Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AFYONKARAHİSAR (AA) - CANAN TÜKELAY - Afyonkarahisar'ın kilimi ile ünlü Bayat ilçesinde, ipliğe dönüştürülen yün, doğadan elde edilen kök boyalarla boyanarak, genç kızlar ve kadınların duygularını yansıttığı Türkiye'nin ilk ve tek patentli Bayat Kilimi'ne dönüşüyor.

        Kaymakamlığın öncülüğünde ilçe ve köylerinde açılan kurslar sayesinde yeniden eski canlılığına kavuşan kilim dokumacılığı, yöre halkı için önemli bir geçim kaynağı oluşturuyor.

        Kilimin dokunması için ilk olarak dağlardan pinar, palamut ve mazı bitkisi toplanarak gölgede kurutuluyor. Daha sonra kazanlara iple beraber konulup kaynatılıyor. 24 saat kazanda bekleyen ipler, askıya asılarak kurumaya bırakılıyor. Kurutulan ipler tezgahlarda hünerli ellerde dokunarak yün kilim haline getiriliyor.

        Bayat Kilim Atölyesi'nde sergilenen kilimler arasında "avşar güzeli", "seleser", "bindallı", "bıtıraklı", "ejderhalı" ve "burçaklı" gibi modeller yoğun ilgi görüyor.

        Kaymakam İbrahim Halil Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en çok önem verdikleri projenin, adı ilçeyle özdeşleyen kilimlerin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması olduğunu söyledi.

        Bayat kilimlerinin Orta Asya'daki orjinal hali korunarak boyandığını ve atölyelerde dokunduğunu belirten Toprak, "Burada ip boyama ve dokuma atölyemiz var. Kilimler, ilçeden toplanan, Türkiye'nin farklı yerlerinden ve yurt dışından getirilen kök boyalarla boyanan iplerle dokunuyor." dedi.

        "Kilim dokumacılığı milletimizin kültüründe çok önemli bir yere sahiptir" diyen Toprak, bu kültürel mirasın devam ettirilmesinin önemini vurguladı.

        - "12-13 kilim modelimiz var"

        Bayat'ta bu kültürün devam etmesi için gayret gösterdiklerini vurgulayan Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Orijiinaline sadık kalarak, dokuma şekline, boyama ve renklerine dikkat ederek kilimlerimizi üretmeye devam ediyoruz. İlçemizde ve köylerde Bayat kilimi dokunuyor. Bulunduğumuz ortamda hem üretim hem satış yapılıyor. 12-13 kilim modelimiz var. Hepsinin birer hikayesi bulunuyor. Avşar güzeli en çok satışını yaptığımız kilimlerden. Kırmızı beyaz renklerle, milli renklerimizle dokunan kilimlerden. Tanıtıma da büyük önem veriyoruz. Expo 2016 Antalya Fuarı'nda, Bursa'da, Ankara'daki fuarlarda kilimlerimiz tanıtıldı. Yurt dışında da tanıtımı için stantlar açıyoruz. Belçika'da tanıtım yaptık. Fırsat buldukça diğer ülkelerde de kilimlerimizi tanıtmaya devam edeceğiz."

        Toprak, kilimlerde sentetik ip kullanılmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

        "Kilimlerimiz yüzde 100 yün, kök boya ile boyanıp, kirman ile hazırlanan iplerden dokunuyor. Hepsinde el emeği var. Kilim dokutarak varlığının devam etmesine yardımcı olurken, bölge halkının, özellikle kırsal kesimde yaşayan alt gelir grubundaki kişilerin, dezavantajlı grupların ve kadınların hane gelirlerine katkı sunmalarına imkan sağlıyoruz."

        Kurs hocası Ayşe Aslan da kök boyalı Bayat kilimlerinde pamuk ve elyaf katkısı olmadığını ifade etti.

        Kök boyada verimli sonuç alabilmek için mutlaka yün ip kullanılması gerektiğinin altını çizen Aslan, "Yünü önce bazı işlemlerden geçirir, yıkar, top haline getiririz. Yaşlı teyzelerimiz kirman ile bu yünü ip haline getirir. Sonra bu iplerden çile yapılır. Bu çileyi, kök boya elde edeceğimiz bitkilerle kazana atar, istediğimiz renklerle boyanmasını sağlarız." diye konuştu.

        İlçede 22 yıldır kök boya ustası olan Ali İhsan Erdoğan ise oldukça zor ve zahmetli bir iş yaptıklarını dile getirdi.

        Doğadan toplanan bitkileri kullandıklarını anlatan Erdoğan, "İpleri, önce çürümemesi ve boyanın iyi akması için şapla kaynatıyoruz. Bir gün sonra kök boyası ile boyuyoruz. Bugün iplerimizi pinar, sarı ve kahverengiye boyuyoruz. Kahverengi, cevizin dış kabuğundan, sarı ise palamuttan elde edilir. Kazanlarda iplerimizi, rengini alıncaya kaynatıyoruz. Bir gün dinlendirdikten sonra askıya asıyoruz. Yıkadıktan sonra kurutuyoruz. Kazanlarımızda kök boya olarak pinar, palamut, mazı boncuk, indigo ve baltık çamuru var. Hepsi tamamen doğal, bitkisel ürünlerdir."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Afyonkarahisar haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Afyonkarahisar Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler