Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AKİB BAŞKANLARINDAN TARIM BAKANI ÇELİK'E ZİYARET

        - AKİB KOORDİNATÖR BAŞKANI AYMEN, RUSYA KRİZİNİN EN KISA SÜREDE ÇÖZÜLMESİNİ UMUT ETTİKLERİNİ SÖYLEDİ

        - BAKAN ÇELİK:

        - "RUSYADAN GERİ GÖNDERİLEN ÜRÜNLER İÇİN ALTERNATİF PAZARLAR ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"

        - AKİB KOORDİNATÖR BAŞKANI AYMEN:

        - "BİZİM HÜKÜMETİMİZE GÜVENİMİZ SONSUZ. BU HAKSIZ TUTUMA KARŞI HÜKÜMETİMİZ EN KISA SÜREDE GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALACAKTIR"

        MERSİN (İHA) - Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Yönetim Kurulu Başkanları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'i makamında ziyaret ederek, yeni görevinde başarılar dilediler. AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, Rusya krizinin çözümü konusunda hükümete güvenlerinin sonsuz olduğunu söyledi.

        AKİB'in Bakan Çelik'i makamında ziyaretine, AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, AKİB Koordinatör Başkan Yardımcıları Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Mahmut Arslan ve Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz ile Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zeki Kıvanç, Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Uğur Ateş ve AKİB Genel Sekreteri İsmail Çetin katıldı.

        "RUSYA'NIN HAKSIZ TUTUMUNA KARŞI HÜKÜMETİMİZ GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALACAKTIR"

        AKİB Koordinatör Başkanı Aymen, Bakan Çelik'e yeni görevinde başarı dilemek amacıyla geldikleri ziyarette, özellikle Türkiye-Rusya arasında yaşanan kriz sebebiyle Rusya'nın Türkiye'ye yönelik aldığı ekonomik yaptırım kararlarının ihracatçıları nasıl etkilediği konusunda bilgi aktarmak istediklerini belirtti. Konu ile ilgili ihracatçıların endişelerini dile getiren Aymen, en kısa sürede Rusya probleminin çözülmesini umut ettiklerini belirterek, "Bizim hükümetimize güvenimiz sonsuz. Bu haksız tutuma karşı hükümetimiz en kısa sürede gerekli önlemleri alacaktır. İhracat da durmayacaktır, ihracatçı da hiç bir şekilde mağdur olmayacaktır" dedi.

        AKİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan ise Rusya'ya ihraç edilemeyen narenciye ürünlerinin Suriye mülteci kamplarında, okullarda öğrencilere ya da kışlalarda askerlere dağıtılabileceği önerisinde bulundu.

        AKİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz da narenciye dışında, Rus hükümetinin 1 Ocak 2016 itibarıyla Türkiye'den beyaz et ürünlerinin ithalatını da durdurma kararı aldığına dikkat çekerek, bu konuda da gerekli önlemlerin alınması konusunda talepte bulundu. Avrupa ülkelerine balık ihracatının her geçen gün arttığını da kaydeden Yamanyılmaz, bu artışın devam etmesi için destek ve teşvike ihtiyaç duyduklarının altını çizdi.

        Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye'de pamuk üretim alanlarının oluşturulması, pamuk üretiminin teşvik edilmesi konusunda destek beklediklerini ifade ederek, pamuğu dışardan ithal etmek yerine üretilmesinin tekstil sektörünün önünü daha da açacağını dile getirdi.

        Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Uğur Ateş ise Suriye ve Irak'la yaşanan sorunları aktararak, üyelerden gelen şikayetler üzerine Kasım ayında Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Tarım Bakanı Abdulstar Majid'i ziyaret ettiklerini dile getirdi. Ateş, Iraklı Bakana, siyasi belirsizliklerin ihracatı olumsuz etkilediğini ve özellikle tarım ürünleri ihracatındaki düşüşün ihracatçılar açısından kaygı verici olduğunu belirttiklerini ve çözüm önerileri konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını anlattı. Ateş ayrıca, Bakan Majid'in, Bakan Faruk Çelik'i ziyaret etmek istediğini, aradaki sorunların karşılıklı görüşmeler neticesinde, sağlıklı bir şekilde çözülmesinin de iki ülkenin yararına olacağını belirttiğini iletti.

        "RUSYADAN GERİ GÖNDERİLEN ÜRÜNLER İÇİN ALTERNATİF PAZARLAR ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"

        Toplantıda tüm başkanları dinleyen Bakan Çelik de 1 Ocak 2016 itibari ile meyve, sebze ve beyaz et üzerinde bazı ithalatla ilgili kısıtlamalar getireceklerinin Rus hükümeti tarafından ifade edildiğini ama kendilerine henüz resmi olarak ulaşmış bir bildirimin olmadığını belirtti. Çelik, "Önümüzde 1 aylık süre var. Bahse konu ürünlerde yaş meyve ve sebzeden bahsediliyor. Bunların bazılarının ömrünün çok kısa olduğunu dikkate aldığınız zaman bu yaşanan süreçte bir mağduriyet söz konusu mudur, değil midir, tabii ki bu durumu bakanlıklar olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.

        Diplomatik yollardan bu sorunun çözüme kavuşmasını ümit ettiklerini dile getiren Çelik, "Bu süreç zarfında ihracatçıların sıkıntılarını gidermek için yaşanabilecek sorunlar neyse hükümetimiz en üst düzeyde ayrıntılı bir şekilde takip edecek. Ayrıca, Rusya'dan geri gönderilen malların bir kısmının alternatif pazarlara gönderilmesi üzerine de çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.

        (KYM-Y)

        03.12.2015 17:06:38 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler