Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BODRUM CHP KADIN KOLLARINDAN SEÇME SEÇİLME HAKKI MESAJI

        MUĞLA (İHA) - CHP Bodrum İlçe Kadın Kolları Başkanlığı, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasının yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

        CHP Bodrum İlçe Kadın Kolları Başkanlığı, yapılan açıklamada; "Yüce Atatürk'ün girişimleri ile kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olması, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ile hayata geçirilmeye başladı ve 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma köy heyetine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934'de Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri'nden en önemlilerinden birisidir. Kadın, bir toplumun erkek ve çocuklarıyla birlikte yaşamın şekillendiren en önemli yapı taşıdır. Fedakar Türk kadını, geçmiş yüzyıllardan günümüze kadar üzerine düşen bütün görevleri başarıyla yerine getirmiştir. Bugün TUİK'in istatistiklerine baktığımızda nüfusun yüzde 49,8'ini oluşturan kadınlarımız arasında okuma yazma bilmeyenlerinin oranının yüzde 9.4 ile hala erkeklerden 5 kat daha fazla olduğunu görüyoruz. İstihdam oranlarında da erkeklerde 65,2 ve Avrupa Birliği kadın istihdamı ortalamasında yüzde 58,8 iken Türkiye'de kadınlarda yüzde 27,1 de kalıyor. Bu oran üst düzey yöneticilere gelince yüzde 9.4'lere kadar düşüyor. Siyasi alanda ise 1935 yılında kadın milletvekili oranımız yüzde 4,5 iken bugün ancak yüzde 14'lere yükseliyor. Bu oranlar maalesef Ülkemizde Sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi yapı ve anlayışın, siyasetin kapılarını kadınlara yeteri kadar açmadığını gösteriyor. Siyasi partilerin seçim listelerinde, kadın adaylar yeterince yer alamıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, insan haklarının eksiksiz yaşama geçirilmesi ve kadının mecliste ve tüm karar mekanizmalarında eşit katılım ve eşit temsili ile mümkün olabilir. Bu da ancak kadınların el ele verip mücadelesi ile sağlanacaktır. İçinde bulunduğumuz bu sıkıntılı dönemde Türkiye'de kadınların seçme ve seçilme hakkının kazanıldığı günün 81. yıldönümünde tüm kadınlarımızı Atamızın işaret ettiği: 'Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz devrimlerin amacı, Türkiye Cumhuriyeti'ni, halkını tamamen modern ve bütün anlam ve şekilleriyle uygar bir sosyal toplum haline ulaştırmaktır' hedefine ulaşma yolunda siyasi mücadelemize katılmaya davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

        (MB-İK-Y)

        04.12.2015 15:57:46 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Muğla haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Muğla Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler