Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin Musul operasyonuna girmesini engellemeye çalışanlar, Suriye'deki oyunlarını bozmamızdan rahatsız olanlardır. İstiyorlar ki Türkiye yerinde otursun, olup bitenleri seyretsin, sonra da payına düşen bedel neyse onu ödesin." dedi.

        Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen "28. Muhtarlar Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Suriye'de, Irak'ta Türkiye'ye yönelik tehditler olduğunda tehditlerin sınırlara dayanmasının beklenmeyeceğini söyledi.

        Tehditleri kaynağında yok etmenin, çözmenin çaresine bakılacağını ifade eden Erdoğan, sineklerle uğraşmak yerine bataklığı kurutmanın yollarının bulunacağını kaydetti.

        Erdoğan, Türkiye'nin 30 yılı aşkın süredir PKK terör örgütüyle mücadele ettiğini, bu örgütün yaklaşık 40 bin mensubunun imha edildiğini ama eylemlerinin durdurulamadığını aktararak, şöyle devam etti:

        "Çünkü uzun yıllar PKK bize saldırdığında karşılık veriyorduk. Bundan sonra ülke içinde ve dışında PKK'yı saklandığı inlerinde bulup bertaraf edeceğiz. Ülke içinde bunların saklandığı gizlendiği, eylem hazırlığı yaptığı yerleri tespit ettik. Birer birer hepsini yok ediyoruz, edeceğiz.

        Bölücü örgüte destek veren, imkan sağlayan kim varsa hepsinin de kökünü kurutacağız. Şimdiden söylüyorum, biz kendilerini bulup yok etmeden, nereye gideceklerse gitsinler, bu kadar açık söylüyorum. Aynı şekilde yurt dışında üslendiği yerlerde rahat nefes alabildikleri tek günleri olmayacak. Niye? O ülkelerin devlet başkanlarını da hükümet başkanlarını da hepsini bu konuda sürekli rahatsız edeceğiz. Önlerine dosyaları koyacağız, ne yaparlarsa yapsınlar. İçeri mi atarlar, gereğini nasıl yapacaklarsa yapsınlar. Bize mi teslim ederler ne yaparlarsa yapsınlar."

        - "İzin almak başka bir şey, bilgilendirmek başka bir şeydir"

        DHKP-C ve benzeri örgütlerin mensuplarının harekete geçmeden inlerinde yakalanıp adalete teslim edildiğini belirten Erdoğan, "FETÖ ile mücadele ediyoruz, bu ihanet çetesinin kamudaki, sivil toplum kuruluşları içindeki, iş dünyasındaki tüm elemanlarını adım adım takip ediyoruz. Bu ülkede artık kimsenin yaptığı ihanet, yanına kar kalmayacak. Hiçbir terör örgütünü, hiçbir teröristi biz bu topraklarda barındırmayacağız. Ya imha olacaklar ya teslim olacaklar ya da defolup gidecekler." dedi.

        Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta yaşanan hadiseler karşısında da bu yeni güvenlik anlayışına uygun bir duruş sergilediğini anlatan Erdoğan, yıllarca Suriye'de hem mazlum Suriye halkının mağduriyetini giderecek hem Türkiye'nin sınırlarının güvenliğini sağlayacak bir çözüm bulunması için beklediklerine dikkati çekti.

        Erdoğan, "Ama baktık ki biz bekledikçe sorunlar üzerimize geliyor. Bir yanda DEAŞ terör örgütü, diğer yanda PYD/YPG terör örgütü karşımızda bayrak sallamaya başlayınca, anladık ki kimseden bize fayda yok. Kendi göbeğimizi kendimiz kesmemiz gerek." diye konuştu.

        Türkiye'nin Cerablus operasyonuna başlarken diğer ilgili ülkelere bilgi verdiğini ama kimseden izin almadığını vurgulayan Erdoğan, "İzin almak başka bir şey, bilgilendirmek başka bir şeydir." dedi.

        Özgür Suriye Ordusu mensuplarıyla bu operasyonu başlattıklarını anımsatan Erdoğan, operasyonun başarıyla yürütüldüğünü bildirdi.

        Erdoğan, Suriye'de Türkiye'nin iki ayda elde ettiği neticenin daha önce dört yılda başarılamadığına vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı:

        "Sahaya girince gördük ki aslında Suriye'nin sorunu DEAŞ değil, ortada bir taktik ve strateji oyunu var. Suriye halkı bu oyunun kurbanı olarak seçilmiştir. Düşünebiliyor musunuz, 6 yılda 600 bini aşkın insanın canına mal olan bu oyunu bozan Türkiye'nin iki ay önce başlattığı hamle olmuştur. İşte Cerablus DEAŞ'tan temizlendi. 30 bine yakın Cerabluslu geldi, Cerablus'a yerleşti. Aynı şekilde Rai, orası da DEAŞ'tan temizlendi. Şimdi oraya da Rai'nin halkı yerleşmeye başladı. Bunların meşhur kutsalları olarak dergilerinin ismi ve dergilerinde ifade ettikleri 'Dabık' yani bizim tarihimizde de 'Mercidabık' diye geçen orası, aynen DEAŞ'tan boşaltıldı. Şimdi oraya da oranın sakinleri yerleşiyor. Birileri bize akıl veriyor, ne diyorlar? 'Dabık'a girdiniz, iyi, bundan dolayı tebrik ederiz, kutlarız ama daha aşağı gitmeyin.' Daha aşağıda ne var? El Bab var. Kusura bakmayın, biz oraya da gideceğiz. Niye gideceğiz? Çünkü bizim tehdidi altında olduğumuz yer, çizgi olarak söylüyorum, Dabık'ta bitmiyor. El Bab'ın da güneyine doğru iniyor. Oradan bizim Münbiç'i de koalisyon güçleriyle beraber kuşatma altına almamız lazım. Çünkü Münbiç, yüzde 95 ile Arap'tır. Ama orayı kim işgal etmek istiyor? PYD ile YPG. Biz Amerikalılara dedik ki 'buradan PYD, YPG gidecek.' Bakalım söz verdiler. Tamam giderse mesele yok. 'Rakka'da beraber hareket edebilir miyiz?' Dedik ki 'edebiliriz.' Çünkü Rakka, DEAŞ'ın merkezi. Orayı da DEAŞ'tan temizleyelim, oraya da gerçek sahipleri gelsin yerleşsin. Biz buna da varız. Fakat şu anda, bu defa benzer bir senaryo, mezhep çatışması çıkarmak üzere Musul'da sergileniyor. Kendi ülkesini terör örgütlerinin cirit attığı bir yer haline getiren Bağdat yönetiminin bu oyunun gerçek aktörü olmadığı gayet açıktır."

        - "Türkiye olarak kendi planlarımızı uygulamaya başladık"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin Musul operasyonuna girmesini engellemeye çalışanlar, Suriye'deki oyunlarını bozmamızdan rahatsız olanlardır. İstiyorlar ki Türkiye yerinde otursun, olup bitenleri seyretsin, sonra da payına düşen bedel neyse onu ödesin. Çünkü daha önce aynı yöntemi mülteci krizi üzerinden denediler." diye konuştu.

        Erdoğan, Suriye ve Irak'tan Türkiye'ye 3 milyon göçmeni yönlendirenlerin Türkiye'nin bu yükün altında ezileceğini sandığını, sonucun bekledikleri gibi olmayınca umutlarını terör örgütlerine bağladığını söyledi.

        "DEAŞ da PYD/YPG de aynı amaca hizmet eden aynı güçler tarafından desteklenen birer piyondan ibarettir." diyen Erdoğan, Türkiye içinde de PKK ile FETÖ'nün bu senaryoda kendilerine düşen rolleri aynen oynadığına işaret etti.

        Erdoğan, asıl meselenin bölgenin yeniden yapılandırılması meselesi olduğunu ifade etti. Bağdat hükümeti ve Esed rejimi gibi yapılar ile terör örgütleri eliyle hayata geçirilmeye çalışılan bu projenin, Türkiye'nin bekasını tehdit ettiğinin altını çizen Erdoğan, "Hiç kimsenin bu oyunda bize biçtiği role rıza göstermek zorunda değiliz. Türkiye olarak kendi planlarımızı uygulamaya başladık." dedi.

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler