Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Edirne'de taşkından etkilenen alanlar arttı

        Türkiye'nin sınır komşusu Bulgaristan'da yaşanan şiddetli yağışlar ve kar sularının erimesiyle birlikte doluluk oranı artan barajlarını açmasıyla birlikte Tunca ve Meriç Nehirleri'nde taşkın riski yaşanıyor. Tunca Köprüsü yaya ve araç trafiğine kapatıldı, nehir kenarında bulunan bazı tesisler sular altında kaldı.

        İHA'nın haberine göre, Bulgaristan'a ve Edirne'de yaşanan şiddetli yağışlar nedeniyle Tunca Nehri su debisindeki artış 10 gündür sürüyor. Sınır komşusu olan Bulgaristan'da Meriç ve Tunca Nehirleri'nin geçtiği noktalarda bulunan barajların doluluk oranına ulaşması ile birlikte, Bulgar yetkililerin baraj kapaklarını açmasının ardından Tunca Nehri'nde su debisi 24 saatte 100 metreküp artış göstererek sabah saat 10.00 itibariyle 307 metre/küp saniye seviyelere ulaştı. Meriç Nehri ise sabah saat 10.00 itibariyle bin 456 metreküp/saniyelere ulaşarak turuncu alarm seviyesine ulaştı.

        REKLAM

        TUNCA VE MERİÇ KÖPRÜSÜ KAPATILDI

        Habertürk Haber Merkezi'nden Uzay Kesmen ve Mesut Han'ın haberine göre; yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı Yıldırım ve Yeniimaret mahallelerine ulaşımı sağlayan Kanuni, Fatih, Saraçhane ve Yanlızgöz köprüleri ile Edirne merkeze bağlı Değirmenyeni ve Avarız köylerine giden yollar da trafiğe kapatıldı. Kent merkezini yaklaşık 5 bin kişinin Karaağaç Mahallesi'ne bağlayan tarihi Tunca ve Meriç köprüleri de suların ayakları doldurmasıyla nedeniyle tedbiren kapatıldı. Tarihi köprüler taşkın sularına gömülürken, polis köprülere güvenlik bandı çekti. Yunanistan sınırında bulunan Karaağaç Mahallesi'ne ulaşımın Müezzinoğlu köprüsü üzerinden sağlandığı öğrenildi. Öte yandan Tunca Nehri kenarındaki bazı işletmeleri ise su bastı.

        "KANAL EDİRNE'YE MAYIS SONU SU VEREBİLİRİZ"

        REKLAM

        Edirne'deki son durumu HABERTÜRK'e değerlendiren DSİ 11'nci Edirne Bölge Müdürü Nesip Özden, aşırı yağışlar nedeniyle Tunca ve Meriç nehirlerinde taşma yaşandığını belirterek Kanal Edirne projesinin önemine değindi: "Kanal Edirne'nin kazısının yüzde 99'unu bitirdik. Bir 100 metrelik kısım kaldı. Şu anda köprü inşaatını gerçekleştiriyoruz. Köprü bitince 100 metre de aşılacak. 5 tane köprümüz var toplam, sonuncusu da bitince Kanal Edirne'yi faaliyete almayı planlıyoruz. Eğer havalar müsait olursa, mayıs ayının sonunda köprüyü bitirirsek kanala su vermeyi planlıyoruz. Ama bizim üst imalatlarımız 2018 yılında devam edecek. Tam anlamıyla Kanal Edirne, 2018 sonunda tamamlanacak. Burası taşkın alanı zaten. Bu bölgede kimse yok. Taşkın zarar verecek boyutlarda bir taşkın değil haliyle. Yarından itibaren 15 gün yağış beklemiyoruz. Kanal Edirne'nin açılmasıyla inşallah taşkınlar olmayacak."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ