Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SAMSUN (AA) - Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinatörü Mehmet Kazak, "Başarılı nakil ameliyatları, organ bağışını artırır. İnsanların organ bağışının işe yaradığını, nakledilen bir organla başka bir insanın yaşadığını, yürüdüğünü ve tekrar sağlığına kavuştuğunu görmesi, bağış oranlarını artırıyor." dedi.

        Kazak, gazetecilere yaptığı açıklamada, basın toplantısında, organ nakli konusunda Türkiye'nin dünyanın en başarılı ülkelerinden biri olduğunu söyledi.

        Organ nakli açısından Türkiye'nin Amerika, İspanya, Almanya, Fransa, İtalya ile aynı standartlarda olduğuna dikkati çeken Kazak, "Başarı oranlarımız karaciğer nakillerinde yüzde 93, böbrekte yüzde 99'dur. Özellikle canlıdan nakilde çok başarılıyız. Türkiye, canlıdan organ nakli başarısında dünyaya örnek ülkedir." diye konuştu.

        Türkiye'de, 30 bin kişinin organ nakli beklediğine işaret eden Kazak, ihtiyacın karşılanabilmesi için bağışçı sayısının mutlaka artırılması gerektiğini belirtti.

        Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezinin Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Amasya, Tokat ilerini kapsadığını bildiren Kazak, organ bağışını artırmak için panel, sempozyum, konferanslar düzenlediklerini, uzman hekim, organ nakil koordinatör ve sağlık çalışanları eğitimleri verdiklerini anlattı.

        Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastaların uygun ve yeterli verici olmaması nedeniyle kısa sürede hayatlarını kaybettiğini vurgulayan Kazak, şunları kaydetti:

        "Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde ülke ekonomisi, iş gücünde ağır kayıplara yol açan organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Bölgemizde 2014-2015 yıllarında beyin ölümü gerçekleşen 558 kişi ile 23 donörden alınan 415 organ ve dokunun nakli gerçekleştirildi. Bu kadar beyin ölümüne karşılık donör oranımız yüzde 22'dir. Başarılı nakil ameliyatları organ bağışını artırır. İnsanların organ bağışının işe yaradığını, nakledilen bir organla başka bir insanın yaşadığını, yürüdüğünü ve tekrar sağlığına kavuştuğunu görmesi bağış oranlarını artırıyor."

        Kazak, yaşamını yitiren bir insanın organlarının kısa sürede çürüyeceğini ancak bağışlanacak organlarla en az 4 kişinin yaşamasına katkı sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Samsun haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Samsun Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler