Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        EDİRNE (AA) - Yem bitkilerinin kraliçesi olarak nitelendirilen ve hayvancılıkta kullanılan yonca bitkisinin hasat işlemi devam ediyor.

        İçerisinde bol miktarda protein ve vitamin barındıran yonca, et ve süt veriminde yüzde otuzlara kadar artış sağlıyor.

        İlk ekiminden sonra ortalama 7 yıl mahsul veren yonca, yılda 5-6 kez hasat edilebiliyor.

        Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, yaptığı açıklamada, yoncanın besi ve süt hayvancılığı için önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

        Yoncanın protein yönünden çok değerli bir yem bitkisi olduğunu ifade eden Suiçmez, şunları kaydetti:

        "Yoncayı bir kere ektikten sonra 6-7 yıl biçebiliyorsun. Yonca ekiminde hükümetimiz 5 yıl olmak üzere yılda dekar başına 15 lira destek veriyor. Aynı şekilde tohumuna da destek veriyor. Bakımı iyi olan yoncadan bir dekarda 20-25 balya alınabiliyor. Ticareti de yapıldığında yonca birçok üründen daha fazla gelir getirici bir ürün. Balyanın tanesi 20 liradan satılıyor. Bölgemizde yeterince yonca ekimi yapılmıyor. Halbuki yonca en az mısır kadar değerli yem bitkisi. Hayvanın sağlığı açısından da çok önemli bir bitki. Yonca yiyen hayvanlar kolay kolay sağlık problemi yaşamaz. Daha çok yonca ekilmesi için çalışmalar yapıyoruz."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Edirne haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Edirne Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler