Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TEKİRDAĞ (AA) - Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, bir toplumun uygarlık yolunda gösterdiği ilerlemenin, kadına verdiği değer ve haklarla doğru orantılı olduğunu, çağdaş ve demokratik bir toplum için kadınların her alanda mutlaka güçlendirilmeleri gerektiğini ifade etti.

        Albayrak, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 82. yıl dönümü ve Kadın Hakları Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, 5 Aralık 1934'te "Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı" veren yasanın kabul edilmesiyle Türkiye'de her yıl bu günün, Kadın Hakları Günü olarak kutlandığını hatırlattı.

        Bu yasayla toplumsal yaşamın temel direği olan kadınların, birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce, siyasi ve sosyal haklar ettiğini belirten Albayrak, şu ifadelere yer verdi:

        "Bir toplumun uygarlık yolunda gösterdiği ilerleme, kadına verdiği değer ve haklarla doğru orantılıdır. Kuşkusuz çağdaş ve demokratik bir toplum için kadınlarımızın her alanda mutlaka güçlendirilmeleri gerekmektedir. Kanunun tanınmasından sonra Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 'Bu karar, Türk kadınına sosyal ve siyasi hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Çarşaf içinde, peçe altında ve kafes arkasındaki Türk kadınını artık tarihlerde aramak lazım gelecektir. Siyasi hayatta belediye seçimlerinde tecrübesini yapan Türk kadını, bu sefer de milletvekili seçmek ve seçilmek suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Çağdaş memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu en iyi şekilde kullanacaktır' diyerek, Türk kadınına sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmasının yolunu açmıştır."

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler