Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MUĞLA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davanın sanıklarından eski Albay Ramazan Elmas, sanıklardan eski Cumhurbaşkanı Başyaveri Albay Ali Yazıcı'nın 15 Temmuz'da askeri üsse geldiğini, ancak Cumhurbaşkanı'nın nerede olduğuyla ilgili görüşme yaptığına şahit olmadığını iddia etti.

        Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen duruşmada, eski Çiğli Ana Jet Üssü Harekat Eğitim Komutanı Elmas, 15 Temmuz'da üsse gelen Gökhan Şahin Sönmezateş'i, o sırada üs komutanlığına vekalet ettiği için kendi odasında ağırladığını söyledi.

        Bir süre genel konulardan sohbet ettikleri Sönmezateş'e, kendisinden üst rütbeli bir general olduğu için neden geldiğini soramadığını belirten Ramazan Elmas, dinlenmek isteyen Gökhan Şahin Sönmezateş'e makamının arkasındaki odayı göstererek yanından ayrıldığını ifade etti.

        Elmas, yaklaşık 1,5 saat kadar odasında yalnız kalan Sönmezateş'in askeri hat üzerinden görüşmeler yapıp yapmadığını bilmediğini öne sürdü. Sönmezateş'in odasında MAK ekibinden Taner Berber ve Zekeriya Kuzu ile görüştüğünü anlatan Ramazan Elmas, neler konuştuklarını bilmediğini de iddia etti.

        Gökhan Şahin Sönmezateş'i, yaklaşık 3-3,5 saat kaldığı makamından ayrılmasından sonra bir daha görmediğini kaydeden Elmas, sanığın askeri üssü ne zaman terk ettiği konusunda bir bilgisinin olmadığını savundu.

        Ramazan Elmas, suikast girişimine iştirak eden askerlere MAK ekibinin katılmasına ve silah ile teçhizatları almalarına neden izin verdiğini ise şu şekilde açıkladı:

        "Bu timle nasıl silah ve teçhizatlar kullanılır ben bilemem. Uzmanlık alanım değil. MAK timi göreve giderken benden izin almaz. Devamlı görev ve eğitimlere giderler. Çok sayıda depoları var ve anahtarları da onlarda durur. Depoların yerini ve hangisinde hangi malzeme var bilmem. Ben sadece uçuş faaliyetleriyle ilgili konulara bakarım."

        Hava Kuvvetleri Komutanlığından saat 18.30 itibarıyla bütün hava hareketlerinin durdurulduğuna dair talimat geldiğini aktaran Elmas, telefonla görüştüğü Genelkurmay Başkanlığındaki nöbetçi amirliklerin, bu talimatın acil görevleri kapsamadığı yanıtını vermesi üzerine Marmaris'e giden helikopterlerin kalkışına izin verdiğini kaydetti.

        Suikast girişimine katılan askerleri taşıyan helikopterlerin Çiğli'ye yakıt almak amacıyla geldiği yönünde kendisine bilgi verildiğini öne süren Ramazan Elmas, Hava Harekat Merkezinin normalde olağan dışı bir uçuş durumunda bilgi vermesi gerektiğini belirterek, "Herhangi bir ikaz gelmediği için araştırmaya gerek duymadım." dedi.

        - "Başyaver Yazıcı da üsse geldi"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski Başyaveri sanık Albay Ali Yazıcı'nın da o gün üsse geldiğini anlatan Elmas, ifadesini şöyle sürdürdü:

        "Ali Yazıcı Albay, telefonuna en yakın birliğe gidilmesi gerektiğine dair mesaj geldiğini söyledi. Bu nedenle üsse gelen Yazıcı, ben ayrıldıktan sonra uzun süre makamımda kalmış. Askeri hattan görüşme yapıp yapmadığını bilmiyorum. Benim yanımda Cumhurbaşkanı'nın nerede olduğuyla ilgili bir görüşme yaptığına şahit olmadım. Yanında sadece birkaç dakika kaldım."

        Duruşmada söz alan sanık Gökhan Şahin Sönmezateş, sanık Elmas'ın kendisine "Göreve gidemezsin deme şansının olmadığını" iddia etti.

        İlgili merkezlerin haberi olmadan helikopterlerin kalkış yapmasının mümkün olmadığını ileri süren Sönmezateş, "O gece göreve gitmemize engel olabilecek birkaç merkez vardı. Hiçbirisinden ikaz gelmedi. Göreve gitmeye teşvik edildik. 4 saat uçuş yaptık, neden buna müsaade edildi, engel olunmadı? Saat 02.35'ten 06.35'e kadar ne değişti de yakıt almak için geldiğimiz üste bize engel oldular, ayrıca 'sessiz uçuş' diye bir şey yok." diye konuştu.

        Ramazan Elmas'ın ifadesinin alınmasının ardından duruşma, 28 Şubat Salı gününe ertelendi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Muğla haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Muğla Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler