Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MAHKUMLARA 'UYUŞTURUCU VE MADDE BAĞIMLILIĞI' SEMİNERİ

        ELAZIĞ (İHA) - Elazığ'da mahkumlara yönelik, "Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı" semineri verildi.

        Elazığ E Tipi Ceza İnfaz Kurumu tarafından hükümlü ve tutuklulara yönelik sosyal kültürel, eğitsel faaliyetler kapsamında başlatılan seminerler devam ediyor. Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden Psikyatri Dr. Mehmet Kavurma, mahkumlara "Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı" konusunda seminer verdi. Uyuşturucu madde bağımlılarının çoğunlukla kullanımı kontrol edebilecekleri düşüncesiyle madde kullanmaya başladığına vurgu yapan Kavurma, "Oysa bağımlılığın nasıl gelişeceği öngörülemez, bir kez kullanım dahi son derece risklidir. İlk kullanımdan sonra tekrar tekrar madde alma ihtiyacı doğar. Aynı uyuşturucu etkinin sağlanması için kullanım sıklığı veya miktarı artar. Bu kısır döngünün yerleşmesiyle kişi bağımlılık sürecine girer" dedi.

        Bağımlılığı, tehlikeli kullanımdan ayırmak gerektiğini ifade eden Dr. Kavurma, "Tehlikeli kullanım, madde kullanımının kişinin kendine, hayatına ve çevresine zarar vermesidir. Bunlar içinde çeşitli zararlar sayılabilir. Madde kullanımına bağlı olarak kişi işine gitmez, okula devam etmez, işinde başarısızlıklar ortaya çıkar, ailesini ve çocuklarını ihmal eder ya da bedeninde fiziksel bozulmalar olur. Madde kullanımı nedeni ile tartışma, kavga gibi yineleyen kişilerarası ve toplumsal sorunlar ortaya çıkar. Bağımlıların büyük çoğunluğu kontrol edebileceği inancı ile madde kullanmaya başlar. Hiçbir zaman bağımlı olabileceğini düşünmez. Amaç ara sıra kullanmaktır. Ancak sonuçta kişi bağımlı hale gelir. Çünkü bağımlılık madde kullanımının kaçınılmaz sonucudur. Kişi bağımlı olduğunun farkına varamaz" diye konuştu.

        İnsan bir kez bağımlı olduğu zaman, bir daha tam olarak bu bağımlılıktan kurtulamayacağını kaydeden Kavurma, şunları kaydetti:

        "Ancak bu demek değildir ki, bağımlılık düzelmez. Bağımlılık düzelir ancak iyileşmez. Kişi madde kullanmadığı sürece iyidir. Bir sorunu yoktur. Ancak madde kullandığı andan itibaren bağımlılık sorunu derhal canlanır ve her şey yeniden başlar. Örneğin alkol bağımlıları düzeldikten sonra her zaman arada sırada bir içmenin hayali ile yaşarlar. Ancak bu hayalin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü bir kez alkol aldıktan sonra kısa bir süre içinde gene bütün gün içmeye başlarlar."

        (HİV-MP-Y)

        02.12.2015 10:53:22 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Elazığ haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Elazığ Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler