Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BURDUR (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kuruma tehlikesi altındaki Burdur Gölü'nü kurtarmak için 9 aşamadan oluşan eylem planı hazırladıklarını, bunların hepsini gerçekleştireceklerini bildirdi.

        Antalya programının ardından Burdur'a gelen Eroğlu, Burdur Valiliğini ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, Burdur'a çok önem verdiklerini ve kente en fazla yatırım yapan bakanlıklar arasında başlarda yer aldıklarını söyledi.

        Burdur'da 24 tesisin temelini atacaklarını ve 9 tesisin de açılışını yapacaklarını belirten Eroğlu, "146 milyon lira değerindeki tesislerin hayırlı olmasını ve bereket getirmesini diliyorum. Özellikle barajlar, göletler, sulamalar, dere ıslahları... 24 tesisin temeli atılacak. Bu tesislerle 24 bin dekar alan modern sulamaya kavuşacak, 9 bin 500 dekar arazi taşkınlardan ve selden kurtulacak." diye konuştu.

        Kentin içme suyu problemini çözmek için de adımlar attıklarının altını çizen Eroğlu, projesi tamamlanan yeni hat ile 12,5 milyon metreküp su temin edileceğini dile getirdi. Eroğlu, ayrıca B planı olarak iki göletten kente içme suyu hattı yapılacağını aktardı.

        - "Burdur Gölü'nü korumak hepimizin boynunun borcu"

        Kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan Burdur Gölü ile ilgili eylem planı hazırladıklarına değinen Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Burdur Gölü'nü korumak hepimizin boynunun borcu. Doğrudan bizi ilgilendirmese de bu bölgenin evladı olarak konuya el attım. Uzmanlar gitti inceleme yaptı. 9 eylem planı var. Hepsini ortaklaşa gerçekleştireceğiz. Eylem planlarının ilki 13 Kasım'da tamamlanıyor. Nereden nereye geldik, ne yapmamız lazımla ilgili bir değerlendirme toplantısı yapacağız. Eylem planı kapsamında göl suyunun kalitesini ve miktarını artırma çalışmaları yapılacak. Değişik su takviyeleri, buharlaşmayı azaltmak ve çekilen su miktarını azaltmak için çalışmalar gerçekleştirilecek. Arkadaşlarımız bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor."

        "Orman köylülerimiz bizim için hasım değil, hısım" sözlerine yer veren Eroğlu, devlet ormancılığından millet ormancılığına geçtiklerini ifade etti.

        Burdur'a verdikleri 59 müjdenin 46'sının bittiğini dile getiren Eroğlu, "18 ayda baraj bitiriyoruz. Geçmişte bir gölet 22 yılda bitiyordu. Yağmur yağarken bize altın yağmıyor. Bize de su yağıyor. İleri teknolojileri kullanarak, zamanla yarışarak ve dikkatli harcayarak bu başarıyı elde ediyoruz." dedi.

        Burdur'da doğa turizmini geliştirmek için de çalışmalar yürüttüklerini anlatan Eroğlu, şu değerlendirmede bulundu:

        "Burdur, 'Burada dur' demek. Burdur'u dünyaya tanıtmamız lazım. Muhteşem güzellikleri var. Antalya'dan ulaşım çok kolay. En azından Antalya'ya gelen turistlerin yüzde 10-20'sini buraya çekmek istiyoruz. Bununla ilgili Tabiat Master Planı hazırladık. Özel sektörle bir çalıştay yaparak Burdur'u doğa turizminin merkezi yapmak için neler yapabileceğimi konuşacağız. Turistlere 'Burada durun' diyeceğiz. 'Cenneti dünyada görmek isteyen Burdur’a gelsin' diyeceğiz. Burdur'un bahtı ve geleceği açık."

        - "Kuraklığın çaresi su biriktirmek"

        Bir gazetecinin kuraklıkla ilgili sorusu üzerine Bakan Eroğlu, yakından takip ettikleri kuraklığın çaresinin su biriktirmek olduğuna işaret etti.

        Eroğlu, "Kuraklığı baraj ve göletler yaparak, biriken suyla yeraltı sularını besleyerek aşabiliyoruz. Geçmişte 76 şehrimiz susuzdu. Barajlarla bunu aştık. Kuraklık olsa dahi sıkıntı yaşanmıyor. Sulanmayan bölgelerdeki kuraklıkla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışma yapıyor. Teşvikler ona göre verilecek. Yağmurlama ve damlama sulama sistemlerini teşvik ederek, az suyla daha fazla alanın sulanmasını amaçlıyoruz." ifadesini kullandı.

        - Vatandaşlara seslendi

        Bakan Eroğlu, daha sonra Şeker Meydanı'nda da düzenlenen törene katıldı. Eroğlu, burada vatandaşlara seslendi ve Başbakan Binali Yıldırım'ın selamını iletti. FETÖ'nün darbe girişimine değinen Eroğlu, bütün millet gibi Burdurluların da kahramanlık örneği gösterdiğini vurguladı.

        15 Temmuz'un sadece darbe girişimi değil, vatanı bölme ve işgal etme girişimi olduğuna dikkati çeken Eroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dirayeti, cesareti ve milletin kahramanlığıyla bu girişimin püskürtüldüğünü vurguladı.

        Hainlerin gerekli cezayı mutlaka göreceklerini ifade eden Eroğlu, milletin yazdığı kahramanlık destanının sadece Türkiye değil, dünya tarihince de kayıt altına alındığını söyledi.

        Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Doğu Anadolu Projesi'nin (DAP) ardından Akdeniz Geliştirme Projesi'ni hayata geçirdiklerini anlatan Eroğlu, "Isparta, Burdur, Antalya ve Mersin'in dahil olduğu Akdeniz Geliştirme Projesi var. Bu dev gelişim projesini 2019 sonunda tamamlayacağız. Bütün göletler, sulama tesisleri proje içinde var. Allah nasip ederse GAP gibi uzun sürede bitmeyecek. Hedefimiz 31 Aralık 2019'da bitirmek ve Allah’ın izniyle bitireceğiz. Proje kapsamında Burdur'a 4 yılda 17 baraj, 61 dere ıslahı, 6 köprü yapacağız. Bucak ve Burdur'un içme suyu problemi kökünden çözülecek." dedi.

        Eroğlu ve beraberindeki Burdur Valisi Şerif Yılmaz, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik'in de aralarında bulunduğu protokol üyeleri, aynı anda butonlara basarak 24 tesisin temelini attı, 9 tesisin ise açılışını gerçekleştirdi. Bakan Eroğlu, daha sonra köylülere 49 yıllığına verilen gelir getirici tür ağaçların kura çekimini yaptı.

        Törenin ardından AK Parti Burdur İl Başkanlığını ziyaret ederek partililerle bir araya gelen Eroğlu, son olarak bir oteldeki koordinasyon toplantısına başkanlık etti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Burdur haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Burdur Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler