Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KARAİBRAHİMLER 'GARİPÇE' HAYRI YAPILDI

        SEVDANUR ŞAHİN

        ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale'nin en büyük hayırlardan biri olan Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine bağlı Kara İbrahimler Köyü halkı tarafından Çan-Çanakkale Karayolu üzerindeki Cemiyet Alanı'ndan geçilerek Gökçiçek Mevkisi'nde yapılan 'Garipçe Hayırı', yaklaşık 15 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

        Kara İbrahimler Köyü Muhtarı İsa Korkmaz, adını yatırdan alan 'Garipçe Hayırı' için yedi bin ekmek iki ton buğday, koyun ve oğlak kurban edilerek 110 kazan keşkek hazırlandığını, civar köylerden dost, arkadaş ve akrabaların davet edildiğini, 70 hanelik köy halkının imece usulü hayra hazırlandığını ve köylerinden Çanakkale'ye göçen 90 haneyi aşkın köylünün de maddi desteğini hiçbir zaman esirgemediğini söyledi. Garipçe Hayırı'nın köyleri kurulduğu günden bugüne yapıldığını da kaydeden Muhtar Korkmaz, "Hayrımız, her yıl Mayıs ayının ikinci haftası gerçekleştirilir. Bereketli bir ürün dönemi için, insanların kaynaşması, yakınlaşması, hısım akrabanın görüşmesi için yapılır. Çevre köylerden insanlar da birbiriyle görüşür. Ayrıca işten güçten ve köy yeri olduğu için her zaman görüşemeyen genç kızlar, delikanlılar süslenir, en güzel kıyafetlerini giyer, yol boyunda gezinir, birbiriyle görüşür anlaşırlar. Hayırlar ve düğünler gençlerin görüşmesi için vesile olur" dedi.

        Hayra bir hafta önceden hazırlandıklarını, odun ve tankerlerle su taşıdıklarını, akşamdan kurbanların kesildiğini, keşkek kazanlarının kaynatılmaya başlandığını anlatan Muhtar İsa Korkmaz, eskiden keşkek hazırlanırken buğday ve etin elle dövüldüğünü son sekiz on yıldır ise sanayide hazırlattıkları çırpıcı aletin traktörün kuyruk miline bağlanarak kazanlardaki keşkeğin dövüldüğünü söyledi. Muhtar Korkmaz, "Arkeologların yüzey buluntuları tahmini değerlendirmelerine göre burası demir çağı mezarlığı. Yaklaşık iki bin - üç bin yıl önceki mezarlığın kıyısındaki üç yatırın da bulunduğu alanda hayır cemiyeti gerçekleştiriliyor" dedi. Seyyar esnafında rağbet ettiği hayır yemeğinde çevre ilçe ve köylerden gelen vatandaşlarda alışveriş yapma imkanı buluyor.

        (GD)

        09.05.2016 13:09:32 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Çanakkale haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Çanakkale Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler