Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Odunpazarı Belediyesi karbon salınım haritası hazırlıyor

        (Fotoğraflı)

        ESKİŞEHİR (İHA) - Çevreci çalışmaları ile dikkat çeken Odunpazarı Belediyesi, Türkiye'de bir ilke daha imza atarak "Karbon Salınım Miktarının Haritalanması"nı hazırlamaya başladı.

        Sanayileşmenin ve nüfusun artmasıyla birlikte hava kirliliği artık insan yaşamını tehdit ediyor. Bu kirliliğin oluşturacağı tehlikeyi fark eden ülkeler, Kyoto Protokolü çerçevesinde öncelikle hava kirliliğini belli bir sınırın altında tutmanın yollarını aramaya başladı. Şehirler ise bu hava kirliliğinden etkilenen yerlerin en başında geliyor. Şehirlerde yaşayanlara yaşadıkları yeri uygun hale getirmekte de başrol belediyelere düşüyor. 1997 yılında imzalanan ve 2005 yılında yürürlüğe giren protokole göre 2020 yılına kadar Türkiye, karbon salınımını en az yüzde 20 azaltmayı öngörüyor. İmzalanan protokol gereği ise Türkiye bu kurala uymak zorunda. Çevreye ve insana karşı sorumluluklarının farkında olan Odunpazarı Belediyesi de bu konuda çalışmalara başladı. Odunpazarı Belediyesi, "Karbon Salınım Miktarının Haritalanması" çalışması başlattı. Karbon salınımını kontrol ederek belli bir değerin altında tutmayı hedefleyen Odunpazarı Belediyesi, Anadolu Üniversitesinde bu konuda yüksek lisans yapan Creck Svonsky Revenge Dassi Tsopmo'nun araştırmalarına destek veriyor. Bu çalışma ile Odunpazarı Belediyesi, uydu verileri ve yer gerçeklerini kullanarak Odunpazarı sınırları içinde bulunan mahallelerin "Karbon Salınım Haritasını" oluşturacak. Yetkililer, çalışmaların Haziran ayı sonunda tamamlanacağını bildirildi.

        Elde edilen harita, Odunpazarı Belediyesinin hareket planının temelini oluşturacak. Yapılan haritalama çalışması sonucunda mahalle mahalle karbon salınım miktarları tespit edilebilecek. Yapılacak olan karbon salınımının azaltılması çalışmalarında ise haritalama işleminin kesin olarak yapılması gerekiyor. Her mahallenin karbon düzeyi belirlendiğinde imar işlerinden ruhsat işlerine, fen işlerinden park bahçe yapım işlerine kadar belediyenin bütün birimleri bu haritalar üzerinden çalışmalarını yürütecek. Bu yöntem kullanılarak her yıl belediye sınırları içinde bulunan mahallelerde karbon değerlerinin azaltılması yönünde çalışmalar yapılacak. Sınırları içindeki mahallelerde insan sağlığını öncelik olarak kabul eden Odunpazarı Belediyesi, böylelikle "Akıllı Belediyecilik" çalışmalarında ilk şartı yerine getirmiş olacak.

        (MEB-KA-Y)

        26.03.2017 15:13:52 TSI

        NNNN

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler