Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Foça'da foklar gözlem altında

        (Fotoğraflı)

        İZMİR (İHA) - Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ve Foça Belediyesi işbirliği ile Foça'da yaşamlarını sürdüren Akdeniz Fokları, foto-kapan ile gözlem altına alındı. Yapılacak gözlem ile Akdeniz Fokunun popülasyonu, yaşam alanları ve ne sıklıkla Foça'daki mağaraları kullandıkları belirlenecek.

        1993 yılından bu yana izlenen Akdeniz Fokları, gelişen teknoloji ile birlikte artık 24 saat gözlem altına alındı. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ve Foça Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında Foça'da bulunan 11 mağaranın 5'ine foto-kapan kuruldu.

        Projenin başında yer alarak kameraları mağaralara yerleştiren Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Güçlüsoy, "1994 yılından bu yana Akdeniz Foklarının kullandığı mağaraları ve Akdeniz foklarını izliyoruz. Artık bu çalışmaları haftada iki kez yapmak yerine her gün 24 saat izleyecek sistemleri mağaralara kurduk. Bundan sonra buraların devamlı olarak izlemesini yapacağız" dedi. Doç. Dr. Güçlüsoy, "Proje kapsamında hedefimiz buradaki mağaraları kaç fok balığı kullanıyor, hangi aralıklarla geliyorlar, hangi dönemlerde daha sık geliyorlar tespiti yapılacak" dedi.

        Foça'nın Akdeniz Fokları açısından çok önemli bir bölge olduğunu ifade eden Güçlüsoy, "Fokların yaşam alanlarındaki deniz trafiği yoğunluğu, yasa dışı avcılık gibi durumlar varsa Akdeniz Foklarının bu durumdan etkileneceği için bunların önüne geçecek çalışmalar yürüteceğiz" diye konuştu.

        Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise mağaralara kurulan kameralar sayesinde foklar hakkında birçok bilgiye ulaşacaklarını belirterek, "Zaman içinde Akdeniz Foklarının mağaralara giriş ve çıkışlarını, hangi aralıklarda buraları kullandıklarını ve kaç Akdeniz Foku olduğunu belirleyeceğiz. Dünyada çok az Akdeniz Foku kaldığını dikkate alırsak bu proje ile elde edilecek veriler, Foçamızda yaşayan Akdeniz Foku neslinin sürdürülebilmesi için son derece önemlidir" dedi.

        (AG-Y)

        20.10.2016 11:28:36 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler