Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SAKARYA (AA) - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Kadınların toplumda etkin rol alması, toplumun merkezinde olması, buna yönelik toplumda var olan anlayışın pozitif yönde evrilmesi için ciddi bir eğitim çalışmasına ihtiyacımız var. Bunu yaparken de toplumun realitesini göz ardı etmeden yapmak durumundayız. Bunu sabırla inatla yapmalıyız." dedi.

        Işık, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) iş birliğinde düzenlenen Lider Kadınlar Çalıştayı'nın Sapanca'da bir otelde düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, Mardin'in Derik Kaymakamlığına PKK'lı teröristlerce el yapımı patlayıcı ile düzenlenen saldırı sonucu yaralanan ve Gaziantep'te tedavi gördüğü hastanede şehit düşen Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk ve tüm şehitlere rahmet, gazilere de acil şifalar diledi.

        Erkek ve kadınsız bir dünyanın düşünülemeyeceğini belirten Bakan Işık, erkek ve kadının birbirine hayati derecede muhtaç olduğunu ifade etti.

        Medeniyet değerlerinde kadının her zaman toplumda merkez rol aldığını anlatan Işık, bu durumun erkek egemen bir medeniyet olmadıklarını gösterdiğini bildirdi.

        Bakan Işık, Osmanlı'nın son döneminde kadının henüz bilinmeyen nedenle toplumun merkezinden itilmeye çalışıldığını anımsatarak, "Bunun pek çok sebebi olabilir ama Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkını vermesiyle başlayan süreçte kadın adım adım toplumun merkezinde rol almaya başladı ama Atatürk'ten sonra kadının toplumun merkezine taşınmasına en fazla gayreti Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gösterdi." diye konuştu.

        AK Parti Kocaeli İl Başkanı olduğu dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kadının siyasette yer almasına ilişkin bir anısını katılımcılara anlatan Işık, parlamentodaki kadın milletvekili sayısının geçmişe göre iyi olmasında Erdoğan'ın konuya verdiği önemin rolü olduğunu bildirdi.

        Bakan Işık, daha çok kadın milletvekili olması için siyasette daha çok kadının yer alması gerektiğini ifade ederek, bu durumun tüm partiler için geçerli bulunduğunu kaydetti.

        AK Parti kongrelerinde Erdoğan'ın parti genel başkanıyken, listedeki kadın sayısına çok önem verdiğine işaret eden Bakan Işık, şöyle konuştu:

        "Yüzde 30 oranını yakaladınız mı? Yakalamadınız mı? Yakalamadığımız zaman yediğimiz fırçayı biz biliyoruz. Ondan sonra da milletvekili sayısında ciddi artış oldu. Bu önümüzdeki dönem açısında ümit verici bir anlayıştı. Kadına karşı her türlü ayrımcılıkla mücadele ettik. Bir dönem Türkiye'de saçma sapan bir başörtüsü yasağı vardı. İsteyen kadın istediği gibi giyinir. Buna kimsenin müdahale hakkı olmamalıdır, olamaz. Bunu savunanların başörtüsünden dolayı mağdurların hakkını savunmaması da tezattır. Dün Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı iş yerlerinde çalışan muvazzaf asker olmayan tüm kadınlarımızla ilgili bu yasağı ortadan kaldırdık."

        - "Kadınların eğitimine yapılan yatırım, geleceğimize yapılan yatırımdır"

        Kadınların, hayatın her alanında olmasını istediklerini, kadın erkek fırsat eşitliği konusunda Türkiye mevzuatının Avrupa'dan geride kalmadığını ancak uygulamada eksiklerinin bulunduğunu anlatan Bakan Işık, şunları söyledi:

        "Bunu da kısa, orta ve uzun vadede alınacak tedbirler olarak 2 gün yoğun tartışacaksınız. Çıkacak sonuçların önemli olduğuna inanıyorum. Kadınlara yönelik konuda hassas olmalıyız. Kadınların toplumda etkin rol alması, toplumun merkezinde olması, buna yönelik toplumda var olan anlayışın pozitif yönde evrilmesi için ciddi bir eğitim çalışmasına ihtiyacımız var. Bunu yaparken de toplumun realitesini göz ardı etmeden yapmak durumundayız. Bunu sabırla, inatla yapmalıyız. Kadına yönelik ayrımcılığın hiçbir türünü, çeşidini kabul etmediğimizi, bunun bizim medeniyet değerlerimizle de bağdaşmadığını anlatmak durumundayız. Bu birincisi, ikincisi de kızların ve kadınların eğitimini ihmal etmemeliyiz. Bu alana yapacağımız yatırım, geleceğimize yapacağız yatırımdır. Türkiye kadınsız ne demokrasisini güçlendirebilir, ne ekonomisini güçlendirebilir ne de mutlu bir toplum olma hedefine ulaşabilir. Bu açıdan da kadın ve kız çocukların eğitimi elbette eğitim bir bütün olarak önceliktir ama kız çocukların eğitimi bambaşka bir yer tutmaktadır. Burada da temel problemlerimizden biri liderlik. Liderlik, takım oyunu içinde rol almaktır. Onun için çocuklarımıza takım oyunu oynamayı öğretmeliyiz."

        Konuşmanın ardından Bakan Işık ve diğer katılımcılar birlikte fotoğraf çektirdi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Sakarya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Sakarya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler