Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇÖPLERİN EVDE AYRIŞTIRILMASINA START VERİLDİ

        DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, atıkların kaynağında ayrıştırılması uygulamasına start verdi. Uygulama kapsamında pilot bölge seçilen semtlerde ev ev bilgilendirme çalışması yürüten ekipler, çalışmayı bir süre sonra kent genelinde yaygınlaştırmayı hedefliyor.

        Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, atıkların kaynağında ayrıştırılması uygulamasına start verdi. Uygulama için Selahattin Eyyubi, Kayapınar Caddesi, Bağcılar, Diclekent ve Mahabad Bulvarı'nı sınırlayan alan pilot bölge seçilirken, ekiplerin söz konusu bölgede bina görevlileriyle toplantıları ve ev ev dolaşarak bilgilendirme çalışması başladı. Tek tek vatandaşların kapılarını çalan belediye ekipleri, ayrıştırma uygulaması hakkında bilgi verdi. Katı atıkların kaynağından ayrıştırılması için sarı poşetler dağıtan ekipler, karton poşet içinde hane halkına çeşitli hediyeler ve geri dönüşümün önemini anlatan broşürler dağıttı, evde bulunmayan vatandaşların kapılarına da sarı torbalar bırakıldı. Vatandaşlar, uygulama kapsamında yürütülen çalışmaya büyük ilgi gösterirken, belediye ekipleri, apartman görevlileriyle de kısa toplantılar yaptı, kampanya hakkında bilgilendirmede bulundu. Kampanyayla, Çınar'ın Beğendik Mahallesi'nde yapımı devam eden, 2017 yılında tamamlanması hedeflenen Katı Atık Entegre Tesisi'nin işleyişinin altyapısı oluşturulacak.

        Uygulama hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı'ndan Çevre Mühendisi Funda İpek, "Kaynağında ayrıştırma, çöplerin evlerde ikiye ayrılması işlemidir. Bu ikiye ayrılma işlemi ıslak ve kuru çöplerin ayrı ayrı toplanmasıdır. Yemek artıkları dışında kalan diğer çöplerin hepsi (kağıt, cam, plastik, karton ve teneke) ise kuru çöplerden oluşuyor. Biz kuru çöplere ambalaj atıkları da diyoruz. Bu çalışmayla beraber ambalaj atıklarının hanelerde ayrı toplanması işlemini gerçekleştirmiş oluyoruz" dedi.

        Kampanya kapsamında vatandaşa bilgi verildiğini, ayrışmanın nasıl yapılacağının anlatıldığını ve geri dönüşümü açıklayan broşürlerin dağıtıldığını belirten İpek, "Ayrıca dağıttığımız torbaların içinde sarı poşetler vardı. Sarı poşetleri bundan sonra gördüğümüzde içinde ambalaj atıklarının olduğunu anlayacağız. Dağıtılan sarı poşetlerin içerisine evlerdeki kuru atıklar girecek" diye konuştu.

        "EN BÜYÜK SORUMLULUK BİNA GÖREVLİLERİNDE"

        Ayrıştırma uygulamasını hane sahiplerine anlatarak bilgi verdiklerini, bundan sonra ev sahiplerinin bina görevlilerine çöplerini ayrıştırarak teslim edeceğini anlatan İpek, kampanyada en büyük sorumluluğun bina görevlilerine düştüğünü dile getirdi. Uygulamaya ilişkin bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarını sürekli yürüteceklerini söyleyen İpek, "Tek tek evlere, okullara gideceğiz, bilgilendireceğiz. Bilgi almak isteyenleri sürekli bilgi vereceğiz. Çöplerin ayrı toplanması alışkanlığını elde edene kadar kampanyamız devam edecek" ifadelerinde bulundu.

        Kampanyaya vatandaşların ilgisinin büyük olduğunun altını çizen İpek, bu durumun kampanyanın başarıya ulaşmasında önemli rol oynayacağını belirtti. Geri dönüşümün bir bütün olarak düşünülmesi gerektiğini vurgulayan İpek, "Doğal kaynaklarımız sınırlı. Bundan kaynaklı geri dönüşüme dikkat etmek gerekiyor. Geri dönüşümlü ürünler tüketmek lazım. Geri dönüştürebileceğimiz her şeyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bu bir süreç ve alışkanlık kazandırılması gereken bir durumdur. Bunu edindikten sonra, kendi çevremize de bunu yayarak devam ettirebiliriz" dedi.

        (İHA-MP-Y)

        10.03.2016 15:33:32 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Diyarbakır haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Diyarbakır Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler