Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        3 Aralık Dünya Engelliler Günü

        - Eskişehir Valisi Azmi Çelik:

        - "Türkiye nüfusunun yüzde 12,3'ünü engelli vatandaşlar oluşturuyor"

        - "Engelli vatandaşların topluma kazandırılması için kamunun liderlik yapması şarttır"

        - "Engelliler Kanunu ile tarihi bir adım atıldı"

        - "2012 yılında engelliler için ayrı bir sınav uygulamasına geçilerek bir ilke imza atıldı"

        (Fotoğraflı)

        ESKİŞEHİR (İHA) - 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle düzenlenen etkinliğe katılan Eskişehir Valisi Azmi Çelik, engellilerin toplum hayatına tam ve sorunsuz bir şekilde katılımı noktasında, kamunun inisiyatif alması ve liderlik yapmasının gerekli olduğunu söyledi.

        Eskişehir Valiliği ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından, Eskişehir Öğretmenevi'nde gerçekleştirilen programa; Vali Azmi Çelik ve eşi Emel Çelik, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sultan Murat Aydın, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, engelli aileleri, engelli bireyler ve çok sayıda davetli katıldı. Kuran-i Kerim Tilaveti ile başlayan programda daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Çocuk Evleri'nde kalan Ramazan Güven, İstiklal Marşını okudu. Ardından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Yetişkin Zihinsel Engelli Kadınlar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi halk oyunları ekibi kısa bir gösteri sundu.

        Programın açılış konuşmasını yapan Vali Çelik, "Böyle anlamlı bir günde sizlerle bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu özellikle ifade etmek istiyorum. Şüphesiz engelli kardeşlerimizin meselelerini, sıkıntılarını hatırlamak, başarılarının farkına varmak sadece bir günün sınırlarına hapsedilmeyecek kadar önemlidir" dedi.

        "Türkiye nüfusunun yüzde 12,3'ünü engelli vatandaşlar oluşturuyor"

        Ülkemizdeki nüfusun yüzde 12,3'ünü engelli vatandaşlarımızın oluşturduğunu dile getiren Vali Çelik, Dünya Engelliler Günü'nün 1992'den bu yana engelli vatandaşlarımızın topluma kazandırılması, haklarının tam ve eşit şekilde sağlanması noktasında ciddi bir farkındalık oluşturduğunu hatırlattı. Vali Çelik şöyle devam etti:

        "Bugün vesilesiyle bir muhasebe, bir murakabe yapılarak gelinen nokta ile hedefler arasındaki mesafe net olarak görülebiliyor. 3 Aralık münasebetiyle düzenlenen etkinliklerin, oluşan hassasiyetin engelli kardeşlerimizin hayatlarını daha da kolaylaştıracak adımların atılmasına vesile olmasını diliyorum."

        "Engelli vatandaşların topluma kazandırılması için kamunun liderlik yapması şarttır"

        Vali Azmi Çelik, aileleriyle birlikte ele alındığında, engellilik konusunun, 80 milyonluk Türkiye nüfusunda yaklaşık 30 milyon insanı yakından ilgilendirdiğine dikkat çekti. Bu nedenle hiç kimsenin kayıtsız kalmaması gerektiğini belirten Vali Çelik, "Onun için bu meselenin kamu ve özel sektör kuruluşlarımızın, belediyelerimizin, sivil toplum örgütlerimizin, üniversitelerimizin, iş adamlarımızın ana önceliklerinden biri olması gerekiyor. Engellilerin toplum hayatımıza tam ve sorunsuz bir şekilde katılımı noktasında elbette kamunun inisiyatif alması, liderlik yapması şarttır. Ancak bu meselenin çözümü için tüm toplum kesimlerinin adeta bir seferberlik ruhuyla hareket etmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

        "Engelliler Kanunu ile tarihi bir adım atıldı"

        Eskişehir Valisi Azmi Çelik, 200 yılında çıkartılan 'Engelliler Kanunu'nun, önemli bir adım olduğuna dikkat çekerek, "2010 yılında anayasada yapılan değişiklikle engellilere "pozitif ayrımcılık" anayasal güvence altına alınmıştır. 2007 yılında başlatılan "evde bakım aylığı" uygulamasıyla engelli kardeşlerimiz kendi yakınlarının yanında bakım hizmetini rahatça almaya başladılar. 'Engelli Bakım Merkezleri'nde de birçok kardeşimize bakım hizmeti veriliyor. Ailesi yanında bakımı mümkün olmayan engellilerimiz ise "Umut Evleri"nde yaşamlarını sürdürüyorlar" ifadelerine yer verdi.

        "2012 yılında engelliler için ayrı bir sınav uygulamasına geçilerek, bir ilke imza atıldı"

        Vali Çelik konuşmasının devamında, 2012 yılında dünyada bir ilke imza atılarak engelliler için ayrı ve merkezi bir sınav uygulaması getirildiğini hatırlattı. Bu şekilde ilk kez "engelli kamu personeli seçme sınavı" gerçekleştirildiğini de hatırlatan Çelik, "Fiziki engelin değil asıl kalplerdeki, zihinlerdeki engelin sorun olduğunu her fırsatta anlatacak, her fırsatta hatırlatacağız. Tek bir engelli kardeşimiz dahi kendisini dışlanmış hissederse, kendisini çaresiz hissederse, bunun vebali tüm insanlığın üzerindedir. Bu konuda inanın herkes sorumluluk sahibidir. İlimizdeki bütün ailelerimizi engellileriyle birlikte yaşamın her alanında aktif olarak hayatını sürdüren bir konuma getirmek hepimiz için bir ödevdir. Engelliler Günü'nün ülkemizdeki ve tüm dünyadaki engelliler için hayırlara vesile olmasını diliyor, sizlere saygılarımı, sevgilerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.

        Vali Çelik'in konuşması uzman eğitmen tarafından işaret diliyle anlatıldı. Konuşmanın ardından Vali Çelik ve eşi Emel Çelik, misafirlerle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

        (SK-MET-Y)

        06.12.2016 11:39:50 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Eskişehir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Eskişehir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler