Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AFYONKARAHİSAR (AA) - MUSTAFA BAYER - Afyon Kocatepe Üniversitesinde (AKÜ) öğrenim gören Afgan öğrenciler Muhammed Alimi ve Abdullah Nuri, kentteki sığınmacı soydaşlarına, günlük hayatta sıkıntılarla karşılaşmamaları için Türkçe öğretiyor.

        Ülkelerindeki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye gelen Afgan sığınmacıların bir bölümü, Afyonkarahisar'da hayatını sürdürüyor. Dil bilmedikleri için sıkıntılar yaşayan ailelere, üniversite eğitimi için Türkiye'de bulunan Afgan öğrenciler yardımcı oluyor.

        AKÜ'de sosyoloji bölümü 4. sınıf öğrencisi Muhammed Alimi ile biyomedikal mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Abdullah Nuri, açılan dil kursunda vatandaşlarına gönüllü Türkçe dersi veriyor.

        -Resmi işlemlerde zorlanıyorlardı

        Alimi, Afgan sığınmacıların özellikle resmi işlemlerde dil konusunda sıkıntılar yaşadığını, bu kişiler için zaman zaman tercümanlık yaparak sorunları çözmeye çalıştıklarını söyledi.

        Yaşanan sıkıntıların giderilmesi için Afgan üniversite öğrenciler ile dil kursu açarak yardım etmeye karar verdiklerini belirten Alimi, yaz tatilinde arkadaşları ile kurs vermeye başladıklarını dile getirdi.

        Dil kursunun kısa sürede ilgi gördüğünü aktaran Alimi, şöyle devam etti:

        "Afgan misafirler Afyonkarahisar'da yaşıyor fakat Türkçe bilmiyor. Türkçe bilmedikleri için de çok sıkıntılar yaşıyorlar. Özellikle hastaneye gittiklerinde, dertlerini doktora anlatamıyorlar. Bir kurs açarak en azından günlük ihtiyaçları kadar konuşmayı öğretmek istedik. Dört arkadaş gönüllü olarak başladık. Önce bir Afgan ailenin evinde kurs verdik. Burası yetersiz gelince Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile irtibata geçtik. Bize çok yardımcı oldular. Şimdi Afyonkarahisar Gençlik Merkezinde bize ayrılan bir sınıfta derslerimizi sürdürüyoruz."

        - Belediye kırtasiye yardımında bulundu

        Alimi, kursun açılması sürecinde Afyonkarahisar Belediyesinin de kırtasiye yardımında bulunduğunu ifade ederek, "Ağırlıklı olarak günlük yaşamda kullanılacak kelimeler üzerinde duruyoruz. Alışverişte, doktora gittiklerinde ya da toplu ulaşım araçlarında zorlanmamaları için gayret ediyoruz." dedi.

        Abdullah Nuri de 4 yıl önce Türkiye'ye geldiğini, Ankara'da dil eğitimi aldıktan sonra Afyonkarahisar'da üniversiteye devam ettiğini anlattı.

        Dil sorunu yaşayan ailelere yardım etmekten mutluluk duyduğunu vurgulayan Nuri, "Türkçe derslerini iki grup halinde veriyoruz. İlk grupta genellikle 7 ile 19 yaş aralığındaki öğrenciler var. Diğer grupta ise daha çok yetişkinler kurs görüyor. Hafta içi her gün iki saat ders veriyoruz. Çok büyük gelişme sağladık. Öğrendiklerini çok iyi kullanıyorlar. Günlük hayatta yaşadıkları sıkıntılar azaldı." ifadelerini kullandı.

        - Kursiyerler memnun

        Afgan sığınmacılardan Sajjad Sahil ise 6 ay önce Afyonkarahisar'a geldiğini, Türkçe bilmediği için çok zorlandığını, açılan kursun kendilerine büyük kolaylık sağladığını anlattı.

        İbrahim Evren Lisesi öğrencisi 16 yaşındaki Arezoo Azimi, "7 ay önce Afganistan'dan geldim. Lise birinci sınıfa gidiyorum. Hiç Türkçe bilmiyordum. Gençlik Merkezinde üniversite öğrencisi arkadaşlarımızın katkıları ile açılan kursta dil öğreniyorum. Burada olduğum için çok mutluyum." diye konuştu.

        Lise öğrencisi 14 yaşındaki Neda Afşar, dil kursunda öğrendiği Türkçe'nin okul hayatında da kendisine yardımcı olduğuna işaret etti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Afyonkarahisar haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Afyonkarahisar Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler