Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SİİRT (AA) - Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, "Kadına kalkan her el, tüm insanlığa kalkmıştır. Kadının onuruna, haysiyetine yönelik her türlü saldırı, tüm insanlığa yapılmış bir saldırıdır." dedi.

        Siirt Üniversitesi (SİÜ) Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezince "Siirt Yerelinde Kadınların Sosyal Hayata Katkısı" konulu çalıştay, Kezer Yerleşkesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlendi.

        Vali Tutulmaz, çalıştayda yaptığı konuşmada, 8 Mart'ı dayanışmanın, dostluğun, kardeşliğin günü haline getirmek için çaba gösteren herkese teşekkür etti.

        Bir toplumun uygarlık yolunda gösterdiği gelişmenin, kadına ayırdığı yer ve ona duyduğu saygı, verilen hak ve sorumluluklarla ölçüldüğünü kaydeden Tutulmaz, ülkenin her kesiminde giderek güçlenen ve sesini duyuran Türk kadınının, uygar ve gelişen ülkenin temel dokusu olduğunu belirtti.

        Kadının ihmal edildiği bir toplumun varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürmesinin mümkün olmadığına dikkati çeken Tutulmaz, şöyle devam etti:

        "Son dönemlerde kadınlara yönelik artan şiddet ve çocuk yaşta evlilik olayları hepimizi üzmekte ve toplum vicdanını derinden yaralamaktadır. Kadına şiddet, insanlığa ihanettir. Anne, eş, evlat, kardeş, komşu, arkadaş olan kadın, hepsinden önce bir insandır. İnsan da eşrefi mahlukattır, yaratılmışların en şereflisidir. Bakınız burada, kadın denmiyor, erkek denmiyor, çocuk, yaşlı denmiyor, insan deniyor. Kadına kalkan her el, tüm insanlığa kalkmıştır. Kadının onuruna, haysiyetine yönelik her türlü saldırı, tüm insanlığa yapılmış bir saldırıdır."

        Valilik olarak kadınlara yönelik birçok alanda çeşitli projeler uyguladıklarını aktaran Tutulmaz, tüm eğitim kurumları, sivil toplum kuruluşları ile iş birliği halinde çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

        SİÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Erman da, kadın sorunlarının çözümü için son yıllarda önemli adımlar atıldığını ve kadınların sorunlarının çözümüne yönelik pek çok yasal düzenlemenin gerçekleştirildiğini söyledi.

        Kızların başörtüsü nedeniyle üniversite kapılarından geri çevrildiği dönemleri artık geride bıraktıklarına işaret eden Erman, 15 Temmuz'da İslam'ın değerlerini ve kavramlarını istismar ederek büyüyen bir şer örgütünün ülkede darbe yapmaya teşebbüs ettiğini anımsattı.

        "Silahlı kuvvetlerin kıyafetine bürünmüş olan bu militanlar, milletimizin helikopteriyle, tanklarıyla, tüfekleriyle milletimizi vurmaya yeltendiler. Türk milleti kahramanlıkla darbecilerin karşısına dikildi ve canı pahasına bu ihanet girişimini engelledi." diyen Erman, bunların içinde kadınların 15 Temmuz'un en önemli kahramanları arasında yer aldığını vurguladı.

        Kadına yönelik şiddet konusunda Türkiye'nin uzun bir dönemdir yoğun bir mücadele verdiğini dile getiren Erman, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "İster kadına ister çocuğa veya yaşlıya yönelik olsun her türlü şiddetin son bulması için toplumun tümünü kuşatan çalışmalar büyük bir önem arz ediyor. Kız çocuklarının eğitim sürecine katılımının desteklenmesi, çocuk evliliklerin önlenmesi, kadınlara yönelik mesleki gelişim programlarının ve kadın istihdamının teşvikinin hükümetin üzerinde titizlikle durduğu meselelerdir."

        Çalıştayda, kadınların sorunları ve sosyal alandaki yeri konuları ele alınacak.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Siirt haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Siirt Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler