Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Avrupa'nın güvenliğinin Türkiye ve Bulgaristan'dan başladığını belirterek, "Avrupa Birliği bundan sonra vereceği kararlarda bu gerçeği dikkate almak zorunda. Bölgede yaşanması muhtemel olayları düşündüğümüzde Avrupa Birliği Türkiye ilişkilerinin bundan sonraki dönem içerisindeki önemi daha da artıyor." diye konuştu.

        Başbakan Yıldırım ile Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Çankaya Köşkü'nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.

        Başbakan Yıldırım, bir soru üzerine Türkiye ve Bulgaristan arasında kalıcı olanın "iyi komşuluk ve dostluk" olduğunu vurgulayarak, "Kalıcı olan, daha fazla ticaret, ziyaret, ekonominin gelişmesidir. Dostlukları artırmak, husumetleri azaltmaktır. Biz de bunu yapıyoruz. Sayın Başbakanın buraya ziyarette bulunması aslında bu anlama geliyor." dedi.

        Kısa bir zaman içinde Bulgaristan'ı ziyaret edeceğini açıklayan Yıldırım, gelecek yıllar için iki ülkenin önündeki fırsatları, iki ülke halkının refahı için daha fazla neler yapılacağının konuşulacağını bildirdi.

        Başbakan Borisov'un hükümette kaldığı sürece Türkiye'nin, Avrupa Birliği ailesinin bir parçası olduğunu en üst düzeyde belli başlı Avrupa ülkelerine anlattığını aktaran Yıldırım, bugün de aynı şeyi yaptığını söyledi.

        Yıldırım, Borisov için "15 Temmuz'da da kendisinin gerçek bir dost olduğunu gördük" ifadelerini kullandı.

        - "AB, gelecek vizyonunu gözden geçirmeli"

        Yıldırım şunları kaydetti:

        "Avrupa Birliği, referandum döneminde ilişkiler açısından çok iyi bir sınav vermedi. Hatta darbe girişiminde de bazı Avrupa ülkeleri sınıfta kaldı. Ama artık yeni bir döneme girdik. Bu dönemde Avrupa Birliği'nin kendi gelecek vizyonunu bir kez daha gözden geçirmesi ve ona göre kararlar alması gerekiyor. Türkiye olarak biz, Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerini sürdürmek istiyoruz. Gümrük Birliği müzakerelerini yenilemek istiyoruz. Bizde bu irade mevcuttur"

        Türkiye'nin Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerini sürdürmek ve Gümrük Birliği müzakerelerini yenilemek istediklerini kaydeden Yıldırım, "Bizde bu irade mevcuttur. Avrupa Birliği'ndeki bu kafa karışıklığının da en son NATO Zirvesine giden Cumhurbaşkanımızın, orada gerek Avrupa Birliği yöneticileri gerekse bazı Avrupalı ülke liderleriyle yaptığı görüşmelerde, onlarda da geleceğe yönelik olumlu bakış açısının tekrar ortaya çıktığını gördük." değerlendirmesinde bulundu.

        İlişkileri daha da ileriye götürecek adımları beraber atabileceklerini dile getiren Yıldırım, "Bu konuda Bulgaristan ve Türkiye bölgenin olaylarını en yakından hisseden iki ülke. Dolayısıyla Bulgaristan'ın Avrupa Birliği içinde olması, onların Türkiye'yi daha iyi anlamaları için bir fırsat olabilir. Sayın Başbakan çeşitli temaslarında bu konuyu her zaman bu şekilde ele alıyor. Bunun için teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.

        - "Avrupa'nın güvenliği Türkiye ve Bulgaristan'dan başlar"

        "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bahsettiği 12 aylık yol haritasında somut herhangi bir gelişme var mı bakanlar düzeyinde görüşme ne zaman olacak?" sorusu üzerine Yıldırım, bakanlar düzeyindeki görüşmelerin her an olabileceğini, bunda herhangi tarihe ihtiyaç duyulmadığını belirtti.

        Yıldırım, bir yıllık yol haritasını şöyle açıkladı:

        "Bir, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gerekiyor. Bunun için adımlar atılmaya başlandı. Bunun detay çalışması yapılması lazım. O çalışmalar da önümüzdeki günlerde başlayacak.

        İki, geçen mart ayında Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 4 maddelik anlaşma yapılmıştı. Bu esas itibariyle Türkiye ile AB arasında vize serbestisi, geri kabul anlaşması, mültecilerle ilgili birebir anlaşması ve Türkiye'nin 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapmasından dolayı parasal destek anlaşmasıydı. Onlarla ilgili anlaşma imzalandı ama bunu tam anlamıyla yürürlüğe geçirme imkanı olmadı. Bazı maddeler kısmen uygulandı. Ama vize serbestisi, geri kabul anlaşması, maddi destek konuları tam istendiği ölçüde yürürlüğe girmedi. Yeni dönemde bunu da tekrar ele almak suretiyle, vize serbestiyle geri kabulün eş zamanlı olarak yürürlüğe sokulması prensip olarak benimsendi. Bu konuda da bakanlarımız ön çalışmaları yapacaklar. Daha sonra da bunun gerçekleşmesi için zemini hazırlamış olacaklar."

        Avrupa'nın güvenliğinin Türkiye ve Bulgaristan'dan başladığına dikkati çeken Yıldırım, "Avrupa Birliği bundan sonraki vereceği kararlarda bu gerçeği dikkate almak zorunda. Bölgede yaşananlar, yaşanması muhtemel olayları düşündüğümüzde Avrupa Birliği Türkiye ilişkilerinin bundan sonraki dönem içerisindeki önemi daha da artıyor. Bu gerçeğe dikkat etmemiz lazım." değerlendirmesinde bulundu.

        Yıldırım, Bulgaristan'da yaşayan Müslümanların ramazanını tebrik ederek, tüm Bulgar halkına selam ve muhabbetlerini iletti.

        (Bitti)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler