Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İznik'te kuyuda can pazarı! 6 defineci kurtarıldı, 1'i hayatını kaybetti

        Dün akşam saatlerindejandarmaya, Bursa’nın İznik ilçesindeElbeyli köyünde Kızıltepemevkiinde bir mağarada 35 metre derinlikte 7-8 definecinin mahsur kaldığı ihbarı üzerine bölgeye jandarma, AFAD, 112 ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Dağlık olması sebebiyle ekiplerin bölgeye yürüyerek ulaşmaya çalıştığı ifade edildi.

        REKLAM

        ARAMA KURTARMA EKİPLERİ SEFERBER OLDU

        Mağarada 7 kişi metan gazından zehirlenince 8'inci definecinin bir çobana haber verdiği, onun da jandarmadan yardım istediği bildirildi. Jandarma ekipleri mağaraya kimsenin girişine izin vermezken, arama kurtarma ekiplerinin ekiplerin mağarada mahsur kalan definecileri kurtarma çalışmaları devam ediyor.

        EKİPLER TAM SONUNUM TEÇHİZATI İLE KUYUYA GİRİYOR

        İhbar alındıktan sonra yaya olarak uzun bir süre yürüyerek olay yerine gelen kurtarma ekipleri, içerisinde metan gazı ve karbonmonoksit gazının hakim olduğu kuyuya tam solunum teçhizatı ile girdi. Kurtarma ekiplerin yaşadığı en büyük olumsuzluğun ise kuyunun çok dar olması ifade edilerek, bu nedenle çalışmaların güçlükle sürdürüldüğü öğrenildi.

        "ÇALIŞMA ÇOK TİTİZ BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLÜYOR"

        Yenişehir Kaymakamı ve İznik Kaymakam Vekili Suat Seyitoğlu, İznik ilçesine bağlı Elbeyli Mahallesi'nin Kızıltepe mevkisinde 7-8 kişilik bir grubun anlaşarak bir kuyuda kazı çalışması yaptığını söyledi.

        Bu kişilerin kazı çalışmasını yaparken kuyudan çıkamadıklarını ifade eden Seyitoğlu, şöyle devam etti:

        "Kendi imkanlarıyla çıkan bir vatandaş, bu bilgiyi jandarmaya verdikten sonra olay idari anlamda ilk dakikalarda Sayın Valimizin gündemine düşmüş oluyor. Sayın Valimizin bu olayı koordine etmesi ve bizleri talimatlandırmasıyla beraber AFAD ile UMKE ekiplerinin, itfaiye ve ambulans araçlarının çok kısa bir süre buraya intikali gerçekleşiyor. Şu anda bütün birimlerimizle ve Sayın Valimizin koordinesiyle burada kurtarma çalışmalarını yapıyoruz. İlk amacımız 7-8 vatandaşımıza sağlam bir şekilde ulaşmak. Niyetimiz bu. Çalışma çok titiz bir şekilde yürütülüyor. Tam teşekküllü ambulanslarımızdan tutun tüm birimlerimiz koordineli bir şekilde hareket ederek kurtarma çalışmalarına başladı. Görev bölümünü yaptık. Temennimiz inşallah en kısa zamanda 7 veya 8 vatandaşımıza ulaşmak."

        Zehirlenme ihtimaline ilişkin de açıklamalarda bulunan Seyitoğlu, "Jeneratör kullandıkları için bu gibi kazılarda oluyor böyle bir şey. Mazotun yaydığı gaz kokusuyla mı zehirlenme var? Bunu tam bilmemekle birlikte bir gaz zehirlenmesinin olabileceği düşünülüyor. Vatandaşlarımıza sağlam bir şekilde ulaşacağımızı ümit ediyoruz." dedi.

        JENERATÖRÜN EGZOZUNDAN ETKİLENDİĞİ TESPİT EDİLDİ

        Bölgede dedektörlerle gaz ölçümü yapan ekipler, mahsur kalanların kazı yaparken kullandıkları jeneratörün egzozundan etkilendiğini tespit etti.

        Öte yandan kuyuya inen kişileri gözleyen ve daha sonra kaçtıkları belirlenen İ.T., T.C., H.A. ve kuyudan kendi imkanlarıyla çıkan İ.H.'nin gözaltına alındığı öğrenildi.

        6 DEFİNECİ KURTARILDI, 1'İ HAYATINI KAYBETTİ

        Mağaradan sağ kurtarılan Ömer Kocaekşi (35) İznik Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Kocaekşi’den yaklaşık 1 saat sonra Recep Er (58), mağaradan çıkartıldı. Er’den yaklaşık 1 buçuk saat sonra Mümin Sarıdoğan (60) sağ olarak çıkartıldı. Durumu ağır olan Sarıdoğan'ın yolda kalbi durdu. Yaklaşık 45 dakikalık müdahaleye rağmen Sarıdoğan hayatını kaybetti.

        Daha sonra yapılan çalışmalarda Halil Sarıdoğan (39), Günay Kırbaş (46) ve engelli olduğu öğrenilen Nihat Erden (48) kuyudan çıkarıldı. Mahsur kalan son defineci Adem Makara (45) dayaklaşık 13 saat sonra kurtarıldı. Erden'in kurtarılmasıyla birlikte, arama çalışmaları sonlandırıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ