Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MARDİN (AA) - Midyat'da 10 bin menengiç ağacına Siirt fıstığı aşılanmasına yönelik proje hayata geçirildi.

        Tasarlanan proje kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün teknik ortaklığıyla Midyat Ziraat Odası'nın uygulayıcısı olduğu proje için uygulama yeri, bu ağaçların yoğun olarak bulunduğu Kutlubey Mahallesi oldu.

        Projeye Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ile Midyat Kaymakamlığı'nın da destek verdiği bildirildi.

        Daha önceden kış budaması yapılan yaklaşık 10 bin ağaç, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından geleneksel ve modern aşı ustaları tarafından aşılandı.

        DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Kutlubey Mahallesinde düzenlenen proje tanıtım ve uygulamasında yaptığı konuşmada, gerçekleştirdikleri projenin çok önemli olduğunu söyledi.

        Şu an aşılanmış ağaçların yüzde 90’ının tuttuğunu belirten Altandağ, "İnşallah bu potansiyel sadece Midyat'ta değil, daha sonra Ömerli'de, Savur'da bölgedeki bütün ağaçların aşılanmasında etkili olacak. Burada 2 milyon ağaçtan bahsediyoruz." diye konuştu.

        Uygulanan proje ile yaklaşık 500 dönüm alanda 10 bin yabani menengiç ağacının aşılanması sonucunda iki-üç yıl içinde ağaç başına en az 5 kilogram verim alınabileceğini öngördüklerini belirten Altındağ, şöyle konuştu:

        "Bu öngörüye göre ilin ekonomisine yıllık en az 2 milyon TL kazandırılmış olacak ve bu kazanımın en az yarısı doğrudan köydeki çiftçilere yansıyacaktır. Aşılama projesinin yaklaşık 65 bin TL bütçesi göz önüne alındığında projenin yarattığı katma değer ortaya çıkmaktadır. İldeki bütün ağaçların aşılanması ile yıllık 400 milyon TL'lik bir gelir artışı söz konusu olabilecektir."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mardin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mardin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler