Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında gençlerin ortaya koyduğu fedakarlıkları anımsatarak, "Eğer o gençlerimiz olmamış olsa o şımarık FETÖ alçakları, FETÖ kahpeleri bugün bu ülkede farklı şeyler estireceklerdi ama şimdi ne oluyorlar? Şimdi bir kısmı içeride, bir kısmı kaçtı. Kimi Yunan'a sığınıyor, kimi başka yere sığınıyor. Hepsi şu anda batının değişik ülkelerinde sığıntı vaziyette. Ama onları yine kovalayacağız. Nasıl buradakileri inlerine kadar kovalıyorsak, onları da bulundukları yerde, uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa arayacağız, kovalayacağız, bulacağız." dedi.

        Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Başbakan Binali Yıldırım, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanı sıra 81 il ve KKTC'den birer kadın ve erkek temsilcilerden oluşan gençler ve sporcuları kabul etti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, salondaki gençlere hitaben yaptığı konuşmada, siyasete başladığı günden bu yana gençlerin kendisini hiç mahcup etmediğini, bundan sonra da bu güveni boşa çıkarmayacaklarından emin olduğunu belirtti.

        19 Mayıs'ın Türk tarihindeki sayısız yeni başlangıçlardan biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu başlangıcın, İstiklal Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasını ve ardından Cumhuriyetin kurulmasını sağladığını anımsattı.

        Bu yılın, 19 Mayıs'ta Samsun'da başlayan mücadelenin 98'inci, 29 Ekim'de kurulan Cumhuriyetin de 94'üncü yıl dönümü olduğuna işaret eden Erdoğan, "Esasen daha geriye doğru gidip meseleyi, Medine müdafaasına, Kut'ül Amare'ye ve Çanakkale Zaferi'ne kadar götürmek gerekir. İstiklal harbimizin ayak sesleri olan bu zaferler, en kötü döneminde dahi Türk milletinin neler yapabileceğinin birer ispatıdır." diye konuştu.

        Özgürlük mücadelesinin farklı görünümler altında Cumhuriyet tarihi boyunca kesintisiz sürdüğüne dikkati çeken Erdoğan, terör örgülerinin önceleri nöbetleşe, son dönemde ise topyekun bir şekilde Türkiye'yi hiç boş bırakmadıklarını anımsattı.

        Bu saldırı ve tacizlerde güvenlik görevlisi ve sivil olmak üzere, çok sayıda kayıplar yaşandığını belirten Erdoğan, tüm şehitlere rahmet, gazilere de şifa diledi.

        "Gönül ister ki tek bir insanımızın dahi burnu kanamasın. Tek bir gencimiz dahi hayatını kaybetmesin." diyen Erdoğan, Yunus Emre'nin "Bu dünyada bir nesneye yanar içim, göynür özüm. Yiğit iken ölenlere gök ekini biçmiş gibi" sözünü hatırlattı.

        Yiğitken ölenlerin ardından gözyaşlarının kimi zaman yanaklardan, kimi zaman da içe akıtıldığını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

        "Biliyoruz ki bu toprakları bizim için vatan haline getiren işte bu yiğitlerdir, onların fedakarlıklarıdır. Bu fedakarlıkları göze alan milyonların varlığıdır. Eğer bugün millet olarak vatan toprakları üzerinde özgürce ve güven içinde yaşıyorsak, bunu şehitler tepesini boş bırakmayan kahramanlara borçluyuz."

        Terör örgütlerine karşı güçlü ve kahramanca bir mücadelenin Cudi, Gabar, Tendürek dağları ve Besler Dereler'de devam ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

        "Şu ana kadar 60'a yakın mağarayı bütün uçaklarımız, helikopterlerimiz vurdular. Bütün o vurulan yerler de yine aynı şekilde komandolarımız tarafından temizleniyor. Buralardan bine yakın ciddi, ağır silahlar çıkıyor. Mühimmatın zaten haddi hesabı yok. Lojistik destek acayip. Fakat kar kış demeden o dağlarda bu mücadeleyi sürdüren Mehmetçik'imiz, polisimiz ve gönüllü korucularımız, bunlar alnı öpülesi vatan evlatlarıdır. Bunlar bizim iftihar vesilemizdir. Bunlar bizim mefahirimizdir. Bunlarla biz geleceğe yürüyoruz. Allah onlardan razı olsun. Onlarla beraber bu terör mücadelesini er veya geç sona erdireceğiz ve bu işi başaracağız. Ben buna inanıyorum."

        - "Onları yine kovalayacağız"

        15 Temmuz darbe girişimine karşı ortaya koydukları tepki dolayısıyla gençlerle bir kez daha gurur duyulduğunu ve onlara olan itimadın tazelendiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

        "Orada gençlerimizin o tankların altına gidişi rastgele bir olay değil. Eğer o gençlerimiz, olmamış olsa o şımarık FETÖ alçakları, FETÖ kahpeleri bugün bu ülkede farklı şeyler estireceklerdi ama şimdi ne oluyorlar? Şimdi bir kısmı içeride, bir kısmı kaçtı. Kimi Yunan'a sığınıyor, kimi başka yere sığınıyor. Hepsi şu anda batının değişik ülkelerinde sığıntı vaziyette. Ama onları yine kovalayacağız. Nasıl buradakileri inlerine kadar kovalıyorsak onları da bulundukları yerde, uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa arayacağız, kovalayacağız, bulacağız."

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlere tavsiyelerde bulunarak, vatana hizmetin sadece şehadete yürümeyi göze alacak cesaretle değil, aynı zamanda bu ülkeye ve bu millete her alanda en iyi hizmeti vermekle olacağını kaydetti.

        Eğitim hayatında en iyisini yapmaya gayret etmeyen gençlerin, kendileriyle birlikte aileleri ve millete karşı hayırlı bir yolda olmadıklarını anlatan Erdoğan, "Kültürde, sanatta, sporda, kabiliyetlerinizin el verdiği en üstün performansı göstermiyorsanız, kendinizle birlikte ülkenize de yazık ediyorsunuz demektir. Onun için sanatta da sporda da bilimde de çok şeyler bekliyoruz." diye konuştu.

        Gençlere iş hayatında uzmanlık, yabancı dil, insan ilişkileri, azim ve kararlılıkta da en iyisini ortaya koyamadıkları takdirde ciddi bir muhasebe yapmaları gerektiğine işaret eden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

        "İşini iyi yapmanın yeri, konumu, unvanı, bedeli yoktur. Öğrenciyseniz eğitiminizi en iyi şekilde yapacaksınız. Sanayi de çıraksanız oradaki işinizi en iyi şekilde yapmaya çalışacaksınız. Özel sektör ve bir kamu kuruluşunda kariyer uzmanıysanız ve işinizi en iyi şekilde yapmanın gayreti içinde olacaksınız. Bunu başardığınızda kapıların yavaş yavaş açıldığını, basamakları giderek artan bir hızla tırmanmaya başladığınızı göreceksiniz."

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğrenci ve gençlerle bir araya geldiğinde, "Oku, düşün, uygula, neticelendir" tavsiyesini verdiğini hatırlatarak, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

        "Okudun, düşünmedin bir anlamı yok. Okudun, düşündün ama uygulamaya koymadın, yine bir anlamı yok. Okuyacaksın, düşüneceksin, uygulamaya koyacaksın, ondan sonra da neticelendireceksin. Bazen uluslararası toplantılarda söylerim 'Bizim işimiz Hatice değil netice.' Bunu yapacağız. Futbolda da 'orta sahada top çevirme gol at öyle gel' diye bir tabir var. Bu iş böyle netice ve neticeyi aldığımız anda Türkiye'nin muasır medeniyetlerinin üstüne çıktığını göreceğiz. Bu tavsiyeleri yerine getiren her gencimiz hedeflerine ulaşma konusunda diğerlerinin bir adım önüne geçmiş demektir."

        Artan nüfus ve karmaşıklaşan hayat şartlarının rekabetin çıtasını sürekli yükselttiğine de değinen Erdoğan, "Rekabette öne çıkmanın yolu, pes edip, kenara çekilmekten değil, daha çok çalışmaktan, hayallerinizin, ideallerinizin, hedeflerinizin peşinden sıkı şekilde gitmekten geçiyor. Çalışmadan kazanmak diye bir şey yoktur. Kazanmadan harcayanlar ise sadece mirasyedilerdir. Onlar da zaten kısa sürede sıfırı tüketirler." diye konuştu.

        Gençlerden mutlaka bir alanda çok iyi uzmanlıklar edinmelerini ancak hayatı sadece bununla sınırlı yaşamamalarını isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iyi bir mühendis olacaklarsa bunun yanında siyaset, kültür, sanat, spor, gibi kabiliyetleri bulunan konularla da ilgilenmelerini önerdi.

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler