Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, dolar kurundaki hızlı artışın kasım sonrasında da devam ettiği düşünülürse Orta Vadeli Program'da hedeflenen yüzde 7,5'lik enflasyon hedefinden sapma olabileceğini ifade ederek, Aralık'ta tüketici fiyatlarının yüzde 8'i aşabileceğini bildirdi.

        Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kasım ayında dolar kurunun TL'ye karşı yüzde 10 değer kazandığını, bu nedenle enflasyonda 1,5-2 puan artış olmasının beklendiğini ifade etti.

        Kasım ayında yurt içi üretici fiyatlarının yüzde 6,41 olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, beklentilerinin aksine yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 7 seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti.

        Zeytinoğlu, bunun piyasalardaki durgunluk ve iç talepteki düşüşten kaynaklandığını düşündüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

        "Döviz kurlarındaki artışa rağmen kasım ayı enflasyonu beklentilerin altında geldi. Göründüğü kadarıyla iç talepteki gerileme nedeniyle döviz kurlarındaki artış enflasyona yansımadı. Muhtemelen bu yansıma daha sonraki aylarda gerçekleşecek ve enflasyon artış eğiliminde olacak. Enflasyon Orta Vadeli Program hedeflerini aşabilir."

        Dolardaki hızlı yükselişin önce üretici fiyat endeksinde artışa neden olduğunu aktaran Zeytinoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

        "Merkez Bankasının hesaplarına göre, yüzde 10'luk kur artışının enflasyona yüzde 1,5 katkı yaptığını biliyoruz. Kasım ayında bu artışı üretici fiyat endeksinde gördük. Üretici fiyatları geçen yıla göre yüzde 6,41 artarak bu yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Üretici fiyatlarındaki artışın nedeni döviz kurlarındaki dalgalanmanın etkisi ile ara mallarında yüzde 3,74, sermaye mallarında ise yüzde 1,97'lik yükseliş. Aylık bazda en fazla artış ise yüzde 10,6 ile ham petrol ve doğal gazda gerçekleşti. Maliyetlerdeki bu artışın aralık ayında tüketici fiyatlarına yansıması kaçınılmaz. Dolar kurundaki hızlı artışın kasım sonrasında da devam ettiği düşünülürse Orta Vadeli Program'da hedeflenen yüzde 7,5'lik enflasyon hedefinden sapma olabileceğini düşünüyoruz. Aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 8'i aşabileceğini öngörüyoruz."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kocaeli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kocaeli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler