Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Yeşilırmak Havzası Peyzaj Atlası'nın, bu nitelikte ve ölçekte bir ilk olduğunu belirterek, "Projeyi diğer havzalarda da uygulayarak Ulusal Peyzaj Envanteri, Ulusal Peyzaj Stratejisi ve Eylem Planı hazırlamayı hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

        Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Milli Parklar Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Yeşilırmak Havzası Peyzaj Atlası" projesinin bütün sektörlere rehberlik edeceğini vurguladı.

        Peyzaj atlaslarının, ülke peyzajlarının koruma ve kullanma dengesi gözetilerek, sürdürülebilirlik doğrultusunda yönetime katkı sağlamak için geliştirildiğini belirten Eroğlu, Avrupa Peyzaj Sözleşmesi ile Bakanlığın peyzajın korunması, planlanması, kültürel, çevresel, tarımsal, sosyal ve ekonomik politikalara entegre edilmesi ile yükümlü olduğunu bildirdi.

        Eroğlu, 2008'de yerel ölçekte Konya'da başlatılan projenin 2010'da Malatya'da il ölçeğine, 2012'de ise havza ölçeğine taşındığına işaret ederek, "Yeşilırmak Havzası Peyzaj Atlası, ülkemizde bu nitelikte ve ölçekte yapılan ilk peyzaj atlası projesi olma özelliğini taşıyor. Projeyi diğer havzalarda da uygulayarak Ulusal Peyzaj Envanteri, Ulusal Peyzaj Stratejisi ve Eylem Planı hazırlamayı hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

        - Proje yol gösterici olacak

        Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre herkesin anlayabileceği bir dilde ve haritalama sistemiyle oluşturulan Yeşilırmak Peyzaj Atlası Projesi ile havzanın peyzaj karakter tipleri ve peyzaj karakter alanları tanımlandı, 47 peyzaj analizi gerçekleştirildi ve havzanın “Peyzaj Kalite Hedefleri” ortaya konuldu.

        Havzada koruma-kullanma dengesinin sağlanması ile sürdürülebilir planlama ve yönetim yapısının kurulabilmesi için atlasın diğer üst ölçek planlarla bütünleştirilmesi konusunda değerlendirmeler yapıldı.

        Stratejik Çevresel Etki Değerlendirmesi çalışmalarında yararlanılabilecek ekolojik altlıklar üretilerek AB Su Çerçeve Direktifi’nin uygulanması kapsamında "Bütüncül Havza Yönetim Planlarıyla" kolaylıkla ilişkilendirilebilecek ekolojik temelli kararlar üretildi.

        Peyzaj koruma ve onarım çalışmalarına yol gösterecek rehberler hazırlandı. Kentleşme, tarım, koruma ve ormancılık sektörleri arasındaki ilişkiler ve yaklaşımlar peyzaj rehberleri aracılığıyla tanımlandı. Biyoçeşitlilik eylem planının geliştirilmesi ve izlenmesine destek olacak altlıklar ilgili kesimlerin dikkatine sunuldu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler