Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Mersin'in 50 yataklı yeni AMATEM'i otel konforunda hizmet veriyor

        - Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Çamsarı, haziran ayından bu yana yeni binada bin 442 hastaya poliklinik hizmeti, 624 hastaya denetimli serbestlik poliklinik hizmeti, 211 hastaya da yataklı tedavi hizmeti verildiğini bildirdi

        (Fotoğraflı)

        MERSİN (İHA) - Mersin'in 50 yataklı yeni AMATEM'i otel konforunda hizmet veriyor. Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Memnune Çamsarı, haziran ayından bu yana yeni binasında hizmet vermeye başlayan AMATEM'in, 42'si tek kişilik, 1'i iki kişilik, 7'si de yoğun bakım özellikli detoksifikasyon odası olan modern bir merkez olduğunu ifade etti.

        Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Çamsarı, yaklaşık 6 milyon liraya mal olan ve haziran ayından bu yana hastalara hizmet vermeye başlayan Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında, alkol ve uyuşturucu bağımlılığına değinen Çamsarı, Türkiye'de ve dünyada alkol ve uyuşturucu madde kullanma oranlarının hızla arttığına, maddeye başlama yaşlarının ise üzüntü verecek şekilde gittikçe düştüğüne dikkat çekti. Uyuşturucu maddelerin kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını yıprattığını, insanı temel yaşam becerilerinden uzaklaştırdığını vurgulayan Çamsarı, "Uyuşturucu maddelerle mücadele etmek, geleceğimiz olan çocuklarımızı ve gençlerimizi korumak etkin bir halk sağlığı yaklaşımıyla olabilecektir. Öncelik, koruyucu sağlık hizmetleri olmalıdır, ancak alkol ve madde bağımlısı kişilerin tedavisi için iyi bir psikiyatrik tedavi protokolünün olması da zorunludur. Bu kişilerin iyileşebileceği, maddeden uzak bir yaşama ulaşabilecekleri inancını geliştirmek öncelikle biz sağlıkçıların görevidir. Sağlık politikaları bu sorunun kaynağına inmeli, toplumun bu üzücü konu hakkındaki bilgilenmesini sağlamalıdır. Bunun yanında hekim, hemşire, psikolog, sosyal hizmet uzmanları, rehber öğretmenler, aileler, yakın arkadaşlar ve bağımlı kişiler işbirliği içinde olmalı, bir ekip çalışması halinde sorunun üzerine gitmelidir" dedi.

        Sağlık Bakanlığı'nın, son yıllarda alkol ve madde bağımlılarının tedavi sürecini iyileştirmek amacıyla yaptığı önemli çalışmalar olduğuna işaret eden Çamsarı, Bakanlığın birkaç yıldır üzerinde çalıştığı madde bağımlılığı tedavi merkezleri yönetmeliğindeki son düzenlemelerle madde bağımlılarına ömür boyu tedavi desteği ve hastaların tedavi sonrasında takip edilmelerini sağlayan çalışmaların da devam ettiğini bildirdi.

        "Yeni AMATEM, bağımlılara otel konforu sunuyor"

        Yeni binasında hizmet vermeye başlayan AMATEM ile ilgili bilgiler veren Çamsarı, AMATEM'in daha önce Mersin Devlet Hastanesi'nde 9 yataklı bir servis olarak hizmet verirken, mevcut servisin yeterli olmaması üzerine, kente yeni bir merkez kazandırmak için çalışma başlattıklarını anımsattı. Merkez Yenişehir ilçesindeki 4 bin 800'ü kapalı alan olmak üzere toplam 6 bin 800 metrekare alan üzerine kurulu AMATEM'in 11 Ocak 2015'te Mersin Kamu Hastaneleri Birliği'ne devredildiğini kaydeden Çamsarı, yeni AMATEM'in tedavi olmak isteyen bağımlılara otel konforu sunduğunu dile getirdi. Çamsarı, "Modern bir merkez olan AMATEM'de 42'si tek kişilik, 1'i iki kişilik, 7'si de yoğun bakım özellikli detoksifikasyon odası olmak üzere toplam 50 yatak bulunuyor. Bunun yanında merkezimizde acil müdahale odaları, bir muayene polikliniği, bir denetimli serbestlik polikliniği, iş uğraş atölyeleri ve 30'ar kişilik konferans salonlarımızla hizmet veriyoruz. Ayrıca, haziran ayından itibaren yeni binasında hizmet vermeye başlayan AMATEM'de bin 442 hastaya poliklinik hizmeti, 624 hastaya denetimli serbestlik poliklinik hizmeti ve 211 hastaya yataklı tedavi hizmeti verilmiştir" ifadelerini kullandı.

        Merkezde verilen hizmetlerin iki başlık altında özetlenebileceğini anlatan Çamsarı, şöyle devam etti: "İlk aşama, madde yoksunluğundan ya da etkisinden arındırma anlamına gelen detoksifikasyon, ikinci aşama ise özellikle psikolojik eğitimlerin yapıldığı rehabilitasyon hizmetleridir. Kısa dönemde arındırma tedavisi ile bilişsel ve fiziksel olarak stabil hale gelen hasta rehabilitasyona tabi olmaktadır. Psikologlar, psiko-eğitim verip, hastalar ve aileleri bağımlılık konusunda bilinçlendiriliyor."

        (KYM-Y)

        03.10.2016 16:10:58 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler