Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başkan Gürkan'a anlamlı hediye

        - Edirne Belediye Başkanı Gürkan'a, Mustafa Kemal Atatürk'ün, Bulgaristan'da kullandığı sandalye hediye etti

        (Fotoğraflı)

        Koray Ustabaşı

        EDİRNE (İHA) - Fahri Hemşehrilik Beratı'na layık görülen Sofya Kütüphanecilik ve Bilgi Teknolojileri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Stoyan Denchev, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da 1913-1915 yılları arasında askeri ataşe olarak görev yapan Mustafa Kemal Atatürk'ün oturduğu sandalyeyi hediye etti. Anlamlı hediye için Denchev'e teşekkür eden Gürkan, sandalyenin çok kısa bir süre sonra hizmete girecek Kent Belleği Müzesi'nde sergileneceğini söyledi.

        Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 94'üncü yıl dönümü dolayısıyla Gloria Park'ta Kurutuluş Resepsiyonu düzenledi. Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen resepsiyonda, Edirne'yle özdeşleşmiş Ünlü Yunan Ressam Dimitris Nalbantis, Sofya Kütüphanecilik ve Bilişim Teknolojileri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Stoyan Denchev ve ÇEKÜL Vakfı Kurucusu ve Başkanı, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'e Edirne Belediye Meclis Kararı'yla Fahri Hemşehrilik Beratı verildi.

        Atatürk'ün restorana her gittiğinde oturduğu sandalyeyi Gürkan'a hediye etti

        Fahri Hemşehrilik Beratı'nı almak için sahneye çıkan Sofya Kütüphanecilik ve Bilişim Teknolojileri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Stoyan Denchev, "Politik ve eğitimci faaliyetlerimi sadece ülkemde değil, yakın komşumuz Türkiye'de de fark edilmesinden gurur duyuyorum. Arkadaşlarımla Tunca Nehri'nde yıkandığımız çocukluğumu özlemle anıyorum. Aynı Tunca Nehri Edirne'den de geçiyor. Osmanlı Devleti'nin başkenti olan Edirne, kendisinde birçok kültür, anıt ve tarih barındırmaktadır. Şehrin günümüzde de bölgede barış ve istikrarının korunması için önemli bir yeri vardır. Edirneliler, Türk halkının kahramanı, Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün laik oğullarıdır" diye konuştu.

        Başkan Gürkan'a ilk bakışta çok basit görünen ama çok özel bir sandalyeyi hediye etmek istediğini ifade eden Denchev, "Bu sandalyeye Sofya Merkezi'nde Bulgaria adını taşıyan bir restoranın Kırmızı Salonu'ndaydı. Geçmişte 1913-1915 yıllarında Bulgar Krallığı'nda Türkiye'nin askeri ataşesi olan genç ve yakışıklı Mustafa Kemal sık sık bu sandalyeye oturmuştur" diyerek, sandalyeyi Gürkan'a takdim etti.

        Sandalyede yazan "Türk Halkı'nın büyük evladı Mustafa Kemal Atatürk, çağdaş Türkiye'nin kurucusu, Bulgaristan'ın Çarlık dönemi başkenti Sofya'da askeri ataşe olarak bulunduğu süreçte (7 Ekim 1913 - 2 Aralık 1915) 'Bulgaria' restoranın Kızıl Salonunda bu sandalyede oturuyormuş" yazısını okuyan Başkan Gürkan, anlamlı hediye için duyduğu mutluluğu dile getirdi.

        Edirne halkı adına Denchev'e teşekkürlerini sunan Gürkan, sandalyenin çok kısa bir süre sonra hizmete girecek olan Edirne Kent Belleği Müzesinde sergileneceğini söyledi.

        "Edirne Avrupa düşüncesine sahip bir şehir"

        Yunan Ressam Dimitris Nalbantis ise Fahri Hemşehrilik Beratı'na sahip olmaktan onur duyduğunu ifade etti. Fahri Hemşehrilik Beratı'nı Başkan Gürkan'ın elinden alan Nalbantis, "Edirne, tarihi ve aynı zamanda çağdaş Avrupa düşüncesine sahip bir şehirdir. Umarım sanatçı ve insan olarak bu onur ve güveninize layık olabilirim. Bu şehri her zaman tüm mevsimlerinde çizmeyi seviyorum. Çünkü Edirne'nin doğası, manzarası ve tarihinden ilham alıyorum" diye konuştu.

        Başkan Gürkan'ın muhteşem bir adam, politikacı ve sanatçı olduğuna değinen Nalbantis, "Kendisini Edirne'ye adamış. Bana sürekli olarak fotoğraf veriyor. Yedi yirmi dört durmaksızın sıcakta ve soğukta çalışıyor. Bu şehrin güzelliklerini o çok iyi biliyor. Bu şehre tapıyor. Benim 'İki Mevsim Edirne' eserim o insana adanmıştır. Rönesanslı Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a" diyerek, yeni yaptığı 2 boyutlu bir resim Başkan Gürkan'a verdi.

        Gürkan, daha sonra ÇEKÜL Vakfı Kurucusu ve Başkanı, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen'e de Fahri Hemşehrilik Beratını takdim etti. Gürkan'a teşekkür eden Sözen, "Barışı aradığımız bugünlerde, burada birlik ve beraberliği görmenin mutluluğunu yaşıyorum. Biz buraya kendi ülkemizi kurarak geldik. Torunumu getirdim. Çünkü o bizim yapamadıklarımızı gelecekte yaparsa, mutluluğu ülkemin mutluluğu kadar büyük olacaktır. Çünkü gelecek onlarındır. Edirne için çalıştık. Herkes kendine göre bir şeyler yaptı. 2018 yılının ikinci yarısında farklı bir Edirne görmek umuduyla hepinizi selamlıyorum" dedi.

        (KU-MK-Y)

        26.11.2016 14:37:39 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Edirne haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Edirne Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler