Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Trendler Zenginlerin yeni merakı! - Alışveriş Haberleri

        Fatih Altaylı / HT Pazar

        Yat modasını takip eden moda, “explorer yat” denen modaydı.

        Akdeniz’i, Karayipler’i, Pasifik’in tropikal adalarını gezmekten yorulan ve sıkılan zengin taifesi yeni arayışlar peşine düştü ve bu arayış “explorer” modasını başlattı.

        Kaptan Cousteau’nun araştırma gemilerini andıran ve sert denizlere, yüksek dalgalara ve hatta buzlara dayanıklı “keşif” yatları yaptırmaya başladılar. Bu sayede kutup dairesi içinde kalan bölgeleri gidip görmek, hatta Kuzey Batı geçidinden seyretmek yeni bir zengin eğlencesi haline geldi.

        Ancak “Çok param var, daha ne yapabilirim” diyen zenginleri bu da kesmedi.

        Dünya üzerinde görülebilecek her yeri gördükten sonra Dünya’nın derinliklerine merak saldılar. Pek çoğu teknelerine dalış ekipmanları ve güvenlik için basınç odaları yaptırdı.

        Bu da bir yere kadardı. Şimdi yeni moda ve yükselen trend Dünya’nın daha da derinlerine inmek. Bunun için de artık pek çok zengin, teknelerine “süper yetenekli” denizaltılar koymaya başladı. Bu yeni “eğlencenin” öncülerinden biri, meşhur Maltese Falcon’un sahibi, milyarder yatırımcı Tom Perkins.

        Tom Perkins, Maltese Falcon’u yaptırırken içine bir de denizaltı koymak istedi.

        Ancak bu sıradan bir denizaltı olmamalıydı. Bunun için California’da çok derin denizlere dalmaya uygun, farklı denizaltılar üreten Graham Hawkes’in kapısını çaldı. Hawkes’in denizaltıları neredeyse bir batiskaf kadar derine dalmalarına rağmen, batiskaflardan farklı olarak su altında geniş hareket kabiliyetine sahip araçlardı. Hidrodinamik ile aerodinamik arasındaki benzerlikten yararlanan

        Hawkes’in denizaltıları, su altında “uçacak” şekilde yapılıyordu. Hawkes’in Tom Perkins için ürettiği denizaltı “Deep Flight Super Falcon” 300 metre kadar derine inebilen ama görünüşüyle bir denizaltıdan çok bir savaş uçağına benzeyen bir su altı aracıydı.

        KARBONDİOKSİTİ TEMİZLİYOR

        Özelliklerini yanda okuyabileceğiniz bu araç, 2 ila 4 saat arasındaki dalışlar için planlanmış. Ancak “acil” durumlarda su altında içindekileri 24 saat hayatta tutabilecek kabiliyette.

        Tanklarında taşıdığı havanın yanı sıra, içindeki sistemle denizaltıyı kullananların çıkardığı karbondioksiti temizleyip yeniden kullanılabilir havaya dönüştürüyor.

        Bütün sistemlerinin aynı ayda bozulması veya ani bir elektrik arızasında bile 20 dakika içinde kendi kendine yüzeye çıkabiliyor. Bu durumda bile içindeki yolcular için 20 dakika yetecek hava bulunduruyor.

        Perkins, tayfasıyla kavga edip Maltese Falcon’u sattıktan ve tüm yatlarını satışa çıkardıktan sonra bile Deep Flight Super Falcon’u elinde tuttu. Ve Japon hükümetinin emekliye ayırdığı bir gemiyi satın alarak bir araştırma gemisine dönüştürdü. Deep Flight Super Falcon şimdi Perkins’in “Dr. No” adlı bu yeni yatının güvertesinde duruyor ve Dünya’nın dört bir yanında Perkins’in derinlikleri keşfetmesine yardım ediyor.

        Perkins’in öncülerinden olduğu bu moda giderek yayılıyor. Son olarak bir Rus milyarder, kendine VAS isimli bir denizaltı yaptırdı. Ve bu denizaltıyı kullanabilmek için 74 metrelik Pegaso adında bir yat inşa ettirdi. VAS’ı da bir başka gün anlatırım.

        Deep Fylight Super Falcon

        En: 3 m

        Yükseklik: 1.6 m

        Boy: 6.7 m

        Hız: 6 knot

        Dalış hızı: Dakikada 60 metre

        Çıkış hızı: Dakikada 120 metre

        Dalış derinliği: 304 metre

        Ağırlığı: 1818 kg

        Taşıma kapasitesi: 230 kg

        İmalatçı: Hawkes Ocean Technologies

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ