Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, "Kurtuluş savaşı kolay kazanılmadı, bu ülke bize tepside sunulmadı, Türk kadını ise çağdaş uygarlık seviyesine Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ile geldi ve hiç kimsenin gücü Cumhuriyeti, Cumhuriyetin değerlerini ve Türk kadınının önemini yok edemeyecek." ifadesini kullandı.

        Karabıyık, yayımladığı mesajla, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin 82. yılını kutladı.

        Cumhuriyet devrimiyle, söz hakkı olmayan kadınlara geniş haklar tanındığını belirten Karabıyık, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce kadınlara belediye seçimlerine katılma, sonrasında muhtar olma ve 5 Aralık 1934'te de milletvekili seçme ve seçilme hakkını tanındığını anımsattı.

        Atatürk'ün "Şuna inanmak lazımdır ki dünya üzerinde gördüğünüz her şey kadının eseridir." dediğini aktaran Karabıyık, İsviçre dahil medeni birçok ülkede bu haklar tanınmamışken, Ulu Önder'in geniş ufku ve kadınlara verdiği önemin son derece aşikar olduğunu vurguladı.

        Karabıyık, ilk kadın muhtarın Aydın'ın Çine ilçesi Demirdere Köyü'nden muhtar Gül Esin, ilk kadın milletvekilinin ise Satı Çırpan olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

        "Kazan'da 1890 yılında doğan Satı Çırpan da ilk muhtarlardandır. Eşi İstiklal Savaşı gazisi olan Satı Kadın'ın hayatı savaş çilesiyle geçmiş, bir yandan tarlasını ekip çocuklarına bakarken bir yandan da cepheye silah taşımış. Mustafa Kemal Kızılcahamam'a giderken, Kazan'da durur, arabasından iner, coşkuyla karşılanır, kendisine muhtar olduğunu söyleyen Satı Kadın, Ata'ya bir bardak ayran ikram eder. Kendisine doğum tarihini sorduğunda ise '19 Mayıs 1919 Paşam, daha evvel yaşamıyordum ki' cevabını verir. Mustafa Kemal 'İşte milletvekili olacak kadın der.' Böyle başlar, ülkemizde kadınların seçme ve seçilme hakkı elde etmelerinin öyküsü."

        Karabıyık, "Kurtuluş Savaşı kolay kazanılmadı, bu ülke bize tepside sunulmadı, Türk kadını ise çağdaş uygarlık seviyesine Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ile geldi ve hiç kimsenin gücü Cumhuriyeti, Cumhuriyetin değerlerini ve Türk kadınının önemini yok edemeyecek. Mustafa Kemal Atatürk sayesinde birçok ülkenden daha önce elde ettiğimiz seçme ve seçilme hakkı ile siyasal alanda etkinliğimizi artırarak daha güçlü ve aydınlık yarınlar için öncü olmaya devam etmeliyiz." ifadesini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler