Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Lübnan'da ABD filmine tepki seli

        Hizbullah'ın filme tepki göstermek için Sur kentinde organize ettiği protesto gösterisine Emel örgütü taraftarlarının yanı sıra Hristiyanlar da katıldı.

        Akşam saatlerinde kent meydanında toplanan binlerce Lübnanlı, pankartlar taşıyarak filme tepki gösterdi.

        Gösteride bir konuşma yapan Emel örgütü liderlerinden Muhammed Gazal, arkasında siyonistlerin bulunduğu filmle Müslüman ve Hristiyanlar arasında çatışma çıkarılmak istendiğini ifade etti.

        ''Hz. Muhammed'e hakaret edenler, korkunç bir davranış içindeler'' diyen Gazal, söz konusu filmin düşünce özgürlüğü bağlamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

        Gazal, filme verilecek en iyi cevabın ise dini ve siyasi liderlerin diyalog çağrıları yapmaları olduğunu vurguladı.

        Kalabalığa seslenen Hizbullah Yürütme Kurulu Başkan yardımcısı Nebil Kavuk da güney bölgesinde yaşayanların, bu gösteriye katılarak Hazreti Muhammed'e bağlılıklarını gösterdiklerini belirtti. Kavuk, gösteriye kırık kalplerle geldiklerini dile getirerek, ''Avazımız çıktığı kadar bağırmak için geldik. Peygamberimize yapılan saldırı, bütün Müslüman toplumuna yapılmıştır. Düşmanlar, bu şekilde Müslümanlar ile Hristiyanlar arasında bir çatışma çıkmasını istemektedirler'' diye konuştu.

        Gösteride söz alan diğer konuşmacılar ise Fransa'da bir dergide yayımlanan Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürleri de çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceği gerekçesiyle kınadı.

        İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

        Mısırlı sanatçı ve aydınlardan oluşan bir grup aktivist, Hz. Muhammed'e hakaret içeren filmi ve Fransız dergisinin karikatür kışkırtmasını protesto etmek için Kahire'de ''Dünyaya en uzun barış mesajı'' adı altında imza kampanyası başlattı.

        İmza kampanyası fikrini ortaya atan Psikoloji öğretmeni Reşa el-Cündi, yaptığı açıklamada, ''Batıyı utandırmak için bu kampanyayı başlattık. Barış mesajının altına atılan imzalarla dünyaya en uzun barış mesajını vermiş olacağız. Guinness Rekorlar Kitabı'na da gireceğiz'' dedi.

        Hz. Muhammed'e hakaret içeren ''Müslümanların Masumiyeti'' adlı filmin ardından Fransız ''Charlie Hebdo'' isimli mizah dergisi de bugünkü sayısında Hz. Muhammed'i tasvir eden karikatürler yayımlamış ve milyonlarca insanın tepkisini çekmişti.

        TUNUS'TA GÜVENLİK

        Tunus Başbakanı Hammad el-Cibali, ABD'nin Tunus Büyükelçisi Jacob Wallis'i kabul etti.

        Cibali, Tunus'ta geçen hafta ABD Büyükelçiliği önünde yaşanan olayları görüşmek üzere Büyükelçi Wallis ile Başbakanlık Konutu'nda bir araya geldi.

        Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından açıklama yapan Wallis, ''Tunus'ta yaşayan ABD vatandaşlarının güvenliğini sağlamaya yönelik konular ele alındı'' ifadesini kullandı.

        Wallis, 24 Haziran'dan bu yana ABD'nin Tunus Büyükelçiliği görevini yürütüyor.

        Öte yandan, Fransa'da ''Charlie Hebdo'' isimli haftalık mizah dergisinin Hz. Muhammed'in karikatürüne yer vermesinin ardından Fransa'nın Tunus Büyükelçiliği önünde sıkı güvenlik önlemleri alındığı gözlendi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ