoruz. Tandırda yaktığımız ateşle deri üzerindeki küçük tüyleri yakıyoruz. Ardından yıkayıp tuzlayarak, kurutmaya bırakıyoruz. Kuruyan kazlar, sofralardaki yerini almış duruma gelir. Büyüklerimizden öğrendiğimiz bu işi 40 yıldır yürütmeye çalışıyoruz."

        Kaz besicisi Nevin Akbaba da kazlar kesilmeye başlandıktan sonra 2-3 gün tandır evlerinde hazırlık yaptıklarını belirtti.

        Kazları kilo aldırmak için en az bir ay boyunca arpa ile beslediklerini ifade eden Akbaba, "Kesilen kazların temizlenip hazır hale getirilmesi için 2, 3 günümüz tandırda geçiyor. Kavurma olduğu zaman ise bir hafta fazla çalışıyoruz. Bayağı zor geçiyor. Tek tek 5-6 kez su ile yıkıyoruz. Onları 3-4 gün tuzda bekletiyoruz. Ondan sonra dışarıda, güneşte bir hafta kuruduktan sonra bu kazlar artık yenilecek konuma gelir." diye konuştu.

        Akbaba, büyüklüğüne göre kazları 120-140 liradan satarak aile bütçesine katkı sağladıklarını sözlerine ekledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kars haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kars Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler