Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bölgesel anesteziyle safra kesesi ameliyatı oldu

        - Safra kesesinde taş ve iltihap teşhisi konan, sağlık sorunları nedeniyle bölgesel anestezi (belden aşağı uyuşturularak) ameliyat olan Mehmet Yılmaz, doktorlarının yoğun çabası ile ilk defa uygulanan bir anestezi yöntemiyle sağlığına kavuştu

        (Fotoğraflı)

        Erol Karaoğlan

        ADANA (İHA) - Adana'nın Kozan ilçesinde özel bir hastanede bölgesel anestezi yöntemiyle safra kesesi ameliyatı başarı ile gerçekleştirildi.

        Kozan ilçesinde özel bir hastanede safra kesesinde taş ve iltihap teşhisi konan ve ameliyat olması gereken ancak genel anestezi (tamamen bilinci kapalı) olarak ameliyat olması gerekirken sağlık sorunları nedeniyle bölgesel anestezi (belden aşağı uyuşturularak) ameliyat olan Mehmet Yılmaz (60) ameliyat riskli olmasına rağmen doktorlarının yoğun çabası ile ilk defa uygulanan bir anestezi yöntemi ile sağlığına kavuştu.

        Hastalığı nedeniyle genel anestezi olması gerekirken sağlık sorunları nedeniyle ilk defa bölgesel anestezi olan ve bilinci açık bir şekilde ameliyat olarak sağlığına kavuşan Mehmet Yılmaz, "Safra kesesinden ameliyat oldum. Burada tamamen uyuşturarak ameliyat olamıyordum. Belden uyuşturarak ameliyat yaptılar. Çok rahatım yani çok memnunum ameliyat çok güzel geçti. Safra kesesinde taş ve çamur vardı bu yüzden ameliyat oldum. Belden aşağı uyuşturularak doktorlarımız o şekilde ameliyat etti. Bilincim tamamen kapalı olarak ameliyat olamıyordum" dedi.

        Hastayı genel anestezi yerine hastanın sağlık sorunları nedeniyle bölgesel anestezi yapan Anestezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Nilgün Yaşar;,"Hastamız safra kesesinde taş iltihap nedeniyle laparaskopik kolesteklomo planlanan bir hastaydı. Halk arasında kapalı ameliyat dedikleri ameliyat olması gerekti. Hastamızın ufak tefek tıbbi sorunları da vardı. Akciğer problemi olsun benzer problemler. Boyunun kısa olmasından dolayı entübasyon problemi de vardı. O bölgeyi çok fazla zorlamak istemedik cerrahımızla konuştum. Bu ameliyatı bölgesel anestezi yapalım dedim. Ortopedinin ameliyatları hemen hemen bacak diz bu tip ameliyatlarda bu yöntemi kullanıyorduk. Cerrahımız olur deyince biz hastamızı yan çevirdik ve uyandırmıştık zaten. Hastamız uyanık olarak hiçbir rahatsızlık hissetmedi. Bu tip şeylerde çokta geciktirmek istemedik ameliyatı. Bu tip ameliyatlarda belden aşağı uyuşturma yöntemi çok kullanılan bir yöntem değil. Anestezi alması riskli hastaları da rahatlıkla bu tip ameliyatı olabilirler. Halk arasında belden aşağı uyuşturma diyorlar. Biz anestezi olarak bölgesel anestezi diyoruz. Biraz seviyeyi yüksek tuttuk ve hastamızı rahatlatacak şekilde ameliyatı yaptık. Hastamızın bir takım problemlerinden dolayı genel anestezi olması riskliydi. Bizde hastamızı bölgesel anestezi dediğimiz halk arasında belden aşağı uyuşturarak ameliyatını gerçekleştirdik. Genelde bu tip ameliyatlarda hastalarımız ağrı duyabilir diye tamamen uyutuyorduk" şeklinde konuştu.

        Riskli olmasına rağmen hastanın sağlığı için bölgesel anestezi ile ameliyatı gerçekleştiren Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mustafa Eren, "Bu hastam daha önce geldi bana. Safra taşı vardı ameliyat olmayı düşünmedi ve erteledi. Geçen gün ağrısı artmış bir şekilde geldi. Ameliyat gerekiyordu ve ameliyat sırasında anestezi imkânı olmadı. Bizde ameliyat gerektiği için acilen hastanın belinden anestezi verdik ve ameliyatı yaptık. Safra ameliyatları genel anestezi olarak yapılır. Ama bu hastamıza bölgesel olarak anestezi uyguladık. Bizim için biraz zor oldu ama çok iyi bir sonuç aldık. Ülkemizde bu tür anestezi yöntemi uygulanmıyor. Bu tür ameliyatlarda genel anestezi uygulanır. Bu hastanın özel durumu olduğu için bu yöntemi kullandık. Her şeyin bir riski vardır. Bu geç kalmış bir ameliyattı. Biz riski aldık ama sonuçta hastamız sağlığına kavuşmuş oldu. Hastamızın sağlığı gayet iyi. Bu tip hastalıklarda taş tanısın konduğunda mutlaka hastalarımız gecikmesinler ve ameliyat olsunlar. Çünkü taş tanısı konduğunda mutlaka ameliyat olunacaktır. Geç kalınırsa daha sıkıntılı bir ameliyat oluyor. Biz isteriz ki daha kolay bir şekilde hastalarımız ameliyat olsunlar ve sağlıklarına kavuşsunlar" dedi.

        (EKA-Y)

        20.10.2016 10:53:45 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adana haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adana Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler