Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çin Tarihçiliği Gözünden Kadim Türk-Çin İlişkileri" konferansı

        (Fotoğraflı)

        KIRKLARELİ (İHA) - Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen "Çin Tarihçiliği Gözünden Kadim Türk-Çin İlişkileri" konulu konferans, Rektörlük Kültür Merkezinde gerçekleşti.

        Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent Bayram, Fen Edebiyat Fakültesi akademik ve idari personeli ile öğrenciler dinlediği konferansa konuşmacı olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsenbike Togan katıldı.

        Prof. Dr. İsenbike Togan, verdiği konferansta Çin'de resmi tarih yazımının başladığı ve Tang sülalesinin hüküm sürdüğü 7. yüzyıl dönemden günümüze kalan anıt mezarlar, mezar odalarındaki duvar resimleri ve mezar lahitleri üzerinde bulunan kabartma örneklerine dair fotoğraflar eşliğinde kadim Türklerin yaşamlarına dair değerlendirmelerde bulundu ve Türkler ile Çinliler arasındaki etkileşimleri gözler önüne serdi.

        Kadim Türklerin tarihinin ancak belli bir dönem için yazıtlardan öğrenilebildiğini belirten Togan, Çin kaynakları diye bahsedilen kitapların devlet için yazılmış kitaplar olduğunu söyledi. Çinli tarihçilerin Çin'de iktidara gelen sülalelerin dış ülkelerle olan ilişkilerini düzenlemek için Türklerle ilgili bilgileri hazırlamış olduklarına vurgu yapan Togan, bu bilgilerde insan faktörü üzerinde odaklanılmayıp sadece siyasi meselelerin ele alındığını kaydetti.

        Türk asıllı kişilerin kitabelerinin yeni yeni gün yüzüne çıktığını kaydeden Togan, "Bugün Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan bölgelerde çıkartılan yazıtlar da var. Benim değineceğim dönemde yani 7. yüzyılda Çin'de Tang sülalesi vardı. Kuzeyde Göktürkler yer alıyordu. O dönemden kalan mezar külliyelerinde yatan kadim Türk asıllı kişilerin kitabeleri, şimdi yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Bu kitabeler, mezar külliyesinde yer alan müzelerde bulunuyor. Ama biz Türkiye'de daha çok, "Çin yıllıkları bizim tarihimizi yazmıştır" dediğimizde sadece yıllıklara bakıyoruz. Yıllıkların dışındaki malzemeyi değerlendirecek, Japonca, Çince, kadim Türk dili ve sanat tarihini bilmemiz gerekiyor. Bunları bildiğimiz zaman o dönem insanlarının yaşamını öğrenmemiz mümkün olabilir" dedi.

        Konferansın sonunda, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent Bayram, verdiği konferans için Orta Doğu Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. İsenbike Togan'a teşekkür ederek günün anısına çiçek takdim etti.

        (KA-MEF-Y)

        04.04.2017 11:51:29 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kırklareli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kırklareli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler